- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Важкий недуг, але виліковний

Відомо, що туберкульоз – інфекційне захворювання. Його збудником є мікобактерія туберкульозу (паличка, або бацила Коха). Є багато видів мікобактерій (людських, пташиних, мишачих та інших), усі вони можуть викликати захворювання у людини.
Паличка Коха дуже стійка до впливу навколишнього середовища: у річковій воді збудник зберігається до 5 місяців, у грунті – 1–2 роки, у вуличному пилу – до 10 діб, у приміщеннях при розсіяному світлі – більше одного місяця, на пасовищах – до одного року. Вона витримує нагрівання до 85°С і охолодження до 200°С. Ультрафіолетові промені вбивають її протягом 2–3 хвилин.
Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом. Хворий на так звану відкриту форму туберкульозу під час кашлю разом із крапельками мокротиння або слини виділяє у повітря паличку Коха. Людина, яка поруч, вдихає ці заражені крапельки і може бути інфікована.
Паличка Коха виділяється у зовнішнє середовище лише при відкритій формі туберкульозу. Всі інші форми не є небезпечними з точки зору передачі збудника захворювання. Найбільшу вірогідність захворіти має людина, в якої на час "зустрічі" з мікобактерією туберкульозу знижений імунітет. Це, насамперед, люди з групи ризику: інфіковані ВІЛ та хворі на СНІД; ті, які постійно контактують з хворими на відкриту форму туберкульозу; люди, які зловживають алкоголем або вживають наркотики. Досить високий рівень ризику в курців через порушення захисної функції слизової оболонки дихальних шляхів. Крім того, високий ризик захворіти мають діти, оскільки їхня імунна система ще не сформувалася, та люди похилого віку через вікове ослаблення імунітету. Дані досліджень показують, що щеплення дітей проти туберкульозу дає досить тривалий та надійний імунітет, але, на жаль, не гарантує стовідсотковий захист від захворювання.
На жаль, інші громадяни також ризикують через погіршення екологічної ситуації, стреси та перевтому. Туберкульоз не зважає на соціальний чи фінансовий стан.
Підтримувати імунітет допомагають дотримання принципів раціонального харчування з достатнім вмістом вітамінів та мінералів або прийом полівітамінних препаратів. Корисними є також загартовування та фізичні вправи. Варто уникати перевантаження та негативних емоцій, недосипання та перевтоми.
Симптомами туберкульозу є: кашель (частіше сухий), що триває більше 2–3 тижнів, підвищення температури без очевидних причин, яка тримається більше 5–7 днів, задуха, раптове схуднення, погіршення або відсутність апетиту, постійна слабкість, підвищена втомлюваність та пітливість, особливо вночі, кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).
Якщо є подібні симптоми, негайно зверніться до лікаря. Остаточний діагноз "туберкульоз" може встановити тільки лікар-фтизіатр після додаткового обстеження в тубдиспансері. Це доволі просте обстеження, яке складається з рентгенографії, аналізу мокротиння та додаткових, призначених лікарем при потребі загальноклінічних аналізів. Виконується воно протягом кількох днів.
Жодний відомий народний засіб не може вилікувати туберкульоз. Їх можна використовувати як доповнення до основного лікування після консультації з лікарем. Але втрачати час на спроби вилікуватися народними методами при туберкульозі аж ніяк не можна. Це може призвести до виникнення ускладнень, небезпечних для життя. При ускладнених формах туберкульозу лікування більш складне й тривале, але повне одужання теж можливе. Головне – вчасно звернутися за медичною допомогою.

Print Friendly, PDF & Email [1]