- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

До берега дитинства на крилах пісень

Відтоді повернення до рідного села, до рідної хати стало потребою душі, освідченням у любові рідній землі, яка дала потужні крила для польоту, працьовитим односельцям, у яких серед важких буднів так мало свят. Такі думки вісім років тому привели знаного в Україні митця, керівника українського народного хору “Калина” Полтавського педуніверситету Григорія Левченка у рідне село Грабарівку, що в Пирятинському районі, на поклін до рідної хати, на побачення із земляками. Приїхав не сам, а з великою “калинянською” родиною, аби обдарувати людей найдорожчим, що в нього є, – піснею. Відтоді традиційно в останню суботу травня на пирятинській землі проходять “Калинові гуляння” – велике пісенне дійство, яке збирає усіх небайдужих до українського народного мистецтва. За вісім років свого існування на імпровізованій сцені на березі мальовничого ставу під високими осокорами перед глядачами виступило понад 50 фольклорних колективів, і щороку кількість бажаючих взяти участь у святі зростає.

Як і в попередні роки, свято почалося біля скромної сільської хати, у якій промайнуло босоноге дитинство малого Гриця, звідки повели споришеві стежки у світ випробувань, важкої праці і визнання. Земляки дбайливо доглядають рідне обійстя маестро Левченка, яке пам’ятає його перші кроки по застеленій духмяними травами долівці. Хата причепурена, прикрашена вишитими рушниками, на подвір’ї гамір і сміх. Мимоволі згадуються поетичні рядки: “У хати свято: з’їхалися діти…”

Григорій Семенович, поклонившись отчому порогу, побувавши у рідній хаті, висловив щиру вдячність землякам за хліб-сіль, яким його зустріли, за дім батьків, який бережуть, за материнську пісню, яку подарували йому на рідному подвір’ї…

Танцювально-пісенне дійство розпочали юні – учасники зразкового аматорського хореографічного колективу “Стиль” танцювальною композицією “Ми – з України”. А продовжили естафету поколінь фольклорний ансамбль Грабарівського СК (керівник – О.Одинока), уславлений народний самодіяльний фольклорно-етнографічний ансамбль “Древо” Крячківського СК (керівник – заслужений працівник культури України Г.Попко), народний самодіяльний фольклорний колектив “Горлиця” Давидівського СБК (керівник – Н.Ліневська), вокальний ансамбль “Полісяночка” Новомартиновицького СК (керівник – В.Брагінець), самодіяльний фольклорний колектив “Молодички” та народний самодіяльний ансамбль “Заспів” Сасинівського СБК (керівник – О.Цись). Завершував свято виступ улюбленця публіки – українського народного хору ПНПУ імені В.Г.Короленка “Калина”. Уславлений колектив приїхав до земляків свого улюбленого вчителя у повному складі, підготувавши велику пісенно-танцювальну програму. Красиві голоси, молодість і врода, віртуозне виконання пісень зачарували присутніх. Увазі слухачів були представлені шедеври народнопісенного мистецтва – твори глибокі за своїм ідейним змістом, досконалі за художньою формою і манерою виконання. Спів “Калини” – справжня школа досконалості й краси, високої виконавської культури, які творить палке серце залюбленого у пісню маестро Левченка.

Останнім акордом свята стала запальна “Грабарівська полька”, яку разом з “калинянами” виконували всі колективи-учасники концертного дійства.

Print Friendly, PDF & Email [1]