- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Мобільне” й “інтернетне” шахрайство

Підступний Інтернет

Читачі, напевно, добре пам'ятають минулорічний кримінальний випадок, який трапився у Кременчуці. Тоді одна жінка, виставивши в Інтернет замість свого інше фото, довго "водила за ніс" американця, який почав допомагати їй матеріально, перераховуючи певні суми грошей, і навіть збирався одружитися. Коли це шахрайство було викрито, з'ясувалося, що подібним чином жінка "промишляла" вже не вперше. От тільки попередні "жертви" мовчали. В мережі Інтернет на її електронні адреси накладали заборону, тим самим повідомляючи користувачам "світової павутини" про те, що вона – шахрайка. Але зловмисниця змінювала імена і адреси, шукаючи нових довірливих клієнтів, доки все ж таки не потрапила у поле зору правоохоронців.
– Нині найбільше злочинів у цій сфері скоюється через інтернет-магазини, створені для економії часу і зручностей покупців, – розповів начальник відділу зв'язків з громадськістю УМВС України у Полтавській області підполковник міліції Юрій Сулаєв. – Зокрема таким чином збагачувалося двоє мешканців Полтави. Вони створили фіктивну фірму і прорекламували, що через Інтернет реалізують великі партії продовольчих товарів за досить привабливими цінами. Основною умовою було 60–80 відсотків передоплати. Коли гроші надходили, ніяких послуг, звісно, фірма не надавала, а привласнювала кошти. Коли ж наставала критична ситуація, вони просто закривали рахунок і на певний час зникали з Інтернету. Отримавши кілька заяв від ошуканих громадян, працівники обласного управління по боротьбі з організованою злочинністю провели відповідну оперативну роботу, і спритників було затримано. Як з'ясувалося, чоловіки ніде не працювали, але за рахунок "заробітків" через Інтернет жили на широку ногу, їздили на престижних іномарках, мали будинки на березі Ворскли. Також нещодавно до кримінальної відповідальності було притягнуто ще одного полтавця, який теж створив подібний інтернет-шоп. До правоохоронців звернулося близько десяти чоловік, котрі постраждали від його дій. Нині цю особу вже притягнуто до кримінальної відповідальності. Він отримав чотири роки позбавлення волі з відстрочкою вироку на два роки. Тож закликаю усіх користувачів Інтернету бути уважними. Якщо ви бажаєте скористатися подібними послугами, то обов'язково з'ясуйте, що це за фірма, з якою хочете налагодити стосунки. Чи були у неї вже клієнти, чи вона новачок на ринку. Якщо фірма щойно з'явилася в Інтернеті, будьте у десять разів обачнішими.
Полтавець Василь Конюшенко – приватний підприємець, власник фірми, яка надає різного роду інтернет-послуги. У цьому бізнесі уже близько десяти років. А тому цю галузь знає досконало. Він погодився дати кілька корисних порад нашим читачам.
– Електронна комерція в мережі Інтернет розвивається шаленими темпами, – говорить Василь Конюшенко. – Майже щодня з'являються нові можливості для отримання інформації, створення й розвитку приватного бізнесу, втілення найграндіозніших проектів і програм. Інтернет залучив багато грамотних і творчих людей. Але вони, як правило, відкриті й довірливі. Цим користуються аферисти, які завжди націлені на одне – будь-яким шляхом привласнити чужі гроші. Ознаки шахрайської пропозиції – негативні відгуки користувачів Інтернету, залишені на різних ресурсах, анонімність, ухилення продавця від переговорів поштою або по телефону, відмова від особистої зустрічі.
Отже, ознаки того, що вас хочуть обдурити:
– лист-пропозиція прийшов вам у вигляді спама;
– вам обіцяють високі доходи/заробітки/зарплату, при цьому нічого особливого робити не треба;
– іноді у вас навіть не запитують підтвердження кваліфікації;
– вас просять вислати якусь суму грошей за нібито поштові та інші витрати;
– на сайті роботодавця не зазначені діючі контактні дані, у найкращому разі зазначений e-maіl на безкоштовному хостингу;
– виставлені для перегляду сертифікати неможливо розглянути;
– вам пропонують високооплачувану роботу (від кількох сотень у.о.) із сайта на безкоштовному хостингу (іншими словами, у роботодавця немає й 20 доларів на власний домен).
І, нарешті, найкращим захистом від інтернетних шахраїв є скептичне ставлення до будь-якої, пов'язаної із грішми, інформації, що видає вам Інтернет.

Телефонні Остапи Бендери

Якщо з інтернет-шахрайством, як правило, стикаються люди, які на "ти" із комп'ютером, то із "мобільними" Остапами Бендерами, певно, мати справу доводилося більшості наших читачів, адже майже всі вони є власниками мобільних телефонів. Ось тільки не всі з нас відразу розпізнають, коли телефонні зловмисники виходять "на полювання". Дехто усвідомлює це тільки тоді, коли вже став жертвою аферистів.
Представники компанії мобільного оператора MTS (www.
mts.com.ua) склали своєрідний каталог сумнівних схем-пропозицій, що найчастіше можуть застосовуватися до користувачів мобільних телефонів.
ОТРИМАЙ УДВІЧІ БІЛЬШЕ
Абоненту приходить SMS такого змісту: "Сервер мобільного оператора Х. Перерахуйте гроші на номер 8-ХХХ-ХХХ-ХХ-ХХ і отримаєте удвічі більше!"
Мобільний оператор ніколи не проводить акцій, умовою яких є переказ грошей із одного мобільного номера на інший.
ДОСИТЬ РЕКЛАМИ
Абоненту приходить SMS із пропозицією відписатися від рекламної SMS-розсилки. Щоб відписатися, треба відправити нібито безкоштовне SMS на один із коротких номерів. SMS виявляється платним.
Шахраї можуть скористатися послугою відправлення SMS через Інтернет, підставивши будь-яке ім'я в полі відправника.
ВРЯТУЙТЕ ДИТИНУ
Абонент отримує повідомлення з невідомого номера про необхідність знайти рідкісну групу крові для порятунку дитини. У повідомленні вказується номер телефону, дзвінки на який автоматично спустошують рахунок того, хто подзвонив.
УСУНЕННЯ НЕПОЛАДОК
Невідомий телефонує абоненту і під приводом ремонту несправності мережі просить набрати певну послідовність цифр і символів, що насправді є командою переказу грошей.
МОЖНА ПОДЗВОНИТИ?
На вулиці перехожий просить вас дати подзвонити хворій мамі або дітям додому, посилаючись на розряджений акумулятор і терміновість дзвінка. Дзвінок здійснюється на платний номер.
Людина, яка просить подзвонити, справді може бути в скрутній ситуації. Попередьте невідомого в максимально м'якій формі, що після дзвінка ви перевірите свій рахунок. Якщо перед вами шахрай, це його налякає.
ПОТРІБНА РОБОТА?
Ви бачите оголошення з пропозицією високооплачуваної роботи. Для отримання докладної інформації пропонується надіслати SMS або подзвонити на короткий номер, при цьому з рахунку знімається певна сума грошей, про які в оголошенні не сказано.
"ПЕРЕКИНЬ ГРОШЕЙ"
Абоненту приходить SMS: "Не можу додзвонитися, немає грошей, перешли 5 гривень". Зайве говорити, що з цього номера насправді ніхто не передзвонить.
ПОВЕРНІТЬ МОЇ ГРОШІ
Абонент отримує SMS з інформацією про те, що хтось переказав на його рахунок певну суму грошей. Через декілька хвилин приходить SMS з повідомленням про помилку і проханням повернути гроші назад.
ВИ ВИГРАЛИ!
Абоненту приходить SMS з невідомого номера або з Інтернету (номер 1010), у якому йдеться про виграш цінного призу. Щоб його отримати, необхідно купити ваучер поповнення рахунку протягом певного часу і повідомити код активації за вказаним номером. В інших випадках схеми "ВИ ВИГРАЛИ!" вам можуть подзвонити і назватися ді-джеєм радіостанції, оператором call-центру тощо.
ЗАБОРГОВАНІСТЬ
ЗА КРЕДИТОМ
Абоненту приходить SMS: "Банк Х відмовив вам у видачі кредиту". Через кілька днів, коли абонент забуде про це повідомлення, йому дзвонять із незнайомого номера. Автовідповідач, представившись банком Х, говорить: "Нагадує
мо вам про необхідність погасити кредит. Хочете прослухати повідомлення ще раз, натисніть 1. Хочете зв'язатися з оператором, натисніть 2". Звичайно, абонент виходить на оператора, який правдоподібно описує ситуацію із заборгованістю за кредитом. Для детальнішого з'ясування обставин псевдооператор пропонує з'єднати абонента зі "службою безпеки банку", завданням якої насправді є виманювання у переляканого абонента особистої інформації, номерів кредитних карток тощо.
ПІДКЛЮЧИСЯ
Й ОТРИМАЙ 100 ГРИВЕНЬ
За грошову винагороду вам пропонують підключитись до мобільного зв'язку на контрактній основі. Зловмисники обіцяють, що усі зобов'язання за контрактом візьмуть на себе і вчасно сплачуватимуть рахунки. Через певний час вам приходить рахунок на роумінг на дуже велику суму грошей.
Не оформляйте на себе контракти для невідомих третіх осіб, оскільки за законодавством ви несете повну юридичну відповідальність за всі документи, під якими ставите свій підпис.
***
Начальник відділу зв'язків з громадськістю УМВС України у Полтавській області Юрій Сулаєв каже, що конкретних заяв від постраждалих подібним чином людей до міліції не надходило, але інформація про скоєння таких злочинів є. Ось тільки довести їх дуже важко. Тому, за його словами, найкращою профілактикою є ігнорування спроб ошукати вас.

Крали гроші мобільних операторів і абонентів

Правоохоронці затримали в міжнародному аеропорту "Бориспіль" організатора групи шахраїв, який намагався вилетіти з України в одну з держав Південно-Східної Азії. Сума збитку, завданого шахраями операторам, становить 3,5 мільйона гривень.
Затриманим виявився 29-річний житель Харкова. У валізах зловмисника було понад два десятки телефонів, близько 80 SIM-карт та інших технічних засобів.
Підозрюваний разом із двома спільниками в різні періоди отримали в користування від жителів Полтавської та Харківської областей контрактні SIM-карти низки операторів мобільного зв'язку. Потім зловмисники залишали територію України або виїжджали на прикордонні території, які знаходяться в межах покриття базових станцій операторів суміжних держав, і, використовуючи можливість кредитної оплати і послугу роумінгу, організовували фіктивні потоки телефонного трафіку в телекомунікаційні мережі іноземних операторів зв'язку. Гроші за дзвінки, зроблені на зазначені номери, перераховувалися на рахунки фігурантів.
За вказаними фактами порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах).

Фальшиве розсилання про виграш Green Card

Посольство США попереджає громадян України про випадки масового розсилання підроблених електронних листів про одержання Green Card  – посвідчення особи, що підтверджує наявність посвідки на проживання в людини, яка не є громадянином США. Про це сказано в повідомленні прес-служби посольства США.
За інформацією посольства, в усьому світі невідомі особи пересилають електронні листи з повідомленнями про відбір на одержання Green Card і проханнями переслати гроші через Western Union або на ім'я певної особи в посольстві США. Посольство зазначає, що цільовою аудиторією цих шахрайських дій стали також громадяни України.
"Якщо ви отримали повідомлення про те, що вашу заявку на участь у візовій лотереї було відібрано, і для подальшого її розгляду ви повинні відіслати гроші на ім'я зазначеної особи або в певне посольство США, це означає, що ви стали черговою жертвою шахраїв",  – сказано в повідомленні посольства. Диппредставництво закликає українців у жодному разі не відправляти ці гроші як плату за участь у візовій лотереї.
Участь у лотереї безкоштовна й здійснюється через інтернет-сайти Держдепартаменту США www.state.gov й www.travel.state.gov.
Мобільник "став" злочинцем
Злочинні групи усього світу ведуть полювання за Nokia 1100, які у 2002–2003 роках комплектувалися в Німеччині.
Співробітник одного з детективних агентств розповів, що за даними закритого розслідування, проведеного його компанією, вдалося з'ясувати той факт, що для злому декількох банківських клієнтських рахунків був використаний телефон Nokia 1100. Річ у тім, що частина телефонів, випущених у Німеччині в період з 2002-го по 2003 роки, була зроблена з деякою помилкою в програмному забезпеченні, що і використовували хакери. Ціна на такий телефон на чорному ринку сягає 5 тисяч доларів.

Print Friendly, PDF & Email [1]