- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Енергія життя і світла

Кадри вирішують усе
У житті начальника Оржицької філії ВАТ “Полтаваобленерго” Івана Слинька, який пропрацював на цьому підприємстві понад 30 років, і без того вистачало адреналіну. Та 2003 року, в один із найбільш непростих для економіки країни періодів, відкрите акціонерне товариство розпочало експеримент: у три райони області, які найгірше справлялися з основними завданнями, направили кращих спеціалістів компанії та впровадили зовнішнє управління. Свою “комсомольську путівку” отримав і Іван Іванович Слинько: його “цілиною” стала Лубенська філія товариства.
Керувати таким складним господарством – місія непроста. Необхідно брати на себе відповідальність за кожен об’єкт, за кожного працівника, вміти приймати рішення, від яких залежить життєдіяльність району. І навіть не одного, адже Лубенська комплексна філія ВАТ “Полтаваобленерго” забезпечує електроенергією споживачів та обслуговує електромережі у семи районах області.
Але стан справ на підприємстві тоді залишав бажати кращого. І кращого, в буквальному розумінні, отримав: за три місяці роботи Іван Слинько знайшов спільну мову як із місцевою владою, так і зі споживачами. Тож йому запропонували очолити Лубенську філію на постійній основі.
Тільки за перший рік керівництва Івана Слинька на підприємстві замінили 18 одиниць автотранспортної техніки. Побудували навчально-тренувальний полігон, на якому два роки поспіль проводилися змагання бригад підрозділів філій ВАТ “Полтаваобленерго”. Та насамперед нового керівника турбували умови роботи колективу.
– Підприємство – це, як сім’я, – розповідає начальник Лубенської комплексної філії ВАТ “Полтаваобленерго”, заслужений енергетик України, заслужений енергетик СНД Іван Слинько. – Саме тому ми відразу ж капітально відремонтували адміністративне приміщення, їдальню для працівників, обладнали робочі місця сучасною комп’ютерною технікою. У 2009 році реконструювали аварійне двоповерхове приміщення абонентського відділу та інших служб.
Нині у колективі цього енергетичного підприємства – 300 працюючих, із них 125 чоловік зайняті у підрозділах із передачі електроенергії, понад 100 чоловік – у сфері збуту.
– Велику увагу ми приділяємо підвищенню кваліфікації й підготовці персоналу. Раз на місяць обов’язково проводимо день охорони праці, на спеціальному полігоні відпрацьовуємо теоретичні й практичні навички роботи, – продовжує Іван Слинько. – Адже не секрет, що найменша помилка енергетика може стати фатальною, і не лише для нього самого, а й для інших людей. Робота ця дуже небезпечна, оскільки електроенергія немає ні запаху, ні кольору. Тому відомий вислів “Кадри вирішують усе” для нас – не просто кліше. Мабуть, саме через це на підприємстві виросло й сформувалося двадцять сімейних династій. Ці люди, без перебільшення, – золотий  фонд підприємства.
Кіловати й кілометри
Наступного року лубенські енергетики відзначатимуть сто років від “дня народження” енергетики на Лубенщині – перша електростанція була споруджена тут у 1912 році. Малопотужна, вона забезпечувала електроенергією лише центральну частину міста – пошту, телеграф та будинки заможних лубенців. Нині ж важко навіть уявити, що якийсь куточок району залишиться без електричної енергії. Споживачами Лубенської комплексної філії ВАТ “Полтаваобленерго” у Лубнах та Лубенському районі є більше тисячі юридичних осіб та майже 41 тисяча  фізичних осіб.
– Наші задачі – капітальні ремонти, відновлення, модернізація ліній, підстанцій, боротьба з втратами електроенергії тощо, – пояснює керівник Лубенської комплексної філії ВАТ “Полтаваобленерго” Іван Слинько. – Це – якщо в цілому. Та є у нас і своя специфіка. Вона, зокрема,  полягає в тому, що у Лубнах – більше 100 власників електромереж. Стосунки з ними, зрозуміло, дуже непрості. На жаль, вони своєчасно не ремонтують мережі, через що їхній технічний стан незадовільний. Це призводить до аварійних ситуацій і тягне за собою відключення наших споживачів. Доводиться докладати чимало зусиль, щоб виріштити ці проблеми. Специфічний наш район і за обсягами передачі електроенергії: за минулий рік споживачі Лубен та Лубенського району використали понад 126,5 мільйона кіловат-годин електроенергії. При цьому якщо раніше питома вага використаної побутовими споживачами електроенергії в загальному обсязі складала близько 10 відсотків, то нині цей показник збільшився майже до 40 відсотків і склав 46 мільйонів кіловат-годин.
Таке зростання керівник енергетичного підприємства пов’язує, зокрема, з поступовим збільшенням використання побутових приладів, у т.ч. електрообігрівачів. А щодо підвищення тарифів на електроенергію для населення, з приводу якого іноді чує нарікання з боку споживачів, має власну думку.
– По-перше, ціни на електроенергію для населення не підвищувалися з 2006 року. Це начебто й добре. Водночас тариф для промислових підприємств підвищується всі ці роки ледь не щомісяця. Зрештою, виробники закладають вартість енергоносіїв у собівартість продукції – чи то одягу, чи то продуктів харчування. По-друге, якщо розібратися, це подорожчання зовсім незначне. Тим більше, що серед наших споживачів дуже багато пільговиків. Тож малозабезпечених людей подорожчання майже не зачипає.
Одне з наболілих питань для енергетиків – вуличне освітлення. У його відновленні філія ВАТ “Полтаваобленерго” – перший помічник органів місцевого самоврядування. Енергетики допомагають сільським радам, починаючи від проекту до виконання робіт і введення мереж в експлуатацію. У такій співпраці за минулий рік по Лубенському району було відновлено близько 60 км мереж вуличного освітлення.
Завжди – серед кращих
Щоденно, у спеку та холод, дощ та ожеледицю, лубенські енергетики мчать туди, де обірвався дріт, де зникла напруга. Адже вони розуміють, що знеструмлення несе в домівки темряву, холод, а на виробництво – ще й зупинку технологічних процесів.
Для цього на підприємстві у цілодобовому режимі працюють дві оперативно-виїзні бригади. Особливого клопоту їм додають аварійні дерева – через них відбувається 70 відсотків відключень електроенергії. Та й мережі з колишніх часів енергетикам дісталися далеко не в кращому стані, а рівень споживання електроенергії виріс. Тому стрижнем їхньої роботи нині є масштабне технічне переоснащення.
Чимало роблять працівники підприємства й для того, щоб енергетика була ощадливішою. Постійно проводиться заміна старих ліній, застарілого енергетичного обладнання та опор, впроваджуються кабельні технології.
– За останні три роки для надійного та якісного енергозабезпечення споживачів Лубен проведено реконструкцію мереж із заміною на ізольований дріт ліній загальною довжиною 40 кілометрів, побудовано та введено
в експлуатацію розподільчий пункт РП-1, сім трансформаторних підстанцій, одна закрита трансформаторна підстанція, прокладено кабельну мережу довжиною понад 3,5 кілометра, – розповідає начальник Лубенської комплексної філії ВАТ “Полтаваобленерго” Іван Слинько. – Минулого року на високовольтних підстанціях замінили 18 масляних вимикачів на вакуумні. Це новітні, більш надійні технології, які дозволяють оперативніше управляти обладнанням. Також виконали часткову реконструкцію підстанції у Пирятині, замінили 77 бетонних опор на повітряні лінії 110 кіловольт (Миргород, Гребінка).
Велика увага приділяється й безгоспним мережам та іншим енергетичним об’єктам. Тільки протягом останніх чотирьох років на баланс філії прийнято 39 таких ліній  довжиною майже 45 км, 21 км кабельних ліній різної напруги, 45 трансформаторних підстанцій. А це, відповідно, додаткові витрати на обслуговування. Значний обсяг робіт виконано й із впровадження нових технологій передачі та обліку електроенергії. За 2010 рік замінено 3,5 тисячі лічильників, із них 800 винесено на фасад
и будинків.
У капітальні ремонти, технічне обслуговування вкладаються чималі кошти. Тільки минулого року на капітальний ремонт мереж було спрямовано близько 3 млн грн, на їх технічне обслуговування – близько 1 млн грн, інвестовано в будівництво 3,5 млн грн. За результатами виконання виробничих завдань у рейтингу серед 28 філій ВАТ “Полтаваобленерго” Лубенська комплексна філія постійно входить до трійки кращих.
Та, дбаючи про економіку, не забувають тут і про людей. У Лубенській комплексній філії ВАТ “Полтаваобленерго” прийнятий соціальний кодекс. Це одна з небагатьох організацій, які щомісяця доплачують до пенсії своїм колишнім працівникам (їх на сьогодні – 138 чоловік)  певну суму, в залежності від особистого внеску. А його по суті важко переоцінити. Високі напруги, цілодобовий графік роботи й підвищена відповідальність – все це справа мужніх, відданих професії людей. Людей, завдяки яким працюють промисловість, транспорт і зв’язок, від яких залежать затишок і тепло у наших домівках. І наше життя – з казковістю вечірнього міста, світлом в оселях й у душі.

Print Friendly, PDF & Email [1]