- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Юрій Бойко: “Полтавський досвід слід втілювати в Україні”

Міністр ознайомився з роботою нових установок, які нещодавно були задіяні на Полтавщині у газовій сфері. Зокрема він оглянув утилізаційну детандерну енергетичну установку виробництва ВАТ “Турбогаз” на Солохівському нафтогазовому промислі Зіньківського району. Вона дозволяє утилізувати енергію природного газу, яка виділяється при розширенні газу, шляхом перетворення її в електричну за допомогою електрогенератора. Установка забезпечує необхідну якість підготовки газу до передачі в мережу газопроводів ДК “Укртрансгаз”. Юрій Бойко оцінив переваги й дотисної компресорної станції на Опішнянському родовищі, введеної в експлуатацію ДК “Укргазвидобування”. Там встановлено три блочних компресори “Ajax” (США). Продуктивність кожного з них становить 65–210 тис. м3/добу. Будівництво нової ДКС дозволяє збільшити видобуток газу на Опішнянському родовищі на 35–40 млн м3 на рік та газового конденсату – на 1–1,5 тис. тонн на рік. Необхідність введення в експлуатацію нових потужностей пов’язана з природним зниженням видобутку газу внаслідок виснаження родовищ через тривалий термін їx використання. Вартість проекту оцінюється в 60 млн грн, окупність – близько півтора року. Це вже третя компресорна станція, введена в дію за останній piк на Полтавщині. Такі ж об’єкти було здано в експлуатацію на Куличихинському та Комишнянському родовищах.

На технологічному комплексі “Солоха” Юрій Бойко провів нараду з питань збільшення видобутку вуглеводнів. У ній взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова НАК “Нафтогаз України” Євген Бакулін, директор ДК “Укргазвидобування” Юрій Борисов, директор ГПУ “Полтавагазвидобування” Олександр Ляшенко.

Під час прес-конференції для журналістів всеукраїнських та місцевих ЗМІ однією із головних проблем вітчизняного нафтогазового комплексу міністр назвав виснаженість близько 60% українських родовищ. Натомість полтавський досвід, за його словами, є дуже перспективним, і його слід втілювати в інших регіонах країни.

– Чим більше видобуватимемо свого газу, тим менше платитимемо за імпортований, – наголосив Юрій Бойко. – Вважаю, сьогодні ми досягли стійкої позитивної динаміки зростання його видобутку. Важливо й те, що незабаром використовуватимемо компресори власного виробництва. У видобуток газу впродовж двох років планується інвестувати 300 мільйонів доларів. Це дозволить додатково збільшити видобуток газу на 1,2 мільярда кубічних метрів.

Міністр відповів на інші запитання представників мас-медіа, які стосувалися оподаткування вітчизняних видобувних компаній, цінової політики на вуглеводні, переговорів із російським “Газпромом”.

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко повідомив журналістам, що НАК “Нафтогаз України” підписав угоду з Полтавською областю на нинішній рік на загальну суму 33 млн грн. Із цієї суми 11 млн спрямують на соціальні потреби тих регіонів Полтавщини, де видобувають газ, а 22 млн – на добудову підвідних газопроводів по селах області.

– Ця робота вже наполовину виконана, – зазначив Олександр Удовіченко. – Тож разом із структурами “Нафтогазу України” ми повинні її завершити.

Print Friendly, PDF & Email [1]