- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Медицина

– Звичайно, у нинішніх умовах, коли не вистачає  коштів у бюджеті й лікарні фінансуються на 60–70 відсотків від мінімальної потреби, медикам працювати ой як нелегко. Але, незважаючи на негаразди, медпрацівники показують приклади високого професіоналізму. Перша міська лікарня Полтави – один із медичних закладів, де впроваджуються новітні технології. Ми ведемо там ремонт приміщення, вже капітально відремонтували приймальне, реанімаційне відділення і травмпункт, операційну в міському травматологічному відділенні. Закупили відповідне обладнання. У перспективі плануємо розпочати ремонт в обласній травматології.
Злагоджений колектив міського травматологічного відділення цілодобово працює, наче чіткий годинниковий механізм. Та й не можна інакше, адже потрібно дати раду більш ніж 50 хворим щодня (а за рік їх загальна кількість досягає півтори тисячі!). Усі вони потребують пильної уваги лікарів і медичних сестер. І таку увагу отримують.
Важко сказати, скількох хворих оперували за всю свою лікарську практику лікарі цього відділення. Можна підрахувати тільки дещицю. Наприклад, за рік налічується 180 операційних днів. Та це зовсім не значить, що в цей день відбувається лише одна операція. “Справжній мужик Аркадійович”, про якого йшлося на початку, – травматолог Андрій Баженов – зауважив, що минулого року він 365 разів асистував на операціях і більше 200 разів оперував!..
Анестезіолог Алла Дмитрик завжди ретельно слідкує за  реакцією на наркоз, до останньої хвилини перебування в реанімаційному відділенні після операції і навіть наступного дня тримає під контролем стан хворого. Провідні висококласні фахівці – завідуючий відділенням Владислав Левус, доцент кафедри хірургічних хвороб Української медичної стоматологічної академії, завідуючий курсом травматології та ортопедії Олександр Пелипенко – сотні пацієнтів буквально поставили на ноги. А полтавські студенти-медики тут же, у відділенні, вивчають досвід своїх наставників.
Будь-яке лікарське призначення має бути виконане своєчасно, оперативно і кваліфіковано, й про це дбає середній і молодший медичний персонал. Та найголовніше – атмосфера у відділенні. Доброзичлива, толерантна, без краплини роздратування, часто – із гумором. Підбадьорити хворого, пожартувати, вселити оптимізм – саме таким чином налаштовують людину на одужання.
…Дівчата порозмальовували у відділенні вікна, написали: “З Різдвом Христовим!” У холі прикрасили новорічну ялинку. Щоб і сюди завітав дух свята. Тож нехай у ці дні медикам додасться не травмованих пацієнтів, а здоров’я, терпіння й удачі!

Надія ЛИТВИН
Редактор газети “Козельщинські вісті”,
член Національної спілки журналістів України
Print Friendly, PDF & Email [1]