- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Виконавча влада. Прес-конференція

Водночас Полтавщина залишається житницею держави з найбільшим експортним потенціалом сільськогосподарської продукції. Валовий збір зерна по всіх категоріях господарств становить 2,9 млн тонн – що є третім показником у державі, попри те, що через непрості погодні умови довелося пересівати 50 відсотків озимого клину. Аграрії області є другими в Україні за урожаєм сої (221,2 тис. тонн) й цукрових буряків (2 млн тонн), першими – за поголів’ям великої рогатої худоби на сільгосппідприємствах. Полтавщина виробляє 14 відсотків загальнодержавного обсягу молока. Розмір орендної плати найвищий в Україні – 3,5 відсотка, а в окремих господарствах плата ще вища (в агроформуванні «Чиста криниця», яке господарює на землях Новосанжарського й Машівського районів, – 9 відсотків).
У галузі будівництва досягнуто збільшення обсягів на 18,4 відсотка – це третій результат серед усіх областей. Середньомісячна заробітна плата зросла на 24 відсотки – до 2064 грн. Перевиконано планові надходження до Державного й місцевого бюджетів. За наповненням казни Полтавщина – п’ята в державі.
На останній сесії обласної ради затверджено програму економічних реформ регіону до 2014 року. Пріоритетом є розвиток сільського господарства, перш за все – тваринництва. Зокрема на 2011 рік заплановано впровадити близько 400 інвестиційних проектів. Хоча стартові умови непрості – по області амортизація основних фондів сягає 70 відсотків.
Погашення заборгованості з виплати заробітної плати залишається одним із основних завдань. У березні 2010 року сума боргу працівникам становила 48 млн грн, у грудні – 23,9 млн грн. Але 60 відсотків залишкового боргу – це частка підприємств-банкрутів, із них чотири основних – ДП «Полтаванафтогазгеологія», завод «Знамя», два спиртозаводи – Лохвицький і Жовтневий у Карлівському районі. Також з’явилася заборгованість на підприємствах облавтодору: держава не фінансує проведені понад план роботи на дорогах області, стан яких незадовільний.
Державна субвенція на соціальний розвиток у сумі 16,8 млн грн була недостатньою, якщо враховувати нагальні потреби. І все ж, профінансувавши кілька об’єктів одночасно й коштом місцевого бюджету, обсяг виконаних робіт вдалося значно збільшити. Потребують завершення реставраційних та ремонтних робіт будівлі обласного театру імені Гоголя, Полтавського краєзнавчого музею, Будинку культури у Великій Багачці, Палацу дозвілля в Гадячі, районного Будинку культури в Миргороді, ряд інших об’єктів – документацію подано на 56 млн грн, наголосив Олександр Удовіченко.
Окремо перед керівництвом держави влада області ставить питання щодо будівництва протитуберкульозного диспансеру (для початку будівництва основного корпусу потрібно 52 млн грн) й фінансування проектних робіт із будівництва мосту через Дніпро у Кременчуці (26 млн грн). На рівні держави нині вирішується й доля Крюківського вагонобудівного заводу: він змагається з корейською компанією «Хюндай» за державне замовлення на електропотяги до Євро-2012. За дорученням Прем’єр-міністра два потяги, як варіант, будуватимуть на КВЗ.
Запитань до голови ОДА Олександра Удовіченка прозвучало чимало – і від представників ЗМІ, і надісланих заздалегідь інтернет-користувачами. Відповідаючи на запитання, зокрема щодо скарг полтавців на неякісне медичне обслуговування, Олександр Удовіченко зауважив, що рівень обслуговування справді неналежний. Для його покращення всі амбулаторії переведені на фінансування з районних бюджетів, створюються центри інтенсивної терапії, пологові відділення, закуповується сучасне обладнання для медичних закладів, але потрібна подальша оптимізація закладів охорони здоров’я.
Футбольний клуб «Полтава», долею якого цікавляться журналісти, не буде покинутий напризволяще. Як запевнив голова ОДА, ймовірно, його все-таки підтримуватиме місто, у крайньому разі буде виділена дотація з обласного бюджету.
Не обійшли увагою й гарячу тему тарифів на комунальні послуги. Голова облдержадміністрації повідомив, що з 1 лютого відповідно до рішення НКРЕ подорожчають послуги з теплопостачання – на 10 відсотків, з водопостачання КП «Полтававодоканал» – на 13 відсотків, з водовідведення – на 8 відсотків. Цей крок вимушений, оскільки у «Полтававодоканалу» накопичилося понад 40 млн грн боргів через те, що діючі тарифи покривають реальні витрати лише наполовину. Левову частку названої суми підприємство заборгувало за електроенергію, а також за кредитами «Полтавабанку», хоча щодо кредиту є питання, зауважив голова облдержадміністрації, назвавши відсотки за кредитом «драконівськими». Водночас Олександр Удовіченко закликав не скидати з рахунку того, що протягом багатьох років підприємство є лідером в Україні з інвестиційних проектів. Нині у зв’язку з призначенням Валерія Ченчевого керівником столичного водоканалу триває пошук кандидатури на посаду генерального директора КП «Полтававодоканал». Вимоги до майбутнього керівника високі: щоб не тільки розумівся на специфіці підприємства, а й був хорошим менеджером. Олександр Удовіченко переконаний, що у видатках підприємства можна знайти ті резерви, які необхідно скоротити, щоб збільшити можливості дохідної частини бюджету «Полтававодоканалу». Безумовно, що для дотацій такому важливому для життя міста підприємству вишукуватимуться й кошти з обласного бюджету. На одній із найближчих сесій обласної ради, коли будуть розподіляти вільні лишки бюджету, йтиметься і про допомогу «Полтававодоканалу».
Порушуючи тему ремонтних робіт на автошляхах, голова облдержадміністрації зупинився на нових принципах розподілу коштів дорожнього фонду. Наскільки новий механізм виявиться ефективним, покаже час, адже одна справа – коли певна солідна сума акумулювалася на обласному рівні й уже потім вирішувалось, у який район скільки направляти, і зовсім по-іншому складеться ситуація, коли на рівні області залишиться тільки 20 відсотків фінансів, а решту отримають місцеві громади. А поки зима, актуальним є утримання доріг. Форс-мажорної ситуації на автошляхах нині немає, але «Полтавський облавтодор» вже змушений брати в борг необхідні для поточної роботи пальне та матеріали. Тож на часі прийняття рішення про виділення мільйона гривень із резервного фонду обласного бюджету.
Відповідаючи на он-лайн-запитання, голова облдержадміністрації повідомив, зокрема, що у квітні нинішнього року урядом планується розгляд питання щодо продовження компенсаційних виплат вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. Окрім того, наголосив, що в рамках чинного законодавства обласна влада й надалі співпрацюватиме з асоціаціями виробників, забезпечуючи доступність товарів першої необхідності для населення, а також намагатиметься розірвати «блокаду» щодо доступу виробників на ринки. Невдовзі знову буде відновлено вже традиційні для Полтавщини ярмарки сільгоспвиробників.

Вікторія КОРНЄВА
Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]