- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Олександр Удовіченко: “Працюємо не за страх, а за совість”

– Очоливши облдержадміністрацію, я намагався сформувати команду однодумців, здатних ефективно працювати, розв'язуючи нагальні проблеми, – наголосив у вступному слові Олександр Удовіченко. – Ми старалися не звинувачувати попередників у негараздах. Хоча, безумовно, проблем накопичилося дуже багато. Втім, Президенту, Уряду і владі на місцях вдалося забезпечити планомірне щомісячне фінансування усіх соціальних програм та бюджетних установ.
Голова облдержадміністрації зазначив, що рік тому спад промислового виробництва становив понад 15 відсотків, заборгованість із заробітної плати сягнула майже 50 млн грн, налічувалося більш ніж 60% збитково працюючих підприємств, було вилучено близько 110 млн дол. США іноземного капіталу, посилювалися інфляційні процеси.
– Та обвал і спад вдалося призупинити. Так, у 2010 році промисловий комплекс спрацював із приростом майже 13 відсотків. Загалом по Україні ця цифра складає 11 відсотків. Серед регіонів країни область посіла 9-те місце за темпами нарощення промислового виробництва. А врегулювання відносин із Російською Федерацією дало поштовх для того, аби на кінець 2010 року промисловий Кременчук запрацював стовідсотково й ефективно, з подвоєною енергією.
За словами керівника області, впродовж двох місяців поточного року обсяги промислового виробництва залишилися майже на рівні минулорічних. Незначне падіння (0,6 відсотка) відбулося через скорочення виробництва в нафтопереробній, харчовій промисловості та нафтогазовому комплексі. Головними негативними чинниками є значний ріст цін на нафту і підвищення акцизного збору на тютюнові вироби та алкогольні напої. Суттєвого ж зростання обсягів виробництва досягнуто в металургії, хімічній, деревообробній промисловості, виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції та машинобудуванні.
  Полтавські аграрії –
на передових позиціях
– У сільському господарстві, за підсумками минулого року, в області зібрали 2,9 млн тонн зерна. А це третє місце в державі. У тваринництві обсяги виробництва зросли на 5,4 відсотка, найбільш перспективними напрямками є молочне скотарство і свинарство. Область серед регіонів України за поголів'ям великої рогатої худоби та корів у сільськогосподарських підприємствах посідає перше місце. У сільськогосподарських підприємствах виробляється приблизно 14 відсотків загальнодержавного обсягу молока. Для збільшення виробництва тваринницької продукції розроблено Програму розвитку галузі тваринництва на період 2011–2015 років. Її пріоритетними напрямками є: будівництво потужних комплексів із виробництва продукції тваринництва з новітніми технологіями; створення сучасних міні-ферм; подальше формування мережі заготівельних пунктів переробними підприємствами з приймання тваринницької продукції від приватного сектора та обслуговуючих кооперативів. За минулий рік розмір орендної плати в сільськогосподарських підприємствах зріс до 3,5 відсотка, що є найвищим показником по Україні. Цього року в усіх категоріях господарств збільшилося виробництво молока – на 1,1 відсотка, яєць від птиці всіх видів – на 6,7 відсотка. Виробництво м'яса зросло на 19,2 відсотка.
Також Олександр Удовіченко переконаний, що в 2011-му в області зберуть щонайменше 3 млн тонн зернових.
– Сьогодні є втрати по ріпаку та озимому ячменю, – відзначив він. – Озима пшениця потребує підживлення, проте вона у задовільному стані. Сподіваємося, що цього року отримаємо більший результат, ніж минулорічний.
Протягом 2010 року з постійною позитивною динамікою працювала будівельна галузь. Голова облдержадміністрації повідомив, що будівельних робіт виконано на суму 2,4 млрд грн. Темпи приросту їх обсягів до попереднього року склали 18,4%, а це 3-тє місце серед регіонів України. Було здано в експлуатацію майже 250 тис. кв. м загальної площі житла, що у 1,5 разу перевищує показник 2009 року. За січень-лютий нинішнього року підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 336,8 млн грн, що трохи більше проти відповідного періоду 2010 року.
Досягнуто приросту прямих іноземних інвестицій
– Ефективне функціонування реального сектора економіки сприяло збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів, які зросли за 2010 рік майже на 40 відсотків та склали 13,6 мільярда гривень. До Державного бюджету мобілізовано 11 мільярдів гривень, що на 44 відсотки більше, ніж за 2009 рік. Надходження до місцевих бюджетів зросли на 17 відсотків і склали 2,6 мільярда гривень, отримано на 11 відсотків більше від запланованого, або понад 250 мільйонів гривень. Майже на 22 відсотки збільшилися надходження коштів до Пенсійного фонду, вони склали 3,8 мільярда гривень. Позитивна динаміка надходжень податків і зборів до бюджетів зберігається і в 2011 році.
Якщо на початку 2010-го збитково спрацювали більшість підприємств реального сектора економіки, то за підсумками року загальний фінансовий результат підприємств області становив майже 4 мільярди гривень прибутку. Тобто понад 65 відсотків підприємств спрацювали прибутково.
– Досягнута позитивна динаміка зберігається і в нинішньому році, – підкреслив керівник області. – За січень отримано 599 мільйонів гривень прибутку. Прибутково спрацювали 58 відсотків підприємств Полтавщини. Також було призупинено падіння обсягів інвестицій в основний капітал. Вперше за останні два роки досягнуто приросту прямих іноземних інвестицій у сумі понад 80 млн дол. США. Загалом же у 2010 році розпочато реалізацію 108 важливих для розвитку регіону інвестиційних проектів. Значна їх частина спрямовується на модернізацію та розвиток виробництва. В агропромисловому комплексі реалізуються 18 інвестиційних проектів з будівництва сучасних комплексів для відгодівлі тварин загальною вартістю близько 1 млрд грн.
Стосовно заборгованості з виплати заробітної плати, то максимального рівня вона досягла в березні 2010 року – 48,3 млн грн. До кінця року вдалося погасити майже половину цієї суми, і на 1 березня 2011 року вона становила 26,9 млн грн. На сьогодні 15,6 млн грн, або 58% загальної заборгованості, припадає на підприємства-банкрути.
Про медицину, освіту і культуру
Керівник області детально зупинився й на заходах, які вдалося втілити в галузях освіти, охорони здоров'я і культури. Зокрема протягом 2010 року відновили роботу 27 дошкільних навчальних закладів, додатково відкрито 64 групи. Завдяки програмі "Шкільний автобус" практично всіх учнів у сільській місцевості підвозять до місць навчання й додому. Майже на 21% зросла кількість домогосподарств, охоплених медичною допомогою. Зменшився рівень дитячої та материнської смертності. Протягом року були відкриті Центр матері та дитини у Карлівці, хірургічний корпус Котелевської центральної районної лікарні, фізкультурно-оздоровчий комплекс у Диканьці, патолого-анатомічний корпус Пирятинської центральної районної лікарні, амбулаторія сімейної медицини в Котелевському районі. Торік на культурну сферу обсяг фінансування з обласного бюджету збільшився на 23,2%. Проведено капітальний ремонт покрівлі обласної філармонії. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт Полтавського музичного училища ім. М.В.Лисенка. Виконані ремонтні роботи з реконструкції обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. М.В.Гоголя. Загалом їх планують завершити восени.
Відповідальність за негаразди,
що накопичувалися роками
Голова обласної державної адміністрації відповів на низку запитань присутніх у студії журналістів та інтернет-користувачів.
Про майбутнє дротового радіо сказав, що для приватизованого "Укртелекому" воно є тягарем та збитковою складовою.
– Дротове радіо в нинішньому інформаційному просторі відіграє досить важливу роль, особливо для сільського населення. Проте обласна влада не має ніяких юридичних важелів, щоб  вплинути на ситуацію. Ми стоїмо перед проблемою знищення дротового радіо. Усе залежить від позиції "Укртелек
ому".
Керівник області пообіцяв, що із будинку в селі Соколова Балка Новосанжарського району, який спорудив колишній колгосп у 1985 році й де переважно проживають сім'ї вчителів та медиків, людей не виселятимуть.
– Така ситуація склалася через те, що було узаконено процедуру оформлення прав власності будинку. Треба дати можливість людям, які прожили там усе життя, приватизувати житло. Я дав відповідне доручення голові Новосанжарської райдержадміністрації Сергію Шовкоплясу.
Олександр Удовіченко прокоментував і ситуацію, що склалася у Козельщинському районі. Там на одному полі Оленівської сільської ради зійшлися інтереси ПОСП "Відродження" та ТОВ "Добробут". З цього приводу в Козельщині працювала погоджувальна комісія. І нині керівництво міліції та прокуратури знаходить "алгоритм, щоб розвести трактори врізнобіч і не доводити до "Курської битви" на окремо взятому полі".
На запитання, "яке рішення прийме його команда, якщо державним службовцям заборонять бути членами політичних партій", голова облдержадміністрації відповів:
– Якщо це ініціює Президент, то, безумовно, ми реагуватимемо на такий підхід і визначимося на місцях – бути в партії чи займати державну посаду.
Стосовно адміністративної реформи керівник області нагадав, що торік апарат облдержадміністрації було скорочено на 13 відсотків.
– Взагалі зарплати зараз у чиновників мінімальні, – підкреслив він, – а професійність не завжди на достатньому рівні.
Щодо відзначення ювілею Євгена Гребінки повідомив, що на облаштування парку, як це пропонувала місцева влада, кошти з обласного бюджету не виділятимуть, бо це є фінансово недоцільним. Натомість більше грошей заплановано виділити на упорядкування могили нашого видатного земляка та реставрацію у Гребінці Будинку культури.
– Він за розмірами десь такий, як Полтавський міський будинок культури, а може, й більший. Це унікальне приміщення, тому ми попрацюємо над приведенням його до ладу.
Керівник області також відповів на запитання, які стосувалися підтримки ветеранів війни, оздоровлення дітей влітку, ставлення до можливої відміни мораторію на продаж землі, будівництва металургійного комбінату "Ворскла-Сталь", розпаювання земель Березоворудського аграрного технікуму Пирятинського району, застосування альтернативних джерел палива тощо.
– Ми стараємося працювати не за страх, а за совість, адже команда облдержадміністрації і керівників районів – самодостатні люди, – наголосив Олександр Удовіченко. – Я, як представник Президента України, разом зі своєю командою намагаємося роз'яснити суть реформ, започаткованих Главою Держави й Урядом. Розуміємо, що поліпшити ставлення людей до влади проблематично. Але, з іншого боку, усвідомлюємо, що взяли на себе відповідальність за негаразди, котрі накопичувалися роками. Відтак і намагаємося забезпечити людям на Полтавщині нормальне життя.

Print Friendly, PDF & Email [1]