- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Весняні турботи хліборобів

Загалом сільгосппідприємства Полтавщини за рівнем забезпечення матеріально-технічними ресурсами та станом техніки готові до проведення весняно-польових робіт, констатував заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула, хоча є ще й чимало невирішених питань. Скажімо, в плані забезпечення насінням круп’яних культур, соняшнику, кукурудзи, які завозяться в область. Виникають питання й по придбанню сільгосптехніки в лізинг та якості засобів захисту рослин. Щодо кредитування АПК, то нині аграрії вже уклали угоди на залучення банківських кредитів майже на 200 тисяч гривень. Очікується й державна фінансова підтримка сільгосптоваровиробників.
На нараді також порушувалися питання цінової ситуації на споживчому ринку. Наприклад, для здешевлення цукру керівництвом області укладено угоди з виробниками цього продукту, які обіцяють забезпечити ним область за прийнятними цінами.
Уряд завершує роботу з підготовки ліцензування системи заготівлі молока та м’яса. Тож нині головне завдання – збільшити свинопоголів’я та кількість корів, наголосив Володимир Замикула. Сприятиме цьому й державна дотація на заготовлене з господарств населення молоко та м’ясо й на придбання обладнання для доїння корів, якщо їх буде від 5 голів. Оскільки наша область експортно орієнтована, днями в Російській Федерації, в Московській області, побувала полтавська делегація, яку очолював голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Були обговорені напрямки співпраці в агропромисловому виробництві.
– У питаннях державної підтримки, отримання кредитів та 30-відсоткової компенсації на придбану техніку наші дії мають бути на випередження, – зазначив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень. Він також поінформував про надходження до Аграрного фонду необхідного пакета документів для форвардних (під майбутній урожай) закупівель зерна, ситуацію із визначенням операторів на ринку пального та міндобрив, які будуть реалізовуватись аграріям за пільговими цінами.

Print Friendly, PDF & Email [1]