- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Підкорювачам Всесвіту присвячено

Традиційні Кондратюківські наукові читання, які щороку проходять в університеті, що носить ім’я теоретика космонавтики, цього разу були також приурочені до видатних дат. Досвідчені й молоді вчені, студенти виступили з доповідями, презентували свої наукові праці та монографії, присвячені Георгію Береговому, Юрію Кондратюку, традиціям Полтавського студентського аероклубу…
“Зоряні сини” – таку назву має фотовиставка, що відкрилася у залі нових надходжень обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського. Її організаторами є управління культури облдержадміністрації, Полтавський краєзнавчий музей, музей авіації і космонавтики. Фотовиставку презентував директор музею авіації і космонавтики Дмитро Кальний. Начальник управління культури облдержадміністрації Геннадій Фасій подякував за подвижницьку працю і йому, й людям, котрі зібралися в залі, – ветеранам ракетно-космічної галузі, льотчикам, науковцям. Голова Полтавського міського осередку організації ветеранів космодрому Байконур Вероніка Шостак, ветерани Байконуру Борис Кувиньов, Анатолій Давиденко та інші нагадали про, на перший погляд, непомітну роботу людей, які будували й обслуговували ракети  та стартові майданчики і без яких не обходився жодний зоряний старт.
Україна – космічна держава, яка дала світу конструкторів, інженерів космічної техніки і підкорювачів Всесвіту. Про це треба пам’ятати та примножувати надбання старших поколінь, відзначалося на заході.
Виставка фото- й архівних документів, присвячена космонавтам Юрію Гагаріну і Георгію Береговому, підготовлена працівниками Державного архіву Полтавської області, відкрилася й у фойє адмінбудинку, що по вулиці Жовтневій, 45, у Полтаві.
У літературно-меморіальному музеї Івана Котляревського полтавський колекціонер Костянтин Острійчук презентував унікальну колекцію марок, конвертів, листівок на космічну тематику, яку збирав протягом півстоліття.
В авіамістечку біля пам’ятника героям-авіаторам відбулися урочистості, присвячені Всесвітньому дню авіації та космонавтики. Вихованці школи “Юний європеєць” провели цікаве театралізоване дійство, запустили у весняне небо прикрашену різнокольоровими кульками модель космічного корабля “Восток”.

Print Friendly, PDF & Email [1]