- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Реформи – не косметичний ремонт

На засіданні констатувалося, що в Полтавській області прийнято регіональну Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства до 2014 року.
– Її прийняли для того, щоб мати стратегічні орієнтири, до яких ідемо, план і цілі на завтрашній і післязавтрашній день, – зазначив Віктор Животенко. – Зокрема за минулий рік в області збільшилася кількість об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) на сто одиниць, і нині їх створено 331. Планується, що до кінця 2011 року буде 900. Це складне завдання, але працюватимемо в цьому напрямку. Розпочали роботу по реформі міського теплозабезпечення. Лідерами тут є Кременчук, Миргород, Полтава.
 Реформа – це не ремонт, констатували учасники зібрання. Суть реформування – в зміні підходів. Першочергові завдання комунальної галузі – енергозбереження, енергоефективність, економія і новітні технології.
Заступник голови облдержадміністрації, відповідальний секретар обласного комітету з економічних реформ Олена Адамович, зокрема, зазначила, що Полтавщина – єдина область в державі, де розроблено програму економічних реформ. “Це була наша політична воля – зібрати воєдино всі проблеми, які існують, і застосувати єдиний системний підхід. Основний принцип, який ми закладали, – інноваційно-інвестиційний підхід. Кінцева мета – покращення життя людей. Економічні зрушення не мають сенсу, якщо немає такої мети”, – наголосила вона.
Головними цілями обласної програми реформ є створення конкурентоспроможної економіки на основі інноваційно-інвестиційної моделі розвитку, формування передумов для підвищення стандартів життя. У 2011 році розпочався другий етап реалізації обласної програми, що передбачає впровадження системних економічних реформ у базових секторах економіки, продовження реалізації заходів з реформування житлово-комунальної сфери, заходів з енергозбереження тощо.
 На зібранні відзначили позитивний досвід ряду районів, де, не чекаючи вказівок “згори”, команд і доручень, впроваджують енергозбереження, альтернативні джерела опалення, теплоенергетики. Серед них – Семенівський, Диканський, Лохвицький райони.
Начальник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр Тонков детально проаналізував прийняту обласною радою регіональну Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства Полтавської області на 2011–2014 роки. Цей документ є складовою реалізації планів обласної програми економічних реформ. Виконання заходів профільної програми в галузі ЖКГ, за висновками фахівців, дасть можливість, зокрема, зробити доступними послуги з тепло- і водопостачання для населення та підприємств за умови своєчасної оплати, провести комплексну модернізацію і технічне переоснащення підприємств галузі. Передбачено провести реконструкцію і капітальний ремонт житлових будинків, систем тепло-, водопостачання із застосуванням енергозберігаючих технологій. На виконання програми передбачено 1512,7 млн грн. Одним із її напрямків є створення конкурентного середовища ринку житлово-комунальних послуг. ОСББ, які працюють в області, обслуговують близько 6% від загальної кількості житла. У Кременчуці діють 129 об’єднань, у Полтаві – 44, у Комсомольську – 18. Згідно з вимогами загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ передбачається збільшити частку загальної площі житлового фонду, що обслуговується ОСББ або іншими формами самоорганізації населення, в 2014 році до 70 відсотків.
Проблеми комунальної теплоенергетики і формування тарифів на опалення окреслив генеральний директор підприємства “Полтаватеплоенерго” Володимир Чернявський. Проректор ПНТУ імені Ю. Кондратюка Юрій Голік повідомив, що на виконання обласної Програми економічних реформ університетом розроблена програма підготовки фахівців для ОСББ. Представники житлово-комунальних підприємств, органів місцевого самоврядування, керуючих компаній у своїх виступах зупинилися, зокрема, на проблемах і позитивних моментах реформування галузі.
Перший віце-президент, генеральний секретар організації ICC Ukraine Володимир Михайлов поінформував про діяльність Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) з розвитку альтернативної енергетики та впровадження відновлювальних джерел енергії, що здійснюється в рамках Комісії з екологічних інвестицій, альтернативних та відновлювальних джерел енергії та програми GREEN WAY 2020. Серед напрямків цієї програми – використання біомаси як джерела отримання енергії, побудова біогазових станцій для утилізації відходів сільськогосподарського виробництва. Він також представив членам обласного комітету керівника регіонального представництва Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Романа Корнберга.
Підбиваючи підсумки зібрання, перший заступник голови ОДА Віктор Животенко підкреслив, що до сфери енергозбереження треба залучати якомога більше партнерів та інвестицій, які б приносили користь регіону, його мешканцям.

Print Friendly, PDF & Email [1]