- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Щоб дійниці повнішали

Досвід заготівлі ранніх кормів у ТОВ “Промінь-Приват” цінний саме тим, що тут не чекали стадії цвітіння люцерни, щоб одержати більше зеленої маси. Попри тривале бездощів’я, травневе тепло прискорило ріст кормових культур. Це і спонукало спеціалістів ТОВ розпочати заготівлю кормів, зокрема бобових, у фазі їх бутонізації. А злакові – у стадії викидання колосу. Саме такі корми, стверджують науковці, мають поживнішу цінність, ніж заготовлені у різні фази розвитку рослин.

…Занепалий колгосп “Промінь” набув додаток “Приват” до своєї назви після того, як йому підставив своє плече інвестор в особі регіонального відділення “ПриватБанку”. Його керівник, депутат Миргородської міської ради Олександр Цись попри професійну зайнятість жваво цікавиться становленням сучасного тваринницького комплексу для виробництва молока за європейськими та світовими стандартами. Інвестори допомогли замовити та виготовити проектну і технічну документацію, придбати технологічне обладнання та продуктивних корів, створити у колективі таку морально-психологічну обстановку, щоб люди були зацікавлені працювати ефективно. Торік від кожної з 550 корів одержали в середньому по 6020 літрів молока. Сьогодні тваринники господарства також не пасуть задніх. Директору господарства Володимиру Михайленку було що не тільки розказати, а й показати гостям. Процес годівлі та доїння корів регулюють комп’ютери. На одному з полів посів вівса був підсіяний люцерною. Тут механізатори і продемонстрували своє вміння заготовляти ранні корми. Повчальними були оглядини інших полів кормової сівозміни. Заступник директора Полтавського інституту агропромислового виробництва ім. М.І. Вавилова НААН України Володимир Ганчур говорив про шляхи підвищення економічної ефективності сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Про ефективність використання зелених кормів в умовах літньо-табірного утримання худоби йшлося у виступі заступника начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Івана Филоненка. Близько 40 кг зеленої маси однорічних та багаторічних трав на добу заміняють 90 відсотків концентрованих кормів. Отож з усіх боків вигідно не зволікати з виведенням худоби у літні табори. Серед багаторічних трав найбільш корисною є люцерна, зокрема її врожайні сорти Віта та Полтавчанка. Корм із люцерни за поживністю наближається до концентрованого, а за вмістом протеїну та вітамінів навіть перевищує його.

Виступ начальника головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергія Аранчія був присвячений дотриманню технології заготівлі та зберігання кормів для худоби. Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень звернув увагу учасників наради-семінару на важливість виконання державних програм збільшення виробництва сільськогосподарської продукції за рахунок впровадження сучасних технологій. Голова Миргородської райдержадміністрації Олександр Волошко розповів про економічний та соціальний розвиток району. Він поділився думками про своє бачення ролі збудованого у ТОВ “Промінь-Приват” молочного комплексу. В майбутньому це буде сучасне тваринницьке підприємство з дійним стадом не менше тисячі голів і надоями 8–9 тисяч літрів високоякісного молока від корови за рік. Собівартість молока буде меншою за нинішню, а реалізаційна ціна – вищою.

Такі перспективи вселяють надію на відродження молочної галузі.

Print Friendly, PDF & Email [1]