- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Молочні ріки “Райз-Максимко”

 Спеціалізація Гадяцької філії  ПрАТ “Райз-Максимко” – виробництво молока. Поголів’я великої рогатої худоби на фермах господарства у Гадяцькому районі становить близько 2 тисяч голів, у тому числі понад 900 дійних корів. Перевага віддається безвигульному  способу утримання тварин.  Від кожної фуражної корови в минулому році в господарстві було отримано майже по 5 тис. кг молока. Загалом частка молока, надоєного філією ПрАТ “Райз-Максимко” за попередній рік, склала 12 відсотків від загального районного показника. Молочну сировину, отриману на фермах господарства, здають на молокозаводи Лубен і Миргорода.
Нині площа сільськогосподарських земель господарства становить 7,5 тис. га, серед яких майже 7,3 тис. га – рілля. Протягом 2010 року сільгосппідприємство виробило валової продукції на суму близько 16 млн грн і за цим показником посіло третє місце в районі. Майже половину площ, які знаходяться в обробітку в Гадяцької філії ПрАТ “Райз-Максимко”, у минулому році засівали кукурудзою, 250 га відвели під багаторічні трави, а на решті полів вирощували озимину. Середня врожайність озимої пшениці склала 53,3 ц/га, а качанистої – 51 ц/га. Це значно вище, ніж у середньому по району. В нинішньому ж році на площі близько 2,5 тисячі гектарів сіятимуть цукровий буряк.
Колектив господарства – це люди, які хочуть і вміють працювати. Чималим стимулом для них є достойна зарплата. Розмір середньомісячної заробітної плати в цьому сільгосппідприємстві – найбільший у районі. Піклується  “Райз-Максимко” й про своїх орендодавців, яких у Гадяцькій філії – близько 1400 чоловік. Орендна плата в цілому по господарству – на рівні трьох відсотків. Її планують збільшувати.
ПрАТ “Райз-Максимко” у Гадяцькому районі активно опікується соціальною сферою. Так, кілька років тому господарство уклало із сільрадами, на території яких орендує землю, угоди, згідно з якими щороку місцевим громадам надає допомогу в розмірі понад 80 тисяч гривень на ремонт доріг, містків, харчування дітей у школах і дитсадках, транспортні послуги.
* * *
Переконатись у перевагах сучасного господарювання можна, й побувавши на комплексі великої рогатої худоби з молочним доїльним залом Лохвицької філії Східного регіонального управління ПрАТ “Райз-Максимко”, що у селі Васильки. Розрахований на 240 голів дійних корів, він був уведений в експлуатацію влітку минулого року.
– Шляхом реконструкції покинуті недобудовані ферми колишнього колгоспу інвестори перетворили на комплекс європейського зразка по безприв’язному утриманню великої рогатої худоби, – розповідає завідуючий комплексом ВРХ у селі Васильки Володимир Золотар. – Корів завозили з сусідніх господарств, які входять до структури ПрАТ “Райз-Максимко”. Нині тут створено комфортні умови для худоби, зокрема   завдяки обладнаній системі вентиляції у них постійно є свіже повітря.
Процес доїння автоматичний – молочний комплекс обладнаний сучасною американською технікою “Біоматік”. Адже відповідно до європейських норм молоко вищого гатунку можна одержати тільки при безконтактному доїнні. Саме дотримання такої технології дозволило ПрАТ “Райз-Максимко” досягти європейської якості продукції, яку приймають на переробку підприємства Миргорода, Лубен, Шостки.
У середньому щодня на молочному комплексі у Васильках отримують до 20 літрів молока на корову. Й умови утримання відіграють значну роль у підвищенні продуктивності сільгосптварин, говорить Володимир Золотар. Хоча великою мірою продуктивність залежить і від годівлі, а годують васильківських корівок сіном, силосом, комбікормом… Усі процеси на молочному комплексі автоматизовані.
Введення в експлуатацію молочного комплексу у Васильках дозволило створити двадцять нових робочих місць для селян, значно покращило забезпечення жителів нашої області молоком та молочними продуктами підвищеної якості.

Print Friendly, PDF & Email [1]