- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Духовність

Самі виконавці духовних піснеспівів уже творили велике диво: Палац дозвілля "Листопад" – разом зі сценою та лаштунками – перетворювався на величний храм, у якому на висоту куполів злітає щира молитва… Із завмиранням серця слухачі вбирали кожен звук літургії, подарованої камерним вокальним ансамблем "Тисяча років музики" Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Вона звучала як голос, що кличе через віки, справляла враження великого мосту християнської віри, котрий зв'язує воєдино цілі епохи.
Із такою ж животворною силою сягав невидимих куполів  і спів хору Свято-Макарі-ївського кафедрального собору – колядки "Ой рано, рано" та "Тиха ніч". У виконанні хору храму святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, окрім духовних творів, велично й чуттєво прозвучала пісня на слова Тараса Григоровича Шевченка "Думи мої, думи…" Були в ній і потужний гул Дніпра, й тиха молитва зболеної душі. Це винятково християнське прочитання Кобзаревої поезії лунало з такою силою, як голос дзвону…
Однаково світло та чисто звучали і церковні, й світські  твори, підготовлені для концерту архієрейським квінтетом під керівництвом диякона Дмитра Литвиненка. І таке пісенне переплетіння духовного та буденного спонукало без зайвого пієтету замислитися про те, як може змінюватися зміст повсякденності, коли натільний хрестик набуває для людини свого найвищого значення.
Порадував численних прихильників і камерний хор "Гілея" творчого об'єднання "Гілея" під віртуозним керівництвом Леоніда Журавського. Емоційність і смирення, шепіт молитви й крик спраглої душі – колектив, як завжди, майстерно знайшов той шлях,  яким вдячний слухач вирушає за співом на одному подиху. Різдвяними колядками  обдарував присутніх хор Полтавської місіонерської духовної семінарії. Доторкнутися до безцінної спадщини Людвіга ван Бетховена запросив хор Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка.
Яскравим букетом – у пишності вишиванок та соковитих барв народного співу  –  видавалися посеред загального настрою Різдвяного концерту виступи українського народного хору Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка "Калина" під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Григорія Левченка, а також номери, представлені народним вокальним чоловічим гуртом "Чебрець" та вокальним ансамблем "Черемшина" історичного факультету цього ж навчального закладу. Тут вдарили струни справжнього козацького духу, забриніли ніжні та рясно "засміялися" жартівливі мелодії дівочих сердець… Залом котилося: "Браво!"
Про те, що Різдвяний концерт – це подарунок для тих, кому небайдужа духовна спадщина й церкви, й народу, зазначив, підсумовуючи захід, архієпископ Полтавський і Миргородський Филип. Він побажав, щоб нинішній рік став і для України в цілому, і для її серця – Полтави – роком злагоди, миру й любові.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]