- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Майбутній добробут формується нині

Як зазначив начальник інспекції Анатолій Кащенко, хоча загалом цьогорічний рівень підготовки техніки в господарствах області доволі високий (близько 98%), однак керівникам агроформувань треба прискорити підготовку тракторів і сільськогосподарської техніки до держтехогляду. При цьому особливу увагу слід звернути на технологічну наладку машин та створення безпечних умов праці для механізаторів.
Чи не найпершими в області розпочинають весняно-польові роботи сільгосппідприємства Кобеляцького району. Підживлення озимих культур (озимий клин – понад 18 тис. га) по мерзлоталому грунту тут розпочали тиждень тому, тож нині завершують ці роботи на посівах ріпака та багаторічних трав, провели підживлення й більш як на половині площ колосових культур. За словами начальника управління агропромислового розвитку Кобеляцької райдержадміністрації Вадима Замкового, наявна в господарствах техніка на 96 відсотків готова до виходу в поле. Район на 50% від потреби забезпечений засобами захисту рослин і приблизно на 60% – пально-мастильними матеріалами. Не виникає проблем і з насінням та мінеральними добривами.
 У СК “Радянський” Кобеляцького району на лінійку готовності було виставлено 42 трактори. За словами голови правління сільськогосподарського кооперативу, депутата обласної ради Миколи Андрієнка, агроформування забезпечене й міндобривами, пально-мастильними матеріалами та насінням сільськогосподарських культур. Хоча покладають надію і на придбання пального та міндобрив за пільговими цінами, яке обіцяє Кабмін.
– Оскільки кооператив є насіннєвим господарством із вирощування ярих та озимих зернових культур і гібридів кукурудзи, то проблем із посівним матеріалом ми не маємо, – продовжує Микола Андрієнко. – А для того, щоб підвищити рентабельність виробництва, сіємо практично всі сільгоспкультури, вирощуємо лікарські трави, займаємося тваринництвом, у тому числі й вівчарством. Це, окрім сталих прибутків, також дає додаткові робочі місця. Скажімо, якщо взимку кількість працюючих у господарстві становить приблизно 200 осіб, то в сезон сягає 300. А річний фонд оплати праці по господарству складає понад 4,5 мільйона гривень.
Проблем із кадрами практично не виникає, каже керівник сільгоспкооперативу, є проблеми з висококваліфікованими спеціалістами. Наприклад, придбало господарство нові трактори “Кейс” і “Джон Дір”, а працювати на них попервах було нікому. Тож доводиться навчати своїх механізаторів. До речі, за останні          2 роки тут прийняли на роботу 10 молодих трактористів і водіїв, більш як на 10 мільйонів гривень придбали сільськогосподарської техніки.
СК “Радянський” є племзаводом із розведення ВРХ породи українська червоно-ряба молочна та племрепродуктором із розведення місцевої сокільської породи овець, утримують тут і свинопоголів’я. Можна було б і наростити поголів’я худоби, каже Микола Андрієнко, але, на жаль, свинина, вирощена на екологічно чистих кормах, – неприбуткова. Проблеми в нашій державі здебільшого виникають через відсутність цілеспрямованої аграрної політики як у стратегічних питаннях, так і в тактичних, переконаний аграрій, за плечима якого – понад 20 років роботи керівником сільгосппідприємства. Бо як інакше можна пояснити те, що вартість тонни овечої вовни дешевша від витрат на її транспортування до Харкова?..
Варто зазначити, що СК “Радянський” господарює самостійно (без інвесторів), банківськими кредитами практично не користується і при цьому отримує стабільні прибутки. Значна увага тут приділяється вирішенню соціальних питань місцевої громади, для чого щорічно виділяється не одна сотня тисяч гривень. Так, сільгоспкооператив опікується медичною амбулаторією і дитсадком, трьома школами й Будинком ветеранів, допомагає сільському Будинку культури й дозвілля, Кобеляцькій школі-інтернату… Та й чи може бути інакше, адже всі мешканці села Радянське – це колишні, нинішні чи майбутні працівники господарства, які своєю працею і створюють матеріальні блага, забезпечуючи відповідний рівень сільськогосподарського виробництва, достатку власного і державного.

Print Friendly, PDF & Email [1]