- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада

Заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович підбила підсумки роботи Комітету за минулий рік. Зокрема, вона наголосила, що торік відбулося 10 його засідань та понад 200 засідань робочих підгруп за окремими галузями розвитку. П’ять вузів обласного центру стали своєрідними майданчиками для пропозицій до Національної та обласної програми економічних реформ на 2010–2014 роки “Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом”. Визначено 50 основних соціальних стандартів для індексації реформування.
– Минулого року на першому етапі реалізації цієї програми, – підкреслила Олена Адамович, – досягнуто макроекономічної стабілізації та розпочато реформування базових галузей і сфер розвитку. На другому етапі реформування, який розпочався у поточному році, пріоритетами є впровадження системних економічних реформ в базових секторах економіки – агропромисловому комплексі, машинобудуванні, нафтогазовому комплексі, будівництві; реалізація заходів по енергозбереженню та реформуванню житлово-комунальної сфери; модернізація транспортної інфраструктури; створення умов для розвитку підприємництва. Враховуючи це, прийнято окремі цільові програми, які є інструментом для впровадження реформ у відповідних галузях. Розроблені та вже виконуються Комплексна програма розвитку освітньої галузі на 2011–2015 роки, Програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010–2017 роки, Програма “Репродуктивне здоров'я”. На черзі – прийняття Регіональної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства області на 2011– 2014 роки, Програми “Питна вода Полтавщини на 2011–2020 роки”, Програми розвитку галузі тваринництва на 2011–2015 роки, Програми розвитку туризму і курортів на 2011–2015 роки.
За словами Олени Адамович, реформування базових секторів економіки здійснюються на основі реалізації інноваційно-інвестиційної моделі розвитку. Загалом у 2010 році розпочато реалізацію 108 найбільш важливих для розвитку регіону інвестиційних проектів. Також з метою стимулювання розвитку науково-дослідної інфраструктури у рамках Проекту ЄС “Підтримка наукоємних та інноваційних підприємств, а також трансфер технологій” в області розпочато роботу по створенню технопарку, який дасть потужний імпульс для інноваційного розвитку області.
– Однією із пріоритетних галузей економіки області, – зазначала Олена Адамович, – є агропромисловий комплекс. Нині реалізуються 18 інвестиційних проектів по будівництву сучасних тваринницьких комплексів загальною вартістю близько 1 мільярда гривень.
Відбулися позитивні зрушення і в сфері енергозбереження. Також запроваджуються ефективні форми управління житловими будинками – це, насамперед, створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Протягом 2010 року їх кількість в області зросла на 37 одиниць та становить 329.
Пріоритет – сімейному лікарю
Про заходи, які планується провести найближчим часом у медичній галузі Полтавщини задля її реформування, доповів начальник головного управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Віктор Лисак.
– Реформа в медичній галузі області проводиться вже протягом кількох років, – підкреслив доповідач. – Здійснено напрацювання, спрямовані на поліпшення якості та доступності медичної допомоги, безпеки пацієнтів, ефективності використання наявних фінансових ресурсів. Нині затверджено план-графік реформування галузі охорони здоров'я Полтавщини на 2010–2014 роки. Він передбачає зміну мережі установ охорони здоров'я та системи фінансування, вдосконалення системи контролю якості надання медичної допомоги. Чіткий поділ рівнів надання медичної допомоги та економія ресурсів – з одного боку, а з іншого – підвищення кваліфікації лікарів і якості медичних послуг. Першим етапом проведення структурних змін медичної галузі визначено процес оптимізації надання первинної медико-санітарної допомоги та забезпечення її пріоритетного розвитку на засадах загальної практики – сімейної медицини. Сімейний лікар буде визначати причину хвороби, лікувати її чи призначати додаткове обстеження. Але найголовнішою функцією сімейного лікаря є профілактика захворювань та формування здорового способу життя серед населення.
Сучасна медицина: з кількісного виміру в якісний
В області активно проводиться реструктуризація галузі на підставі науково обгрунтованих потреб міського та сільського населення у різних видах медичної допомоги, зазначалося на засіданні. Вже відпрацьовані та продуктивно діють дві моделі економічних механізмів на первинному рівні зі стовідсотковим охопленням населення за принципом надання медичної допомоги на засадах сімейної медицини.
Надання медичної допомоги на вторинному рівні також потребує оптимізації у напрямку поліпшення доступності медичних послуг та їх якості, раціонального використання фінансових та кадрових ресурсів.
Згідно з пропозиціями з реорганізації мережі у центральній районній лікарні, що стане комунальною лікарнею терапевтичного профілю, завдяки менш інтенсивному клінічному навантаженню значно оптимізується використання коштів. У порівнянні з існуючою моделлю, за попередніми розрахунками, економічний ефект від запровадження міжрайонних медичних об'єднань складе понад 4 млн грн.
Передбачаються структурні зміни і на третинному рівні надання медичної допомоги. Уже зараз створено умови щодо сприяння наближенню високоспеціалізованої медичної допомоги жителям сільської місцевості. Оптимізовано ліжковий фонд обласної дитячої та обласної клінічної лікарень, розширено реанімаційні відділення цих закладів. Реорганізовано надання медичної допомоги вагітним та новонародженим.
– Сучасна медицина поступово переростає з кількісного виміру в якісний, – наголосив Віктор Лисак. – У Полтавській області продовжується робота по створенню нових спеціалізованих центрів з різних медичних профілів.
З обговорюваних питань на розширеному засіданні обласного Комітету з економічних реформ прийнято відповідні рішення.

Print Friendly, PDF & Email [1]