- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

По-сусідськи не залишать у біді

Паспорт для вулиці

 Мікрорайон №1 – найбільший у Лубнах за територією і населенням. До ради мікрорайону входять голови вуличних комітетів, які обираються на зборах і сходках мешканців. Власне, рада складається з 15 людей, всі – депутати-мажоритарники міської ради, тобто представники своїх громад. У раді мікрорайону працюють комісія по розгляду заяв і скарг, побутова комісія, жіноча рада, рада ветеранів.

Система органу самоорганізації включає 44 вуличних і 23 будинкових комітети. Кількість населення – понад 9 тисяч людей, розповіла секретар ради мікрорайону, спеціаліст підрозділу по роботі з органами самоорганізації населення міськвиконкому Наталія Сухонос.

– У першому мікрорайоні розташовано чимало підприємств, установ, навчальних закладів: дві школи, професійно-технічний ліцей, медичне училище, міський стадіон, лікарня. Представники підприємств і організацій входять у раду мікрорайону, долучаються до вирішення його проблем, – говорить голова ради мікрорайону № 1, начальник Лубенської філії ВАТ “Полтаваобленерго” Іван Слинько. – Є багато питань, які турбують людей, котрі тут живуть чи працюють. Адже всі хочуть, щоб навкруги було чисто і прибрано, були відремонтовані дороги й тротуари, світили ліхтарі. На нашій території знаходяться Комсомольський парк і дендропарк, які теж потребують уваги, фінансових затрат, догляду.

Органи самоорганізації населення – одна з форм участі громади у вирішенні питань місцевого значення. Термін їх повноважень – на строк каденції міської ради. Як зазначила Наталія Сухонос, органи самоорганізації мають бути фундаментом, спершись на який, можна досягти певних результатів у діяльності місцевого самоврядування.

Для кожної вулиці тут виготовили паспорт із зазначенням кількості населення, у тому числі пільгових категорій, самотніх людей, які потребують сторонньої допомоги. Це потрібно для кращої організації роботи, аналізу, пропозицій – що змінити, зробити для того, щоб людям зручніше жилося.

Клопоти тих, хто живе поруч

І, звісно, своєрідна сусідська спільнота знає про клопоти тих, хто живе поруч. По-сусідськи не залишають у біді.

Голова комітету вулиць Анни Керн, Северина Наливайка та Володарського Тамара Гончаренко стала лауреатом рейтингу “Людина року” в номінації “Кращий голова вуличного комітету міста”. Такі комітети надають допомогу одиноким людям,  учасникам бойових дій, ветеранам війни, самотнім стареньким, хворим, просто бідним людям, дітям пільгових категорій. У кожному випадку  діють за ситуацією. Приміром, обділений долею чоловік  приїхав до матері, бо сімейне життя не склалося. У матері немає на шматок хліба, а він – інвалід, паралізований. Ще й паспорт загубив, не має громадянства. Допомагають зібрати документи,  щоб людина отримувала хоч невелику пенсію.

Мешканцям, котрі потрапили в складні обставини, активісти з ради мікрорайону допоможуть звернутися в комісію міськвиконкому для одержання матеріальної допомоги. Голова вуличного комітету або представники побутового сектора ради мікрорайону йдуть до такої людини, складають акт обстеження житлових умов. Міська комісія вирішує – надати фінансову допомогу чи якусь іншу. Наприклад, людям, які користуються пічним опаленням, можуть посприяти в отриманні дров. Одинокій непрацездатній людині органи соцзахисту, в разі  потреби, запропонують послуги соціального працівника або стаціонарне лікування. Тобто найближча до людей ланка – рада мікрорайону – намагається вирішити питання різними шляхами, головне – щоб людина, яка потребує підтримки, не залишилась наодинці з проблемою.

– А може рада мікрорайонів, скажімо, добитися побудови нового дитсадка, відкриття магазину, аптеки? – запитую.

– Враховуємо різні пропозиції, – зазначає Наталія Сухонос. – Приміром, є у нас вулиця Короленка, там живуть переважно люди похилого віку, і немає жодної торгової точки з товарами першої необхідності. Щоразу ходити в центр міста їм важко. Вони попросили нас порушити питання, щоб на їхню вулицю підвозили хліб. Нині приватний підприємець двічі на тиждень в один і той же час, як і хотіли люди, возить їм свіжий хліб. На Степовій вуличний комітет запропонував відкрити аптечний кіоск. Інші пропозиції – встановити чи відремонтувати дитячий майданчик, відкрити магазинчик на автобусній зупинці. Проблемні питання для приватного сектора – стихійні звалища, покинуті приміщення, які заростають бур’янами. З депутатами міської ради будемо, по можливості, вирішувати проблеми жителів нашого мікрорайону.

Зв’язок між владою і населенням

Вуличні й будинкові комітети в Лубнах існують здавна. А у нинішньому вигляді органи самоорганізації населення діють вже десять років. Начальник організаційного відділу виконкому Лубенської міської ради Наталія Даценко розповіла, що головами рад мікрорайонів зазвичай обирають впливових керівників, які спроможні вирішувати питання не лише своїх колективів, а й мікрорайонів. Вони працюють на громадських засадах. Ради діють у тісному контакті з усіма структурами виконкому. Міська рада координує їхню роботу. Основна функція таких рад – зв’язок між владою і населенням. Те, що в раді мікрорайону можуть зробити своїми силами, – роблять, а масштабніші питання порушують перед керівництвом міста. Така структуризація і взаємодія дають позитивні результати.

Print Friendly, PDF & Email [1]