- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пані за кермом

Інтерес до транспорту в неї виник ще в дитинстві. Тато брав її з собою на авторинок, там вабили око незліченні “сталеві коні”, запчастини. Батько прискіпливо придивлявся до товару, пересипані водійськими термінами розмови не мали кінця… І, здавалося, випробовували тривалість дитячого терпіння. Та Маринка не нудьгувала і не вередувала, ба більше – всотувала кожне слово автознавців.

Одразу по закінченні школи дівчина здобула водійські права. Втім, тоді й гадки не мала, що саме цей документ стане у її житті важливішим за диплом вишу, до якого вирішила вступати. Згодом вищу освіту здобула й, можливо, пішла б батьковими стопами – у педагоги, але обставини були сильнішими за наміри…

– На початку тяжких 1990-х, щоб прогодувати родину, я пішла в АТП розвозити хліб. Думала, це тимчасово, підзароблю трохи й облишу, але затрималася там на двадцять років, – розповідає Кірсанова.

Нині вона – за кермом маршрутного таксі. Пасажири на маршруті “Вулиця Героїв Сталінграда – Залізничний переїзд” уже звикли, що водій маршрутки – жінка. Є навіть такі, які намагаються потрапити саме до неї, бо переконані, що жінка-водій – відповідальніша й обачніша за колег сильної статі. Та був час, коли Марина Кірсанова тільки починала. Тоді на неї дивилися, як на якесь диво.

– Траплялося, пасажири мене фотографували як фантастичне явище. Деякі навіть спантеличено запитували: “А я з вами доїду?”

За десятиліття роботи бачила чимало. Наприклад, пасажирів “під мухою”, які намагалися спровокувати конфлікт. Чи безпорадна за таких обставин жінка за кермом? Практика Кірсанової дає однозначну відповідь: “Ні”.

– Щойно починається суперечка, обертаюся. І буян притьмом прикушує язика, бо бачить, що водій – жінка, –  говорить тендітна білявка.

Разом із Кірсановою на маршруті працюють близько двадцяти чоловіків. У конкуренції доводиться бути з ними нарівні: заробітки – не той випадок, коли хтось комусь поступається, а тим більше проявляє ґречність. Але якщо стається якась поломка автівки Кірсанової в дорозі, чоловіки завжди підставляють плече.

Поза роботою Марина Кірсанова – дружина й мама двох синів. До речі, її сильна половина займається фото- та відеозйомкою, тож питань про те, хто в родині найвправніший водій, не виникає ні в будні, ні у вихідні.

Print Friendly, PDF & Email [1]