- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Село і люди

Від боргів – до прибутків
Але успіх був не завжди. Три мільйони боргу, занедбані поля, розорені ферми, зневірені люди, які роками не отримували заробітну плату… Такий спадок прийняла на жіночі плечі Катерина Цибенко, досвідчений зоотехнік-селекціонер, коли у 1999 році погодилась очолити господарство. "З 600 голів елітного стада рідкісної в Україні фінської породи айширських корів залишилося 97 – майже всіх їх роздали на зарплату селянам. А ще – 240 голів свиней і ніякої техніки", – немов страшний сон згадує  часи, які, на щастя, давно минули, заслужений працівник сільського господарства України, почесний академік Української академії аграрних наук Катерина Цибенко.
Ось уже три роки, як дослідне господарство імені Декабристів очолює її син Володимир Цибенко: власним прикладом виховала Катерина Іванівна свою зміну. А втім, із "Декабристами" пов'язане все життя Володимира Григоровича – тут проходив його трудовий шлях від слюсаря автопарку до головного зоотехніка – заступника директора.
– Нині господарство прибуткове. Маємо в обробітку 3151 гектар ріллі, ще 200 гектарів орендуємо, – розповідає директор державного підприємства "Дослідне господарство імені Декабристів", кандидат сільськогосподарських наук Володимир Цибенко. – У господарстві розвинене тваринництво – утримуємо 1200 голів ВРХ, у тому числі 500 корів, 3 тисячі свиней, із них 200 свиноматок, 100 овець, 3 тисячі курей, 2 тисячі перепелів. Є коні, пасіка. Займаємось овочівництвом, заклали плодовий сад. Рік закінчили без боргів, справно сплачуємо податки. 235 працюючих вчасно отримують заробітну плату.
Господарство має статус насіннєвого. Тут вирощують і реалізують насіння пшениці найкращих сортів української селекції – Косоч, Вдала, Золотоволоса, Левада (полтавської селекції), Смуглянка, Куяльник, озимого ячменю сортів Здобуток, Водограй, гороху – Царевич, Готівський, кормового буряку сортів Переможець, Центавр, а також гречки, багаторічних трав та інших культур. Активно у господарстві займаються вирощуванням сої – як насіннєвої, так і товарної. У сівозміні вона займає великі площі – близько 750 га. Адже, крім того, що соя дає високу рентабельність, вона ще й покращує структуру грунту – є найкращим попередником для багатьох культур.
– Цього року теж робитимемо ставку на посіви сої та кукурудзи, – ділиться планами Володимир Цибенко. – Тим паче, що маємо власну сушарку, потужний зерновий склад. Забезпечуємо концентрованими кормами тваринництво – маємо свій цех із виробництва збалансованих комбікормів для всіх вікових груп тварин.  Надлишок зерна реалізовуємо.
Останнім часом "Декабристи" в системі Української академії аграрних наук, до якої належить господарство, посідають перші місця за врожайністю зернових культур. Ось і минулого сезону, незважаючи на посуху, врожай видався непоганий.
– Ми запровадили новітні технології обробітку грунту, відмовилися від плуга і перейшли на поверхневу оранку. У власній майстерні виготовили "скорпіони" – агрегати для передпосівного обробітку грунту, – розповідає  Володимир Григорович. – Інтенсивно займаємося тваринництвом і вносимо на поля органічні добрива. 2009 року, скажімо, внесли 23 тисячі тонн органіки з розрахунку по 50 тонн на гектар. Отримали найвищий по району врожай пізніх культур. Це, в свою чергу, дало можливість придбати високопродуктивну імпортну техніку – потужний американський трактор "НьюХоланд", австрійську сівалку точного висіву для посіву зернових культур.
Запорука успішного господарювання
Нею Володимир Григорович вважає тваринництво. Особливістю ДП "Дослідне господарство імені Декабристів" є спеціалізація на вирощуванні племінного молодняку свиней рябої миргородської породи. До речі, саме тут свого часу вона і була виведена. Однак, говорить Володимир Цибенко, нині у свинарстві намітилася певна криза, племінний молодняк не користується попитом. Тому "Декабристи" перейшли на інтенсивну промислову відгодівлю на глибокій солом'яній підстилці, запровадили так звані "шведські столи" з вільним доступом до кормів та води.
А от у молочному скотарстві рентабельність виробництва стабільно висока. Ще на початку 1980-х років у господарство завезли 200 нетелей айширської породи та 20 бугаїв-плідників. На сьогодні племінний репродуктор айширів нараховує 1200 голів, у тому числі 500 корів.
– Айширська порода – одна з найкращих у світі, – вважає директор господарства. – Виведена у Фінляндії, вона невибаглива до утримання, годівлі, пристосована до кліматичних умов нашої зони. Жирність молока отримуємо не менше 4,2 відсотка. Постійно здаємо продукцію вищого гатунку. Надої – на рівні 6 тисяч кіло-грамів на корову. Це хоч і непоганий показник, та все ж поки що нижчий за європейський, до якого ми прагнемо.
Нині дослідне господарство – член асоціації виробників молока України. У задумах Володимира Григоровича – подальше  розширення поголів'я до 600 корів і, відповідно, 1800 голів ВРХ. Навесні мають закінчити реконструкцію останнього незадіяного приміщення для утримання молодняку ВРХ.
А у перспективі "Декабристи" зможуть забезпечити полтавський регіон і племінними вівцями породи асканійський меринос, або асканійська тонкорунна. Починали її розведення з 45 голів племінних чистопородних овець, яких закупили у колег, у дослідному господарстві "Асканійське". Нині отара вже налічує 110 тварин, і надалі поголів'я нарощуватимуть.
Двічі в одну річку
Молодий керівник постійно у пошуку, буває на багатьох галузевих семінарах, із кожного привозить нові знання, технології і втілює їх у своєму господарстві, поєднує науку з практикою. Кілька років йому в усьому допомагала Катерина Іванівна, яка обіймала посаду виконавчого директора сільгосппідприємства. Нині мати й син теж працюють пліч-о-пліч – на останніх виборах до місцевих рад селяни обрали Катерину Цибенко Великобайрацьким сільським головою. Хоч і говорять у народі, що не можна двічі увійти в одну й ту саму річку, та цій сильній жінці вже вдруге випадає боротися за покращення життя односельців.
А проблем у сільської громади – і великих, і малих – вистачає. Одні звертаються з проханням прибрати аварійні дерева, інші просять не допустити закриття на зимовий період дитсадка, бо там негаразди з опаленням. Катерина Іванівна одразу пропонує, як вирішити питання по-господарськи – створити на базі Декабристівської загальноосвітньої школи навчально-виховний комплекс. Адже у школі, що розрахована на 365 учнів, навчається трохи більше сотні.
– Знову доводиться починати навіть не з "нуля", а з "мінуса", адже Великобайрацька сільська рада – дотаційна, – розповідає Катерина Цибенко. – Без допомоги господарства ніяк не обійтися. Спасибі, що керівництво Української академії аграрних наук підійшло до цього питання виважено і з розумінням. Віднині сільська рада – невід'ємна частина господарства, адже більшість жителів – його працівники.   
Однак державне підприємство "Дослідне господарство імені Декабристів" і раніше йшло назустріч селянам у багатьох питаннях.
– Добре, що нам вдалося зберегти нерозпайованою свою землю й тваринницький комплекс. Але є інший бік медалі – наші люди певною мірою обділені у порівнянні з власниками земельних паїв, бо не отримують додаткових надходжень від паю чи майна, – говорить директор підприємства Володимир Цибенко. – Тож ми зібрали профспілковий комітет і внесли зміни до колективного договору. Вирішили щороку виділяти за рахунок прибутку господарства одноразову цільову допомогу нашим пенсіонерам, які певний період відпрацювали в господарстві. За рахунок господарства капітально відремонтували дитячий садок у Декабристів. Підтримуємо й місцеву школу – пільговими цінами на про
дукти харчування, закупляємо спортивний інвентар, придбали автобус, щоб підвозити дітей до школи. У літній період 60 тисяч гривень виділили на відпочинок дітей працівників біля Чорного моря. Щовівторка своїм транспортом  возимо людей у Великосорочинську дільничну лікарню. Безкоштовно виорали селянські городи.
І Катерина Іванівна, і Володимир Григорович добре розуміють, що лише робота на принципах соціального партнерства забезпечить, щоб у селах працювали школа, дитячий садок, будинки культури, бібліотека.
– Будемо працювати спільно. Вже надаємо посильну допомогу, наводимо порядок, вирубуємо чагарники, на черзі – ремонт у сільраді. І це – тільки початок, – говорить директор державного підприємства "Дослідне господарство імені Декабристів" Володимир Цибенко. – Звісно, побільшає й роботи, й витрат, але виграють у першу чергу люди. Ось уже зробили освітлення вулиць у Декабристів. Готується відповідна документація і на вуличне освітлення Великого Байраку. В майбутньому треба було б провести там водогін. Надалі будемо підтримувати й школу, й дитсадок, бо діти – наше майбутнє. Якщо не чути на селі дитячого сміху, тоді наша робота нічого не варта.
aДиректор державного підприємства "Дослідне господарство імені Декабристів" Володимир Цибенко, Великобайрацький сільський голова Катерина Цибенко.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]