- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перспективи пенсійної реформи

Після наради Борис Зайчук і Андрій Черкасов провели прес-конференцію. Андрій Черкасов, зокрема, зауважив, що для максимально повного роз’яснення положень пенсійної реформи Кабінет Міністрів узяв курс на публічне обговорення майбутніх нововведень, під час якого до проекту Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» можуть бути внесені зміни. Відтак в уряді переконані, що «пенсійного» майдану не буде. «Ми не тільки не думаємо, що буде майдан, а навпаки, думаємо, що вислухаємо думку всіх зацікавлених сторін, і в нас суспільство отримає правдиву інформацію, а не ті чутки й домисли політиків, які іноді з’являються в різних виданнях», – сказав заступник міністра.
Пояснюючи необхідність реформування пенсійної системи дефіцитом бюджету Пенсійного фонду, Борис Зайчук наголосив, що погашенням наявних перед ПФУ боргів ситуацію не виправити. Так, заборгованість підприємств перед Пенсійним фондом України перевищує 2 млрд грн, в тому числі 600 млн грн становить борг підприємств, котрі перебувають у стадії банкрутства, майже 500 млн грн – борги комунальних та стратегічних підприємств, до яких ПФУ не має права застосовувати штрафних санкцій. Та навіть якщо ці кошти вдасться залучити, підкреслив Борис Зайчук, вони не покриють дефіцит бюджету Пенсійного фонду, який у 2011 році становитиме 17 млрд грн. Лише кардинальна реформа допоможе змінити ситуацію. За умови її проведення, наголосив Борис Зайчук, бюджет ПФУ вдасться вивести на бездефіцитний рівень у 2013 році.
Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Олександр Коваль, який брав участь у нараді, коментуючи її основні аспекти, зазначив, що головною метою проведення пенсійної реформи є стабілізація пенсійної системи, гарантія виплати пенсій на довгострокову перспективу та забезпечення достойного рівня життя громадян, які протягом свого трудового життя сплачували пенсійні внески, не приховуючи своїх трудових доходів. Необхідність проведення пенсійної реформи викликана негативною демографічною ситуацією. На підтвердження Олександр Коваль навів статистичні дані:
– Солідарна система пенсійного забезпечення є ефективною в тому випадку, коли між кількістю працюючих і кількістю пенсіонерів зберігається співвідношення п’ять до одного. Натомість в Україні – й Полтавщина є типовим прикладом – працюючих, які сплачують страхові внески й забезпечують таким чином пенсії нинішнім пенсіонерам, вп’ятеро менше. Нині сума щомісячних пенсійних виплат у Полтавській області перевищує півмільярда гривень, а річний «пенсійний» бюджет становить           6 мільярдів гривень.
Є кілька шляхів виходу з такої ситуації. Можна збільшувати відрахування до Пенсійного фонду, але це призведе до негативних тенденцій в економіці, до погіршення стану підприємств і працюючих, адже відповідне навантаження в Україні – 33,26 відсотка – і без того велике. Можна нічого не змінювати, і тоді рівень пенсій, який і тепер невеликий (середня пенсія в Україні – 1080 грн), буде невпинно знижуватися. Й перший, й другий шляхи ведуть «в нікуди», переконаний заступник голови облдержадміністрації. Для оздоровлення пенсійної ситуації потрібно збільшити кількість працюючих, забезпечити їх вищою заробітною платою, тоді буде більшим наповнення Пенсійного фонду. Тому й обрано філософію реформи, одним із елементів якої є збільшення періоду трудової діяльності людей і підвищення віку виходу на пенсію. Водночас на період підвищення віку трудова пенсія жінок – оскільки ця норма стосується перш за все їх – збільшуватиметься на 2,5 відсотка за кожен рік, таким чином за десять років розмір пенсії може зрости максимально на 25 відсотків. Ще одна передбачена законопроектом норма – збільшення мінімально необхідного трудового стажу з 5-ти до 15 років – є не тільки необхідною, а й надзвичайно справедливою, зауважує Олександр Коваль, бо пенсію треба заробити.
Щоправда, поки що не усувається соціальна несправедливість, викликана великим розривом між мінімальними і максимальними пенсіями. Однак пенсій, призначених за спецзаконами, які непомірно вищі від «середніх», на Полтавщині небагато. Так, за Законом «Про статус народного депутата» пенсію розміром приблизно 16 тис. грн отримують 16 чоловік. 150 чоловік одержують пенсії розміром близько 7 тис. грн відповідно до Закону «Про прокуратуру». 6 тисяч державних службовців заробили пенсію по 3 тис. грн. «За великим рахунком, це не така вже значна кількість людей і не так багато коштів», – сказав Олександр Коваль. І все ж задля усунення соціальної несправедливості в подальшому буде обмежено рівень таких пенсій. Максимальна пенсія дорівнюватиме сумі 12-ти мінімальних: на сьогоднішній день – це 9 тис. грн.
Водночас Олександр Коваль підкреслив, що всі нововведення стосуватимуться майбутніх пенсіонерів, тих же, кому пенсія вже призначена, зміни не торкнуться, оскільки закон зворотної сили не має.
Заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль запросив полтавців до активної участі в обговоренні пенсійної реформи.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]