- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Прес-конференції

Про економіку
Нова влада очолила державу в критичному стані – на цьому наголосив Прем'єр-міністр України Микола Азаров, підбиваючи підсумки соціально-економічного розвитку країни у 2010 році. Так, за основними макроекономічними показниками країна була відкинута на кілька років назад: за валовим внутрішнім продуктом – на рівень 2005 року; за інвестиціями в основний капітал – у 2004 рік; за виробництвом промислової продукції – у 2003 рік; а за обсягами будівництва – на рівень 1996 року, коли взагалі майже нічого не будувалося.  
– Коли ми починали працювати, дефіцит бюджету сектора державного управління склав понад 18 відсотків, борг Пенсійного фонду становив 28,3 мільярда гривень, а заборгованість з ПДВ сягнула 25,6 мільярда гривень, – повідомив Микола Азаров. – Країна мала надзвичайно низьку репутацію в міжнародних фінансових організаціях. Нам довелося докласти неймовірних зусиль, щоб відновити довіру міжнародних фінансових організацій і приватних інвесторів до України як до надійного партнера та щоб отримати ріст економіки.
Говорячи про стратегію очолюваного ним уряду, Микола Азаров підкреслив: "У моєму розумінні стратегія – це мистецтво використання обмежених ресурсів для отримання позитивних результатів. То чи маємо ми стратегію і чи спрацювала вона, якщо у державі найнижчий за останні вісім років рівень інфляції, якщо експорт товарів зріс на 30 відсотків, якщо нарощує темпи будівельний комплекс?"
За словами Прем'єр-міністра, валютні резерви України виросли з 24 до 34 мільярдів, а національна валюта стабілізувалася. На рахунку в казначействі були накопичені необхідні кошти, залишок яких на 1 грудня поточного року склав 10,9 мільярда проти 880 мільйонів гривень, які були у казні держави, коли уряд прийняв справи.
"Провівши необхідні реформи, ми ставимо перед собою завдання створити нову економіку", – підсумував Микола Азаров.   
Про соціальну сферу   
Розмір прожиткового мінімуму протягом 2010 року, за словами Прем'єр-міністра, підвищився у середньому на чверть. Як наслідок, була збільшена виплата допомоги сім'ям із дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам і тимчасова державна допомога дітям. Медпрацівники почали отримувати надбавки за вислугу років, бібліотекарі – за особливі умови роботи, вчителі шкіл і викладачі профтехучилищ – виплати на оздоровлення.
"Розмір мінімальної пенсії у порівнянні з 2009 роком  збільшився на 22 відсотки – з 601 до 734 гривень. Мінімальна зарплата зросла на 178 гривень і склала 922 гривні, – констатував Микола Азаров. – Загалом за час роботи уряду вдалося зменшити заборгованість із зарплати на 30 відсотків, тобто на 518 мільйонів гривень. І робота в цьому напрямку буде посилена".    
Про Євро-2012
За словами Миколи Азарова, за два роки підготовки до Євро-2012 практично нічого не було зроблено. У березні поточного року відставання від графіка підготовки НСК "Олімпійський" становило 4,5 місяця, аеропорту "Бориспіль" – 6 місяців, аеропортів "Донецьк" і "Львів" – по 4 місяці, аеропорту "Харків" – 2 місяці, львівського стадіону – 6 місяців.
"Наш уряд спрямував на це понад 6,2 мільярда гривень – суму, що перевищує фінансування цих об'єктів у 2008 і 2009 роках, разом узятих, – повідомив Микола Азаров. – У кінці серпня був введений в експлуатацію новий пасажирський термінал в аеропорту "Харків". У вересні запрацював новий пасажирський термінал "F" аеропорту "Бориспіль". Загалом ліквідовано відставання від графіка підготовки об'єктів Євро-2012 майже з усіх ключових об'єктів. Ми тримаємо на щоденному контролі не лише темп робіт, а й їхню якість".

***

На завершення Микола Азаров висловив упевненість у тому, що 2011 рік, попри те, що не буде легким,
стане роком виходу України з кризи і закладе надійну основу для економічного зростання держави у майбутньому.   

Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]