- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Екологічні містечка майбутнього

Полтавщина – одна з небагатьох областей, де є всі умови для вирощування такої продукції. Це родючі чорноземи, відносно не забруднені повітря та водні ресурси. Тому саме у нас, на базі ПП «Агроекологія» Шишацького району, засновником якого є Герой України Семен Антонець, у селі Михайлики, планують заснувати перше експериментальне екопоселення. Проект 20-річної програми «Концепція Національної програми землеробства в Україні» передбачає створення в нашій державі 5 – 8 таких екологічних поселень, де в перспективі планується вирощувати екологічно чисте насіння пшениці та ячменю. Спочатку ж на базі аграрних університетів України створять центри природного землеробства (перший вже відкрився на базі Полтавської аграрної академії). У подальших планах – заснувати подібні центри у Львові, Житомирі, Черкасах, Запоріжжі, Донецьку, Луганську та Чернігові.
Фахівці «Федерації органічного руху України» вважають, що за допомогою таких технологій через 2–3 роки вітчизняні землі можна відновити й створити якісний  європейський насіннєвий фонд. Про це йшлося на міжнародній конференції у Полтавській державній аграрній академії.
Розглядалося також питання біосертифікації органічних продуктів. Адже на базі ПДАА, за словами керівника німецької сертифікатної компанії ABCERT AG Томаса Дамма, вже невдовзі буде відкрито лабораторію, де проводитиметься сертифікація вітчизняної екологічно чистої продукції.
Зазначалося, що сертифікат європейського зразка на таку продукцію може видаватися як сільгосптоваровиробникові чи переробному підприємству, так і приватному господарнику. Термін його дії становитиме один рік.

Print Friendly, PDF & Email [1]