- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Запобігти дитячій бездоглядності

Окрім цього, працівниками кримінальної міліції неналежно проводиться робота з виявлення і притягнення до адміністративної відповідальності дорослих за втягнення неповнолітніх у пияцтво та за продаж дітям пива й алкогольних напоїв. На Полтавщині за 4 місяці поточного року було складено 85 протоколів за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями.

Однак деякі службові особи органів місцевого самоврядування ігнорують вимоги Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо розгляду справ стосовно продажу неповнолітнім пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Зокрема дільничним інспектором Диканського райвідділу УМВС України в області був складений протокол та направлений на розгляд адміністративної комісії при виконавчому комітеті однієї з сільських рад про вчинення правопорушення, передбаченого ч.2         ст. 156 КУпАП. Однак секретар сільської ради протокол не зареєструвала. Адміністративною комісією він не розглядався. А через 3 місяці його повернули до райвідділу УМВС "у зв'язку із закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності".

Двічі повертався до відділу міліції протокол про адміністративне правопорушення у Лубенському районі "у зв'язку з незрозумілістю прізвища правопорушника", хоча у протоколі були зазначені прізвище, ім'я та по батькові правопорушника.

Не займають принципової позиції у сфері додержання законодавства щодо реалізації алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів і посадові особи обласного управління у справах захисту прав споживачів, на яких покладений обов'язок здійснення державного контролю за виконанням законів про захист прав споживачів та надано право проведення перевірок суб'єктів господарювання. Порушуючи законодавство, службові особи управління інколи нараховують штрафні санкції, навіть нижчі за встановлений законом мінімальний розмір.

Неповною мірою реалізують свої функції служби у справах дітей, на які покладено координацію діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій у вирішенні питань соціального захисту дітей, запобігання бездоглядності та правопорушенням серед них, а також ведення обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Наприклад, прокурорською перевіркою встановлено, що на території Пирятинського району в складних життєвих обставинах перебувають 158 дітей, а на обліку в службі – лише 8.

Усього на Полтавщині на обліку перебувають 588 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. На вимогу прокурорів на облік поставлено ще 68 дітей. Загалом, за результатами прокурорських перевірок, порушено 2 кримінальні справи, внесено 57 приписів і подань, опротестовано 24 незаконних акти, за розглянутими документами реагування притягнуто до відповідальності 45 посадових осіб.

Print Friendly, PDF & Email [1]