- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Не хлібом єдиним

– Ми визначили три стратегічних напрямки у діяльності нашого навчального закладу: підготовка висококласних спеціалістів, модернізація навчально-технічної та матеріально-методичної бази і виховна робота. За пропозиціями органу студентського самоврядування та кожного із викладачів у виховній роботі основна увага приділяється духовній сфері, патріотичному вихованню та створенню умов для самореалізації кожної особистості. Я переконаний, що держава, суспільство лише виграють від того, якщо громадяни будуть висококультурними й духовно багатими.

Віктор Анатолійович процитував красномовні висловлювання відомих у світі діячів, зокрема Адама Сміта, котрий наголошував: "Економіка починається із моральності", та Петра Столипіна, який закликав у першу чергу долати духовне невігластво. Так само й сьогодні, наголосив він, без духовності й високої моральності суспільства в нашій державі неможливо подолати корупцію, сформувати справжню еліту, успішно розвивати економіку, будувати перспективи на майбутнє. Поміркувати над цими питаннями він і запропонував студентам та гостям технікуму в рамках запропонованої теми.

Не випадково перше слово ведуча заходу, викладач історії Ніна Зелюк надала священику – протоієрею храму Вознесіння Господнього, кандидату педагогічних наук, доктору теологічних наук, доцентові кафедри загальної педагогіки та андрагогіки Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Василю Фазану. Моральність, духовність, совість – про взаємозв'язок цих понять з точки зору Церкви, християнства говорив священик, при тому аналізуючи поведінку нинішньої молоді та її життєві цінності. Й зокрема вчив розрізняти церковні традиції, часто абсурдні, й справжнє церковне життя, де в основі – дотримування заповідей Божих. Аудиторія жваво реагувала, відгукувалася на жарти і дещо притихла, замислюючись, певне ж, коли отець Василь наголосив:

– Рано чи пізно усі ми прийдемо до Бога. Але у кожного свій шлях: хтось прийде в радості, а хтось – у горі…

Отож є вибір. Чи може суспільство виховати високодуховну людину без Церкви – це питання виникло уже в ході дискусії. І хоч прозвучали певні міркування, все ж молодим людям відповіді на нього доведеться шукати вже на власному досвіді – самостійно. А в рамках теми студенти виступили із підготовленими доповідями про молодіжні субкультури, моральні цінності, красу душі, естетичну культуру тощо. Психолог Вікторія Даценко розповіла про досвід формування духовності студентів технікуму – ілюстрацією до нього є "Кодекс честі студента", написаний самими вихованцями, та "Кодекс честі викладача".

У засіданні "круглого столу" взяли участь і висловили власні погляди на обговорювані теми гості технікуму – викладачі, державні службовці, лікар, учні.

Print Friendly, PDF & Email [1]