- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дні Гоголя в Санкт-Петербурзі

Поїздка відбулася у рамках угоди між Полтавською облрадою та Законодавчими зборами Ленінградської області. Полтавців і представників інших областей запросила українська община “Славутич”, яка взяла на себе майже всі витрати, розповіла Ірина Балибіна.
Полтавська делегація взяла участь в офіційному відкритті Днів Миколи Гоголя, у телемості “Полтава – Одеса – Санкт-Петербург”, інших урочистостях. Гості й господарі  також працювали в Етнографічному музеї, де полтавці презентували телефільм “Дорогами Гоголя” виробництва ОДТРК “Лтава”, а народна майстриня Вікторія Жмак провела майстер-клас із писанкарства.
Полтавці подарували землякам-українцям, які живуть у місті на Неві, альбом “Полтавська писанка”, календар “Художники Полтавщини”, видані у Полтаві біографію Гоголя, путівник по Гоголівських місцях Полтавщини, картину “Соняшники”. Ірина Балибіна відзначила, що цю картину земляки з організації “Славутич” взяли собі як емблему. Вони вважають, що українці за кордоном – самі, наче соняшники, які постійно тягнуться до сонця, до рідної землі.
Артист Богдан Чернявський на всіх заходах був в образі Миколи Гоголя. “Це було не тільки дуже цікаво, але і певний виклик, випробування для мене як актора. Доводилося на ходу доповнювати сценарії, імпровізувати, співпрацювати з акторами санкт-петербурзьких театрів. Це дуже гарний досвід. Думаю, надалі буде спілкування між нашими містами на рівні театрів”, – розповів Богдан.
Відзначення Днів Гоголя у Санкт-Петербурзі за участю українських делегацій планують зробити традиційним. Представники Полтавщини і міста на Неві вважають першу подібну поїздку налагодженням контактів.
– Ми донесли до керівництва Полтавської обласної ради та облдержадміністрації, що українська община “Славутич” готова зустріти наших дітей для навчання, можлива організація екскурсійних поїздок, обмін літературою: бібліотеки Санкт-Петербурга зацікавлені отримати книги наших авторів та готові надати нам видання українців, які друкуються там, – розповіла Ірина Балибіна. – У Санкт-Петербурзі ми були посланцями з улюбленої Гоголем землі. Ми побачили, що нам там раді. У північній столиці Росії живуть близько трьохсот тисяч українців, ми поспілкувалися з багатьма.
Останнім часом зріс інтерес і театральних глядачів до п’єс за творами класика. Богдан Чернявський повідомив, що в пітерських театрах йдуть три постановки “Ревізора”. Спектакль театру імені Ленради був визнаний кращою виставою Санкт-Петербурга 2009 року й удостоєний премії “Золотий софіт”. Актор також розповів про здійснені задуми та плани гоголівців.

Print Friendly, PDF & Email [1]