- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У постійних комісіях обласної ради

Зацікавлений діалог щодо ролі й місця обласної ради та існуючих альтернатив у питаннях забезпечення виконання постанов Національної комісії регулювання електроенергетики України, зокрема в частині коригування тарифів на послуги опалення та постачання гарячої води, відбувся між депутатом Тамарою Дорохіною та генеральним директором ОКВПТГ “Полтаватеплоенерго”, депутатом обласної ради Володимиром Чернявським. За його підсумками та із врахуванням думок Сергія Полупана, Тетяни Устименко, Володимира Коваля та Віктора Кравецького відповідний проект рішення взято до відома й погоджено його внесення на розгляд третьої сесії обласної ради. Депутати також підтримали проекти сесійних рішень щодо обласної Програми соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2011 рік, організації оплачуваних громадських робіт у 2011 році, проаналізували виконання Програми з проведення Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років.  Констатувалося, що все заплановане виконано, а передбачене фінансування з обласного бюджету в сумі 4 млн 791 тис. грн виділено і освоєно у повному обсязі.
Підсумовуючи засідання, Анатолій Олійник підкреслив  необхідність детального опрацювання спільно з профільними фахівцями проблем галузі соціального захисту з наступним визначенням відповідних пріоритетів та етапів їхньої реалізації.
***
Засідання постійної комісії з питань будівництва, транспорту та зв’язку за участю голови облради Івана Момота провів голова комісії Віктор Шадчнєв.
З урахуванням зауважень та пропозицій, висловлених під час обговорення депутатами Ігорем Сіриком, Олександром Гриценком, Юрієм Кривошеєвим, Володимиром Полтавцем та Сергієм Геращенком, рекомендовано внести на розгляд третьої сесії обласної ради  питання щодо забезпечення виконання постанов Національної комісії регулювання електроенергетики України, кадрових призначень керівників комунальних підприємств, затвердження розподілу видатків спеціального фонду обласного бюджету на проведення робіт, пов’язаних із ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування на 2011 рік за адміністративними районами області тощо. У ході розгляду проекту регіональної Програми заходів з організації рятування людей на водних об’єктах Полтавської області на 2011 – 2015 роки голова обласної ради Іван Момот звернув увагу його розробників на суттєвий недолік, пов’язаний із відсутністю механізмів  співфінансування з міських та районних бюджетів, що призводить до невиправданих перевантажень й так напруженого обласного бюджету. Тож до сесійного розгляду поданий проект рекомендовано доопрацювати.  
***
На засіданні постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, яке вів її голова Степан Бульба, розглянуто питання про забезпечення виконання постанов Національної комісії регулювання електроенергетики України. У роботі комісії взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Віктор Животенко.
Нині діючі тарифи на послуги з теплопостачання та підігріву води були розраховані за цінами 2008 року. З того часу майже на 50% зросла ціна на газ, на 20% подорожчала електроенергія, збільшився розмір заробітної плати. Сьогодні тарифи підприємств “Полтаватеплоенерго”, “Лубнитеплоенерго”, “Миргородтеплоенерго” не покривають фактичних витрат підприємств на послуги, що зумовлює зростання заборгованості. Національна комісія регулювання електроенергетики України затвердила новий тариф на теплову енергію, відповідно до якого вартість послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води зросте в середньому на 10%. Як з’ясували депутати, для забезпечення розрахунків цих підприємств за використаний газ тариф довелося б збільшити на 29%.
Обговорюючи питання, Володимир Онищенко підкреслив необхідність забезпечити збереження і розвиток обласних комунальних підприємств та водночас соціально захистити малозабезпечені верстви населення.
Депутати підтримали обговорюваний проект та  пропозицію Степана Бульби – рекомендувати головному управлінню житлово-комунального господарства облдержадміністрації підготувати проект звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо критичної ситуації зі станом розрахунків підприємств теплового господарства за газ.
У ході засідання розглянуто звернення підприємства “Полтававодоканал” щодо виділення з обласного бюджету коштів на реконструкцію водопровідно-каналізаційного господарства. Обговорюючи його, депутати Віктор Гришанов, Андрій Козерод, Володимир Чернявський, Олег Романчук говорили про залучення для цього коштів міського бюджету, внутрішніх резервів підприємства. Звернення підтримали, рекомендуючи облдержадміністрації внести пропозиції по фінансуванню реконструкції каналізаційних колекторів у Полтаві.

Прес-служба обласної ради
Print Friendly, PDF & Email [1]