- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Святість православних ікон

– Непросто було вмовити колекціонерів показати свої надбання широкій публіці. Та все ж знайшлися люди, які відгукнулися на прохання, – розповів Сергій Козлов.
Цікавитися старовиною він почав іще в юності, яка пройшла в роки радянського войовничого атеїзму, коли руйнували храми та знищували ікони. Під час навчання у Харківському університеті вивчав гуманітарні науки, мистецтвознавство. Це й допомогло протистояти офіційним безбожним догмам, поринути у світ святості та унікальності православних ікон. З тих пір став займатися колекціонуванням. У Сергія Козлова є ікони, які самі, так би мовити, його знаходили. Одна з них – це старовинна ікона Астраханської Богородиці. Драматична історія цього образу. Ще в 1932 році, у часи іконоборства, її врятував настоятель однієї з церков поблизу Астрахані напередодні руйнації храму, в якому зберігалася святиня. В останнього власника ікони не було нащадків, тому він, знаючи, що Сергій Козлов займається колекціонуванням, вирішив передати образ саме йому. Кожна ікона, демонстрована на виставці, – це і символ віри, і мистецький шедевр, і духовний оберіг.
На відкритті виставки єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір (УПЦ КП) наголосив на значимості такої події у Полтаві, адже колекціонери вперше представили ікони з власних колекцій широкому загалу.

Print Friendly, PDF & Email [1]