- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Про майбутній урожай нині дбай

В господарстві в оптимальні строки проведено й підживлення озимого клину, площа якого 725 га. Нині ж готують грунт під кукурудзу з одночасним внесенням безводного аміаку. Під цю культуру планують відвести близько 1500 гектарів. А тільки-но пригріє сонце, розпочнуть сіяти соняшник. Як наголосив головний агроном СТОВ Сергій Шевченко, одночасно із сівбою всіх сільськогосподарських культур у грунт вносять по 100 кілограмів на гектар аміачної селітри. Вирощують тут і овочі, в основному для власних потреб. Забезпечують ними й місцеві освітні та соціальні заклади. Можна було б вирощувати й більше, каже депутат районної ради, директор сільгосптовариства “Благовість” Олександр Яременко, але виникають проблеми зі збутом овочевої продукції. Хоча на перспективу є плани ширше займатися товарним овочівництвом.
За підрахунками керівника господарства, цьогорічна вартість проведення комплексу весняно-польових робіт становитиме близько 10 мільйонів гривень. Сільгосппідприємство стовідсотково забезпечене пально-мастильними матеріалами, мінеральними добривами, засобами захисту рослин, високорепродуктивним (не нижче І репродукції) насінням. Усі працівники “Благовісті”, а в сезон тут працює до 150 чоловік, забезпечені спецодягом та гарячим харчуванням.
Загалом СТОВ обробляє майже 3,3 тисячі гектарів орної землі на території Дейкалівської та частково Власівської сільських рад, утримує близько 900 голів великої рогатої худоби, має і свиноферму, млин, олійницю. Господарює успішно, про що свідчить, наприклад, суттєво оновлений машинно-тракторний парк. Тільки за останні два роки тут придбали
7 тракторів, два зернозбиральних комбайни, широкозахватний культиватор, два плуги для глибокого розпушування грунту, два обприскувачі, агрегат для внесення безводного аміаку. Великі плани складають і на майбутнє.
Зокрема, за словами Олександра Яременка, буде збільшено маточне поголів’я худоби, реконструйовано приміщення для утримання худоби, також планують придбати два потужних зернозбиральних комбайни іноземного виробництва, зернову сівалку, прес-підбирач для тюкування сіна, кормозмішувач для ВРХ. Нині ж будують комплекс для очищення та сушіння зерна, вартість якого становитиме понад мільйон гривень. А в перспективі – збільшення площ орендованих земель. До речі, зараз господарство орендує земельні паї приблизно 700 орендодавців. Розрахунок за оренду земельних паїв становив 3% від вартості паю. У цьому році договори на оренду переуклали, а розрахунок тепер становитиме 4%. Виплачує товариство селянам і за майнові паї. За бажанням пайовиків це можуть бути послуги, сільськогосподарська продукція або гроші. Розрахунок за паї, як і виплата заробітної плати, у господарстві завжди проводиться своєчасно.
В’їхавши в Дейкалівку, духовною окрасою якої є православний храм Різдва Пресвятої Богородиці, не можна не помітити чисто прибрані вулиці села, побілені огорожі громадських закладів. Приємно вражають чистота й порядок у виробничих підрозділах СТОВ, у тракторній бригаді, на тваринницькій фермі. Під’їзди до сараїв заасфальтовані, на території відсутня минулорічна суха трава, а табори для літнього утримання худоби вже нині практично готові.
До робіт із благоустрою населеного пункту тут залучається вся громада, каже Дейкалівський сільський голова Володимир Загорулько. Плідною є й співпраця виконкому сільради з місцевим сільгосптовариством, яке долучається до вирішення багатьох питань соціальної сфери. Село на 90 відсотків газифіковане, практично на всіх вулицях є нічне освітлення, водогін. І в цьому неабияка заслуга керівництва СТОВ “Благовість”, яке ніколи не відмовляло в допомозі, розповідає Володимир Загорулько. Господарство фактично утримує сільський Будинок ветерана, підвозить дітей із Підозірки до Дейкалівської ЗОШ, допомагає школам і дитсадку в забезпеченні продуктами харчування, надає допомогу місцевій амбулаторії, сільському клубу, не забуває і про ветеранів. А ще – утримує футбольну команду “Чайка”, яка грає в другій групі турніру на першість області й торік посіла ІІІ місце. Варто додати, що в Дейкалівці у футбол грають і школярі, й керівник господарства. Любов до цієї гри Олександр Яременко передав і своєму синові Антону, який грає в дублюючому складі ФК “Ворскла”.
Є в Дейкалівці й проблеми. Це – погані дороги, виконати капітальний ремонт яких через високу вартість господарство не в змозі, та шкільні негаразди, а саме: нинішні канікули школярів через відключення газопостачання 25 березня вже затягнулися на три тижні. Навряд чи буде тепло в приміщенні школи й з 18 квітня, хоча про опалення у цей період уже й мріяти не доводиться. Непокоїть керівника СТОВ “Благовість” і більш як столітнє старе приміщення школи, яке вже понад 5 років перебуває в аварійному стані. Питання про його демонтаж Олександр Яременко неодноразово порушував на сесіях Зіньківської райради, та тільки до його вирішення поки що, здається, нікому немає діла. Однак у Дейкалівці не складають рук, адже звикли дбати про добробут селян, благоустрій села, не чекаючи на рознарядки з “високих кабінетів”.
І ще одна важлива деталь: купити в Дейкалівці житловий будинок не так уже й просто, бо село не покидають його мешканці, маючи стабільне сьогодення і віру в перспективи.

Print Friendly, PDF & Email [1]