- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавська марка

Нині ВАТ “Електромотор” отримує замовлення на свою продукцію з Росії, Білорусі, Казахстану, поступово завойовує й ринки країн Прибалтики, Румунії, Сербії.
– У нинішньому році плануємо збільшити російський експорт не менш ніж на 20 відсотків у порівнянні з минулорічними показниками й надалі утримувати позитивну динаміку, – ділиться планами розвитку підприємства президент – голова спостережної ради ВАТ “Електромотор” Сергій Кожемяко. – І це цілком реально, адже нам є що запропонувати своїм партнерам. Так, у минулому році ми розпочали серійний випуск семи нових видів продукції, зокрема кормоподрібнювачів кількох типів, перекидних клапанів і засувок для елеваторів, побутових міні-олійниць, м’ясорубок. У стадії вдосконалення – електрокультиватори, які ми розробили рік тому. Загалом вся наша продукція користується неабияким попитом. Так, лише кормоподрібнювачів, незамінних у господарствах, де вирощують худобу, в минулому році ми продали більш ніж 100 тисяч штук.
ВАТ “Електромотор” першим в Україні освоїло виробництво мотор-редукторів європейського класу і вже другий рік поспіль успішно постачає їх на українські підприємства, зокрема на ВАТ “Хорольський механічний завод”.
– А наше основне досягнення минулого року – це розробка пересувних компресорних станцій типу СВПД-9/7. Два зразки були зібрані наприкінці грудня минулого року з комплектуючих власного виробництва і після випробувань будуть запущені у серійне виробництво. На них чекають будівельники, дорожники. Ми вже маємо достатньо замовлень на цю нову для нас продукцію.
У 2011 рік “Електромотор” увійшов із більш ніж півтораразовим збільшенням загальних обсягів виробництва. І цей показник, за словами Сергія Кожемяка, – спільний здобуток усього заводського колективу, який складається майже з 950 чоловік. Цього року планується додатково створити ще понад 70 нових робочих місць, адже підприємство розвивається, нарощує виробництво, розширює асортимент власної продукції. На заводі відбувається поступова заміна обладнання на більш сучасне і продуктивне.
– Якщо говорити про соціальний бік розвитку нашого підприємства, то у 2010 році ми знайшли можливість підвищити зарплату всім працівникам у середньому на 38 процентів. Заводчани мають змогу оздоровлюватися у нашому пансіонаті, який знаходиться на березі Чорного моря. На своєму балансі утримуємо сімейний гуртожиток, у якому мешкають наші робітники, надаємо шефську допомогу дитячому садку “Півник”, – розповідає Сергій Кожемяко.
Одна з найактуальніших проблем ВАТ “Електромотор”, за його словами, – дефіцит кадрів:
– На жаль, робітничі спеціальності нині не користуються попитом у молоді. Та й вітчизняній профтехосвіті не приділяється належної уваги. Як наслідок – на ринку праці обмаль висококласних токарів, фрезерувальників, верстатників. Особливо гостро відчувається дефіцит, наприклад, обмотувальників. Їх тепер ніде не готують. Тож, щоб вирішити цю проблему, в ІІІ кварталі минулого року нам довелося самотужки готувати робітників.
 А люди, які у нас працюють, – це справжні знавці своєї справи, спеціалісти з багаторічним досвідом роботи, такі, як, зокрема, електрик Володимир Гончарук, налагоджувальник Василь Саприкін, токарі Володимир Передерій, Микола Василенко, слюсар-ремонтник Сергій Гулій, слюсар В’ячеслав Воробйов, обмотувальниця Наталія Панькова. Це наш, так би мовити, “золотий фонд”. Ми високо цінуємо висококласних спеціалістів, адже від їхньої роботи залежить якість продукції, яку ми виробляємо.
ВАТ “Електромотор” не зупиняється на досягнутому. Визначаючи перспективи, пріоритети розвитку, впевнено дивиться у майбутнє.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]