- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Посівна кампанія стартувала

Посівна кампанія в державі нарощує темпи, загалом ранні зернові вже посіяно майже на 10% площ, а в південних областях України – понад 75%. Однак головне завдання нині – вчасно підживити та захистити від шкідників посіви озимих культур, підживлення вже проведено приблизно на 5 мільйонах гектарів. Йшлося також про необхідність дотримання структури посівних площ, рівень забезпечення різних областей високорепродукційним кондиційним посівним матеріалом, міндобривами, пально-мастильними матеріалами.
На нараді було детально проаналізовано ситуацію на споживчому ринку України. Відзначалися стабілізація вартості гречки й продукції тваринницької галузі, певне зростання цін на борошно та сезонне здорожчання овочів. З метою стабілізації споживчих цін підписано меморандуми порозуміння з виробниками цукру та олії, з Аграрного фонду виділяється борошно для хлібопекарень, а невдовзі воно надійде і в роздрібну торгівлю.
Під час звіту з питань порядку денного представників регіонів прозвучало побажання, аби пільгове пальне було не на 11–30 копійок на літрі дешевшим за звичайну ціну, а хоча б на 15–20%.
* * *
За словами заступника голови облдержадміністрації Володимира Замикули, Полтавщина повністю готова до проведення комплексу весняно-польових робіт. Аграрії цього року вже отримали більше 400 мільйонів гривень банківських кредитів, закуплено більше, ніж торік, матеріально-технічних ресурсів, достатньо є й насіння.
За даними головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на 28 березня в сільгосппідприємствах області озимі зернові культури підживлено майже на 170 тисячах гектарів, що становить близько 60% від потреби. Практично всі райони розпочали закриття вологи (роботи проведено на 64 тис. га) та підготовку грунту під посів ярих культур (10 тис. га). Господарства 9 районів області розпочали сівбу ранніх зернових і зернобобових культур, які посіяно на площі понад 1700 гектарів. Найбільше – у Кременчуцькому, Великобагачанському, Семенівському та Лубенському районах.

Print Friendly, PDF & Email [1]