- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Юридична клініка

Зокрема у Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського така клініка успішно діє вже третій рік поспіль. Під назвою «Правозахист» її створено на базі факультету права і гуманітарних наук, який очолює Тамара Плаксій. Клініка працює у методичному кабінеті факультету, а прийом відвідувачів здійснюють викладачі-куратори та студенти-консультанти. Аналіз свідчить, що найчастіше за допомогою звертаються люди похилого віку, особливо зі статусом «діти війни», із питань пенсійного та соціального забезпечення. Також значною є кількість звернень з питань цивільного, сімейного та трудового права. Студенти-консультанти під керівництвом викладачів-кураторів допомагають складати позовні заяви та доповнення до них, готують інші документи до судових та правоохоронних органів, надають усні консультації у відповідності до вимог чинного законодавства.
– Концепція діяльності нашої клініки зводиться до того, щоб кожний наступний потік студентів старших курсів щорічно підтримував налагоджену її роботу, – розповідає директор юридичної клініки «Правозахист» Ніна Ляпунова. – Водночас робота юридичної клініки складається не тільки з організації прийому громадян. Відповідно до плану роботи у 2010–2011 навчальному році активною була співпраця з працівниками судових та правоохоронних органів.
– Досить важливою складовою діяльності клініки, – продовжує розмову начальник юридичного відділу університету, голова ГО «Молодіжний авангард Кременчука» Тетяна Слободяник, – є залучення студентів до волонтерської роботи, усвідомлення її важливості для суспільства. Задля цього за ініціативою ряду громадських об’єднань, Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, ГО «Об’єднана асоціація студентів-юристів Закарпаття» та при підтримці відділу преси, освіти й культури посольства США в Україні розроблено та впроваджується проект щодо підтримки та розвитку діяльності юридичної клініки.
Проектом передбачено проведення ряду семінарів, тренінгів із залученням практикуючих юристів, представників органів влади, зацікавлених громадських організацій. Так, восени минулого року на базі університету проходив семінар «Роль юридичної клініки у становленні фахівця-юриста», на який були запрошені партнери з юридичних клінік Ужгорода, Сум і Києва. На базі кафедри кримінального та цивільного права і процесу впроваджено інформаційно-правову систему “Ліга: Закон”, яка дозволить студентам і викладачам отримувати оперативний доступ до всього спектра правової інформації.

Print Friendly, PDF & Email [1]