- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У колі муз

Сама студія працює вже не одне десятиліття у стінах обласної організації Національної спілки письменників України. Тут завжди опікувалися молодими літераторами. Секретами майстерності у різні часи щедро ділилися письменники Володимир Мирний, Михайло Казидуб, Тарас Нікітін, Наталка Фурса, Сергій Осока.
– Спочатку зустрічі з молодими авторами проводилися один раз на тиждень, – говорить нинішній керівник літературної студії Олена Гаран. – Туди міг прийти кожен, хто мав схильність до літературної творчості та хотів почути оцінку своїх творів як від професійних письменників, так і від тих, хто тільки розпочинає шліфувати свою майстерність. Незмінним гаслом літературної студії був вислів: “Пишіть книгу, яку захочеться прочитати самому”. Зараз ведення літературної студії потребує інших форм, зважаючи на розвиток інформаційних технологій та появу нових методів навчання.
Літературна школа допомагатиме молодим авторам отримати базові знання не тільки з композиційної побудови твору, основ стилістики, а й із культурного менеджменту, пропаганди літературного продукту та ораторської майстерності. Адже творча робота – це така ж професія, як і всі інші, й вимагає не лише таланту, а й грунтовних знань. І, що найважливіше, – навчання в школі допоможе визначитися у виборі творчого шляху.
Курс розрахований на півроку з перервами на канікули та на підготовку відвідувачів до обласного літературного конкурсу “Собори душ своїх бережіть”. Він і стане одним із методів контролю знань, отриманих під час навчання. Заняття переважно проводитимуться у вихідні, щоб школу могли відвідати творчі люди із районів. Складатиметься навчання з теоретичної і творчої майстерні, яка включатиме лекції, роботу над помилками, читання та обговорення кращих зразків української та світової літератури. Також заплановані низка практичих занять, відвідини провідних обласних редакцій та знайомство з процесом роботи електронних ЗМІ.
Якщо з тих чи інших причин людина не може часто відвідувати школу, то для таких учнів буде складено індивідуальний графік роботи, який включатиме домашні завдання та списки рекомендованої літератури.  
Упродовж курсу відбуватимуться дискусії, зустрічі з відомими українськими письменниками, влітку – виїзні творчі пленери, участь у літературно-мистецькому фестивалі. Лише за рік, що минув, на Полтавщині завдяки сприянню обласної організації НСПУ побували письменники Григорій Гусейнов, Михайло Слабошпицький, Станіслав Бондаренко, Емма Андієвська, Василь Шкляр, Сергій Пантюк, мовознавець Лариса Масенко. Творча молодь  Полтавщини мала унікальну нагоду поспілкуватися з живими класиками сучасної української літератури. Трохи раніше на запрошення обласної організації НСПУ Полтаву відвідала відомий філолог Леся Ставицька. Тож започатковані традиції буде продовжено, і такі зустрічі стануть місточком між двома творчими поколіннями, переконані засновники школи.
Нині до літературної школи вже записалися студенти, які виявляють інтерес до літературної творчості та яким, одначе, бракує основних знань у галузі літератури. Серед майбутніх відвідувачів школи – учні загальноосвітніх шкіл, які мають уже певні відзнаки в обласних літературних конкурсах.
По закінченні курсу кращі твори учнів буде рекомендовано до друку в обласній та всеукраїнській періодиці.

Наталія КІРЯЧОК
Журналіст
Print Friendly, PDF & Email [1]