- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Відкритий світ” зближує країни

– Приймала нас громадська організа

ція, структурована по всьому світу, – «Сила Дружби» Великої Атланти – це філія «Сили Дружби» Інтернешнл (FFI), – розповідає Петро Ворона. – Місія цієї організації – сприяти миру і порозумінню в світі через створення середовища, в якому можна встановлювати персональні дружні стосунки, оминаючи бар’єри, що можуть розділяти людей. Мене з Юрієм Мухою, також депутатом нашої обласної ради, заступником міського голови Комсомольська, приймала родина Кента та Аріки Віскерсів із міста Файетвіль (передмістя Атланти). Їм по 73 роки. Ми мешкали в цій родині сім днів, знайомилися зі способом життя американців, побували на багатьох зустрічах в Атланті і Вашингтоні. Загалом ця програма дала нам можливість справді вивчити місцеве самоврядування на різних рівнях, починаючи від міста, і пізнати певною мірою ментальність американців.

– Які у США особливості в організації місцевої влади?

– Із системою влади ми знайомилися протягом всього перебування в країні. Зокрема зустрічалися з Томом Тейлором, членом Палати представників Генеральної Асамблеї Джорджії (вищого законодавчого органу штату) – координатором програми нашого візиту від законодавчої влади. Були у нас зустрічі з губернатором та спікерами обох палат штату. Рендал Страган, професор факультету політичних наук приватного Університету Еморі, розповів про систему влади на рівнях штату і місцевого самоврядування, стосунки між федеральним, штатним і місцевим рівнями влади, а також про підзвітність влади. Американська демократія залежить від активної участі громадян у справах на місцевому рівні, який представлений органами влади міст і округів. Акцент розмов був на двох формах місцевої влади і на тому, яким чином вони звітують перед місцевими виборцями, а також – перед органами влади штатного і федерального рівнів. Делегати зустрілися з представниками обраних органів влади і керівниками департаментів виконавчої влади міста Данвуді – наймолодшого міста штату Джорджія. Зустрічалися з мером цього міста Кеном Райтом, нам показали різноманітні департаменти міської влади і розповіли про послуги, які місто надає громадянам. Місцева влада там працює за рахунок двох основних податків, що збираються з населення: з нерухомості         (1 відсоток вартості щорічно) та купівлі-продажу (6–7 відсотків). Представники громади можуть брати участь у роботі органу місцевої влади, вільно висловлюючи свої пропозиції чи зауваження. Ми були свідками громадських слухань у Данвуді, що тривали майже 6 годин з приводу генерального плану.

– Ви знайомилися і з роботою місцевих депутатів?

– Місцеві депутати там обираються на 2 роки. Сесія конгресу штату триває 40 днів, без вихідних. В Атланті член Палати представників (представник місцевої ради) Том Тейлор (республіканець) привітав нашу делегацію з галерії сесійної зали Палати представників. Ми були присутні на засіданні палати. Українські делегати побували на засіданні Палати місцевого сенату та в офісі губернатора штату Джорджія. Ми зустрілися зі Стівом Хенсоном, сенатором Генеральної Асамблеї Джорджії, обговорили стосунки уряду штату з громадянами, відвідали брифінг офіційного лобіста штату. Ми познайомилися з молодим адвокатом – конгресменом штату, онуком президента, Джімі Картером.

– Що побачили у місцевих громадах?

– Відвідали округ Де Калб – третій за розміром округ штату Джорджія з населенням більше 700 000 чоловік. Де Калб виник як одна з найбільш різноманітних в культурному плані громад, в якій розмовляють більш ніж 60 мовами, що представляють азіатську, іспанську, європейську та африканську культури. Дуже цікавою і змістовною була зустріч із представником міської ради Атланти Холмом Кванзою. Округ, від якого він балотувався, національно строкатий, але афроамериканець переміг. Зустрічалися ми також із представниками різних громадських організацій. Делегатів з України провели за лаштунки глобального інформаційного гіганта – компаніїї CNN, де відбулися зустріч із представником компанії і обговорення впливу медіа на політику і звітність органів влади. Побачили ідеальні дороги, чисті вулиці, злагоджену роботу комунальних служб (майже всі вони приватні).

– А як працюють тамтешні правоохоронці?

– Так, відвідання місцевої поліції викликало нашу зацікавленість. На 50 тисяч жителів міста працюють 44 поліцейських, кожен має авто, оснащене бортовим комп’ютером. У машині навіть є дефібрилятор. Завдяки цьому в минулому році полісмени врятували двох людей, вони навчені надавати першу медичну допомогу. В них це дуже престижна професія. На одне місце поліцейського претендують 10 осіб. До речі, авто полісмену міняють на нове кожні 5 років.

– Петре Васильовичу, якщо підсумувати – яке загальне враження від системи державного управління в США?

– Там влада працює ефективно, бо повноваження чітко розподілені між різними рівнями. Місцеві податки осідають на місцях, і це, на моє переконання, дуже добре. Структура влади складна: дві палати, що ухвалюють  законодавчі акти рівня штату. Сенат очолює перший заступник – віце-губернатор. Потім обмінюються законопроектами. Федеральний конгрес США регулює не всі питання, частину делегує штату. Не всюди мер повновладний. В Атланті сильний мер, а в іншому місті, Данвуді, мер виконує представницькі функції, а конкретну управлінську роботу виконує найнятий радою менеджер. Америка понад 200 років розвивається в умовах демократичного ладу. Для американців свобода – понад усе. Вони переконані, що тільки у вільному світі можна жити щасливо.

Print Friendly, PDF & Email [1]