- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Конкурси

З метою розвитку творчих здібностей, популяризації серед широкого кола учнівської молоді професій та спеціальностей, актуальних нині на ринку праці регіону, розширення їхньої поінформованості й проф-
орієнтаційної допомоги у свідомому професійному самовизначенні Полтавський обласний центр зайнятості спільно з педагогічними працівниками загальноосвітніх шкіл організував проведення обласної виставки-конкурсу дитячого малюнка "Професія моєї мрії". Відзначення переможців конкурсу, в якому взяли участь школярі віком від 6 до 14 років, відбу-
лося в Обласному центрі естетич-ного виховання учнівської молоді (ОЦЕВУМі), де до уваги учасників заходу, який називався "Веселка робітничих професій", було представлено чимало цікавого.
Зокрема бажаючі мали нагоду пройти психологічне тестування та отримати консультації з питань професійного навчання, які надавалися фахівцями Полтавського міського центру зайнятості, був тут і стенд із буклетною інформацією про світ професій. До того ж чи не кожне профтехучилище обласного центру та професійні ліцеї Полтави на своїх стендах інформували про фахове навчання та демонстрували професійні навики своїх учнів. Скажімо, поблизу стенда Полтавського професійного ліцею сфери послуг можна було зробити макіяж, зачіску. Цей навчальний заклад готує перукарів, візажистів-стилістів, кравців… До ре-чі, дефіле дівчат на сцені ОЦЕВУМу,
у власноруч зшитих під керівництвом майстрів виробничого навчання вечірніх сукнях та костюмах, привернуло неабияку увагу присутніх на своєрідному святі робітничих професій та викликало заслужені оплески. Адже запропонована колекція моделей – це втілення неабиякої фантазії і творчого підходу до справи майбутніх фахівців. А от третьокурсниця зазначеного ліцею Дар'я Кикоть обрала професію перукаря, візажиста-стиліста. Про неї дівчина мріяла з дитинства. Каже, що їй подобається "робити людей красивими".
За таким же принципом підійшли до вибору професії і майбутні косметологи Яна Юдіна та Алевтина Васильєва, які зараз навчаються на 2-му курсі ПТУ №9. Щоправда, паралельно з фахом візажиста вони опановують ще й професію оператора комп'ютерного набору. В житті все пригодиться, розмірковують дівчата, хоча обидві по закінченні ПТУ мріють продовжити навчання у медичних вузах, аби стати високопрофесійними косметологами-дерматологами.
З дитинства мріяли пов'язати своє життя з радіомеханікою Сергій Ольховський і Дмитро Карпенко. Нині вони – першокурсники ПТУ №10, навчаються за фахом електрорадіомеханіка.
– Це перспективна професія, тож надіємося, що нам вдасться знайти престижну роботу. Головне ж, що
вона нам до душі, – розмірковують хлопці. – Суспільство прогресує у своєму розвитку, вдосконалюється побутова техніка, яку потрібно ремонтувати, розширюється асортимент електроніки, а ще – облаштування сигналізації, монтаж мікро-схем – це і є наша сфера діяльності за обраним фахом.
Роман Мостовий та Артем Михальченко – майбутні помічники машиністів тепловозів, електровозів і дизельних поїздів. Вони навчаються на 3-му курсі Полтавського професійного ліцею транспорту. До вибору професії підійшли свідомо, навчаючись у школі, адже робота їхніх рідних пов'язана із залізницею. Хлопці не приховують, що їхня майбутня професія приваблива ще й хорошим заробітком, адже зарплату 3,5–4 тисячі гривень можна заробити далеко не всюди. Тому-то й існує чималий конкурс (до 4 чоловік на одне місце) при вступі до ліцею на зазначений фах. А от Алла Надтока – майбутній провідник пасажирського вагона, за кілька місяців вона отримає диплом. Алла каже, що їй подобається робота з людьми.
Було на що подивитися біля стенда Полтавського професійного ліцею (колишнє ПТУ №1) – тут милувало око розмаїття різьблених із дерева виробів: шкатулки й хлібниці, тарелі й підсвічники, кухонні дошки, табурети, діжки – усе це виготовлено учнями, членами гуртків технічної творчості цього навчального закладу та їхніх наставників. У ліцеї також на високому рівні працюють гуртки художньої самодіяльності, в чому пересвідчились учасники заходу.
Справжніми витворами мистецтва можна назвати торти, тістечка та інші кондитерські вироби, які представили майбутні кухарі й кондитери Державного ПТНЗ "Полтавське вище професійне училище ім. А.О. Чепіги".
Одне слово, всі робітничі професії, які загалом і складають розмаїту веселку, потрібні нині на ринку праці, й усі вони, звісно ж, важливі й затребувані. Індивідуальність і креативність – це те, без чого сьогодні не обійтися в досягненні успіхів із обраного фаху, наголошували педагогічні працівники навчальних закладів. А серед школярського загалу точилися жваві розмови про важливість тієї чи іншої професії…
***
Повертаючись до обласної виставки-конкурсу дитячого малюнка, варто зазначити, що він тривав із вересня 2010 року й проводився у трьох номінаціях: "Живопис", "Графіка" та "Декоративно-ужиткове мистецтво". На розгляд поважного журі було представлено близько 200 дитячих робіт, із них обрано 26, авторів яких визнано  переможцями у трьох вікових групах.
Загалом юні художники Полтавщини виявилися надзвичайно талановитими. Найбільше малюнків – на яких зображені учителі й лікарі. Це свідчить про популярність цих професій. Відрадно, що досить часто школярі малюють і представників сільськогосподарських професій – хліборобів, комбайнерів, трактористів, доярок, фермерів. Багато дітей через малюнки висловили свої мрії стати художниками, фотографами, журналістами, артистами… Практично всі представлені на обласний конкурс малюнки можна було оглянути на стендах ОЦЕВУМу під час роботи ярмарку робітничих професій.
Дорога до професії починається з мрії, а дитячий малюнок – це мрія, відтворена засобами образотворчого мистецтва. Створюючи малюнки, діти мали можливість не тільки розкрити свої таланти, а й розповісти про омріяну професію, з тим, щоб у майбутньому виважено визначити перспективи й оцінити можливості свого професійного вибору. Відрадно, що обласний центр зайнятості спільно з головним управлінням освіти й науки ОДА знаходять такі цікаві форми роботи, які мають яскравий зміст, наголосив під час вручення призів переможцям конкурсу заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль. Не оминув він і проблему зайнятості та працевлаштування полтавців і подякував обласному центру зайнятості за ініціативну роботу. Адже ця служба намагається працювати на випередження, шукати нові форми роботи. Значна увага приділяється праце-влаштуванню випуск-ників, у тому числі професійно-технічних закладів. І це надзвичайно важливо. Адже, наприклад, до нинішнього заходу залучені й роботодавці. Загалом же головними напрямками роботи обласної влади є створення нових робочих місць, підвищення рівня заробітної плати – це поєднання економічних і соціальних важелів у розбудові України, – підкреслив Олександр Коваль.
– Наше сьогоднішнє завдання – довести до свідомості кожної дитини, що успіх у майбутньому залежить від вибору професії. Конкурс – один із невеликих сегментів роботи, яку проводить обласна служба зайнятості спільно з головним управлінням освіти і науки ОДА з професійної орієнтації молоді. І саме від нас усіх залежить, ким стануть сьогоднішні юні конкурсанти, – зазначила директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. – Проведення цього конкурсу стало справжнім випробуванням для нас, дорослих. Адже участь у ньому для дітей – це добра нагода самореалізації, це творчий політ їхньої фантазії. У дитячих роботах відображена мрія кожної дитини про свою майбутню професію, і їх потрібно було достойно оцінити. А про те, що ці мрії потрібні й вони реалізуються, свідчить той факт, що проведення конкурсу підтримали роботодавці, які придбали цінні подарунки для переможців конкурсу.
– Завдяки малюнку ми мали можливість заглянути у внутрішній світ маленької людини, осягнути логіку дитячої творчості, бо малювати й думати – для неї одне і те ж. У дитячих малюнках ми побачили
лаконічність, зосередженість та концентрацію думки, – розповіла заступник директора обласного центру зайнятості Тетяна Пальонна. – Можна з упевненістю сказати, що із творчо розвинутих дітей виростуть творчі люди, незалежно від того, якій саме професії вони присвятять своє подальше життя.
Ну а самі юні художники такі прості й безпосередні, як, наприклад, призер конкурсу в номінації "Живопис", третьокласник Шилівської ЗОШ Решетилівського району Олександр Дзекун. Його дідусь – тракторист. І саме він вплинув на майбутній вибір восьмирічного Сашка, який так і підписав свій малюнок "Я – тракторист". А от десятирічна Ілона Семиразум із Новотагамлицької ЗОШ Машівського району мріє про професію музиканта. Вона вже зараз добре грає на фортепіано. Любов до музики їй прищепила мама. Тож Ілона, яка перемогла в номінації "Графіка", так і назвала свій малюнок – "Музикант".
 "Повірте в себе й налаштуйтесь на успіх – лише тоді ви досягнете своєї мети у виборі професії вашого життя!" – саме таке гасло було епіграфом нинішнього свята робітничих професій. І хочеться сподіватися, що організаторам заходу вдалося достукатися до сердець юних полтавців.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]