- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Екологічний індикатор села

– З досвіду роботи мушу визнати, що до екологічних проблем на рівні сільських рад ставлення, м’яко кажучи, несерйозне. Дехто заперечить, мовляв, які там екологічні проблеми в селах – прибирай сміття вчасно, от і все. Так-то воно так, але саме на сільські ради припадає більшість територій, на яких будують нові, часто досить шкідливі, виробництва, саме на територіях сільських рад впроваджують агротехнології, після яких на полях десятиліттями не тільки культурні рослини не ростуть, а навіть миші зникають, саме на територіях сільських рад будують міські сміттєзвалища, від яких люди починають хворіти на невідомі хвороби, саме сільські ставки й озера беруть в оренду, а потім залишають отруєні водойми. І ще багато непоправних речей, на жаль, відбувається саме з мовчазної згоди деяких сільських голів і депутатів. Тому ми не маємо права мовчати і бути байдужими до того, що відбувається.

– Сьогодні в Україні діє багато програм і проектів, які підтримують саме екологічний напрям. Чи може сільська рада залучитися до них?

– Звісно, може. Омельницька територіальна громада в основу своєї роботи в екологічному напрямі поклала принципи та механізм сталого розвитку, працює над втіленням у життя проектів із енергозбереження. Уже розроблено кілька відповідних грантових проектів і направлено до донорських організацій. Водночас ми не тільки сподіваємося на чиюсь допомогу. Зокрема Омельницька сільська рада розробила комплексну Програму охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів і забезпечення екологічної політики з урахуванням пріоритетів Омельницької територіальної громади на період 2011–2015 рр.

На нашій території функціонують сім парків і зелених зон, протікає річка Псел. У цих мальовничих куточках улітку відпочивають не тільки жителі наших населених пунктів, а й мешканці Кременчука, інших міст. Щоб такий відпочинок був приємним і комфортним, сільською радою узаконено і силами мешканців села приведено до відповідних вимог два місця масового відпочинку людей на воді. Облаштовано майданчик для пляжного волейболу і футболу. Водночас, окрім приємних миттєвостей, річка приносить громаді й навколишньому середовищу непоправні збитки. Щороку на правобережжі вона “забирає” чимало землі. Тому йдеться про розробку проекту з берегоукріплення річки Псел. На ці роботи передбачені кошти в сумі 25 тисяч гривень із місцевого бюджету.

Паралельно з названою програмою діє комплексна Програма розвитку житлово-комунального господарства, благоустрою населених пунктів Омельницької сільської ради та утримання об’єктів комунальної власності, на яку в бюджеті поточного року передбачено 260 тисяч гривень. Плануємо здійснити заліснення 156 гектарів земельних угідь, паспортизувати сільське сміттєзвалище, надати підтримку Омельницькому комунальному підприємству, яке відповідає за збір і вивезення твердих побутових відходів.

Досить проблемним для нас є питання збереження і догляду за лісопосадками вздовж автомобільних доріг і поміж полями. Справа в тому, що деякі тіньові підприємці поставили на конвеєр заготівлю на продаж дров твердих порід. Знищують акації, дуби, берест, а з ними – і посіви озимих культур. Ми ведемо з цим боротьбу, але хотілося б, щоб і обласна влада звернула на це увагу з тим, щоб активізувати роботу правоохоронних органів у цьому напрямі, бо наших зусиль недостатньо.

– Олександро Іванівно, відомо, що громада Омельника береже пам’ять про геніального вченого Володимира Вернадського, який свого часу вів тут наукову роботу.

– Так, справді, доля нашої громади тісно пов’язана з науковою діяльністю академіка, тому вже зараз готуємося до 150-річчя з дня його народження, яке вся світова спільнота відзначатиме 12 березня

2013 року. Виконавчим комітетом Омельницької сільської ради створено організаційний комітет з відзначення знаменної дати. Розробляємо “Екологічну стежину В.І. Вернадського”, включивши до неї місця, де він проводив дослідження. Додам, що наш край і нині приваблює науковців. Скажімо, минулого року тут діяла експедиція Інституту гідрології та мінералогії НАНУ, поточного року працюватимуть вчені з  Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського.

На моє переконання, екологічна тема для сільських місцевостей завжди буде актуальною, адже саме вона є індикатором духовної культури нашого народу в ставленні і до природи, і до багатств, щедро нею дарованих.

Print Friendly, PDF & Email [1]