- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дні, що рік годують

А для збереження озимих посівів їх своєчасно слід захистити від бур’янів і шкідників. Для того ж, щоб вкластися в оптимальні терміни сівби ранніх зернових, треба щодня сіяти не менше 300 тисяч гектарів, а не 70 тисяч, як було цими днями, зазначив Микола Безуглий.
На нараді також йшлося про забезпечення аграріїв пально-мастильними матеріалами, міндобривами, кондиційним насінням пізніх культур. Наголошувалося й на необхідності збереження відповідної структури посівних площ, де особлива увага має бути приділена круп’яним і пізнім зерновим культурам, цукровим бурякам, овочам.
Загалом на проведення цьогорічної посівної кампанії уже витрачено близько 19 мільярдів гривень (72% від потреби). З початку року українські аграрії отримали 3,2 млрд грн кредитних ресурсів, а це майже 70% від потреби.
На нараді також констатувалося, що за минулий тиждень Аграрним фондом отримано 160 заявок на форвардні угоди на закупівлю зерна замість очікуваних 500. Також низькими темпами викуповується борошно в АФ. Не можуть задовольняти аграріїв і ціни за послуги зі зберігання зерна.
***
За словами заступника голови Полтавської облдержадміністрації Володимира Замикули, в області практично завершується сівба ранніх зернових, а нинішня погода сприятиме як розвитку озимого клину, так і формуванню високого врожаю ранніх зернових культур. За темпами проведення посівної аграрії вкладуться у оптимальні терміни посіву пізніх зернових і технічних культур. Загалом комплекс весняно-польових робіт проходить організовано й злагоджено. Сільгоспвиробники забезпечені практично всіма необхідними матеріально-технічними ресурсами, цьогоріч вони отримали 530 мільйонів гривень банківських кредитів.
***
За даними головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на 18 квітня ранні зернові й зернобобові культури посіяно приблизно на 135 тис. га із 220 тис. га прогнозованих площ. Цукрові буряки посіяно майже на 20 тис. га, соняшник – на 12 тис. га. Загалом ярими культурами вже засіяно майже  180 тис. га. Підживлення озимого клину проведено на площі близько  260 тис. га, що становить майже 80% від завдання. У сільгосппідприємствах області під посів ярих культур підготовлено близько 270 тис. га грунту.

Print Friendly, PDF & Email [1]