- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Де густо, а де й пусто…

У ніч із 13 на 14 червня внаслідок сильних гроз була призупинена робота 123 трансформаторних підстанцій  на території  10 населених пунктів Полтавського району, в тому числі й обласного центру. Але завдяки роботам, оперативно проведеним аварійними бригадами ВАТ “Полтаваобленерго”, станом на 8 годину 14 червня діяльність майже 100 з них була відновлена.

Через несприятливі погодні умови й у Решетилівському районі на кількох трансформаторних підстанціях також спрацювала система захисту, і знеструмленими виявилися кілька населених пунктів, зокрема селище Жовтневе та села Шкурупії й Глибока Балка.

На думку фахівців Полтавського обласного центру з гідрометеорології, подібна погода – цілком типова для літнього сезону. За їхніми даними, на території Полтавщини найближчим часом погодні умови суттєво не зміняться – переважатиме дощова погода. Деінде йтимуть короткочасні дощі з грозами, а місцями світитиме сонце. Спеки найближчим часом не передбачається, переважатиме помірна температура без різких коливань. Суттєва зміна погоди чекає на нас лише з 22 червня: під впливом антициклону опади припиняться, і настане підвищення температури.

***

Опади, які протягом останніх чотирьох діб певною мірою уже надокучили мешканцям обласного центру і яких із нетерпінням чекали аграрії Полтавщини, були досить нерівномірними. Так, якщо, за словами директора СТОВ      ім. Калашника Полтавського району Івана Степаненка, дощі там пройшли і є надія, що вони поправлять ситуацію на посівах практично всіх сільськогосподарських культур, то в Кобеляцькому районі все навпаки. Як розповів керівник СК “Радянський” Микола Андрієнко, за 36 років роботи в сільгоспвиробництві такого бездощів’я він не пам’ятає – земля на полях потріскалася, подекуди пропали посіви пшениці. Досить слабкими були опади і в Чорнухинському районі. За словами заступника директора СТОВ “Перемога” Олександра Маслака, цими днями дощів практично не було, а ті приблизно  20 мм вологи, що випали напередодні, навіть верхнього шару грунту не промочили. Аналогічною є ситуація і в Котелевському районі. Як розповів директор СТОВ “Скіф” Олексій Бовдир, у райцентрі (Котельві) в ніч із понеділка на вівторок пройшов хороший дощ, у селі Більськ за три дні випало приблизно 10 міліметрів опадів, а на полях навіть пил не прибило.  Дефіцит вологи спостерігається і в Гребінківському та Оржицькому районах, а от у Хорольському, за словами керівника СВК “Перемога” Анатолія Пасюти, дощі розпочалися тільки в ніч із понеділка на вівторок, йшли вони, як, до речі, й у Лубенському районі, й у вівторок удень. Опади достатньо насичили вологою землю й посіви сільськогосподарських культур у Шишацькому та Диканському районах. Як зазначив керівник ТОВ “Дружба” Володимир Пащенко, подекуди на полях земля не встигала поглинати воду, але поки що волога посівам не зашкодила.

Загалом, за словами виконуючого обов’язки начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Семена Москаленка, дощі дещо поправили ситуацію на ланах Полтавщини, та, оскільки пройшли вони областю доволі строкато, стан справ на посівах сільськогосподарських, а особливо ранніх зернових культур залишається досить напруженим.

Print Friendly, PDF & Email [1]