- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Весняні аспекти літнього оздоровлення дітей

Хоча до літніх канікул ще три місяці, оздоровчий сезон 2011 року фактично розпочався: "У "Молодій гвардії" та "Артеку" вже відпочивають діти пільгових категорій із нашої області", – наголосив, відкриваючи засідання, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації, голова штабу Валерій Пархоменко.
Загалом в області планують забезпечити оздоровчими послугами не менше, ніж 50 відсотків дітей шкільного віку від 7 до 17 років. Організованими формами оздоровлення та відпочинку планується охопити 66,3 тисячі дітей, із них 70% – це діти, які потребують особливої уваги і підтримки. З цією метою формується перспективна мережа оздоровчих закладів усіх типів, яка цього року налічуватиме 968 установ.
Фінансування, як зазначали на засіданні, достатнє. На організацію та проведення літньої оздоровчої кампанії в області з різних джерел залучено 68 млн 133 тис. грн, що на 18,5 млн грн більше, ніж у минулому році. Обласну програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2009–2011 роки профінансовано у повному обсязі – 5 млн 400 тис. грн.
Влітку, як повідомила заступник начальника головного управління освіти і науки облдержадміністрації Світлана Горбаньова, в області працюватимуть 789 пришкільних дитячих закладів із денним перебуванням, 134 табори праці й відпочинку, 16 наметових містечок. Загалом у них планується оздоровити 37 тисяч 790 дітей шкільного віку. У цих закладах буде організовано 2–3- разове харчування, середня вартість якого передбачена на рівні 13,5 гривні на день. Оздоровча зміна триватиме від 14 до 21 дня, при цьому розмір батьківської доплати у різних районах області коливатиметься від 20 до 210 гривень (у Полтаві вона становитиме орієнтовно 144 гривні).
На пільгових умовах оздоровлюватимуть дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей. За кошти з бюджетів різних рівнів планують оздоровити частину відмінників навчання,  обдарованих дітей – переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, районних змагань, конкурсів та фестивалів.
Готуються до прийому дітей влітку й позаміські дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, мережа яких налічує 33 установи. З них улітку працюватимуть 29. Як зазначила начальник відділу в справах сім'ї та молоді облдержадміністрації Наталія Шкоденко, протягом п'яти років не було втрачено і перепрофільовано жодного позаміського дитячого закладу.
Табори на території області пропонуватимуть юним мешканцям Полтавщини насичену культурно-оздоровчу програму: екскурсії, туристичні походи, спартакіади, конкурси, ігри, концертні програми, збалансоване харчування – усе, що потрібно для здорового активного відпочинку дитини.
Все ж, на жаль, середня вартість путівки цього року може зрости орієнтовно на 200–300 гривень. Здебільшого – за рахунок подорожчання основних груп продовольчих товарів.
Харчування складає близько 40 відсотків у загальній вартості путівки. В минулому році на день на одну дитину воно становило 30–35 гривень. "Цьогоріч харчування, яке б справді забезпечило процес оздоровлення дітей, коштуватиме 40–50 гривень на добу", – повідомила Наталія Шкоденко.
На засіданні обласного штабу з організації літнього оздоровлення та відпочинку дітей були визначені пріоритети, поставлені конкретні завдання перед органами виконавчої влади та місцевого самоврядування з підготовки літнього оздоровчого сезону.

Print Friendly, PDF & Email [1]