- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

24 грудня – День працівників архівних установ

Вам доводилось хоча б раз у житті бувати у сховищі архівної установи? Запевняю, що опинитися там – це те ж саме, що, спостерігаючи за пісочним годинником, дочекатися миті, коли його перекидають і він нарешті починає віддавати те, що так безповоротно й до останку поглинув. Кожна піщинка тоді – на ціну золота, кожен історичний штрих – місткістю довершеного документального полотна.
Надзвичайна впорядкованість фондів, особливі температурні умови, приголомшливо обіцяючий аромат тонн паперу… Він нагадує запах засушеного колосся і спонукає шукати нових і нових розгадок. У Державному архіві Полтавської області зберігаються навіть документи, датовані 1692 роком. Через яку іншу браму можна потрапити в ті часи?
Що має бути притаманне істинному архівісту? Авжеж, окрім природної цікавості, й глибокі аналітичні здібності, й характер мисливця за документальними скарбами. Але перевіркою на справжнє покликання до справи, на відданість професії є, напевно, ставлення до віднайденого великими зусиллями дорогоцінного паперу. Його тримаєш у руках, зізнається заступник директора Державного архіву Полтавської області – начальник відділу інформації Тарас Пустовіт, з відчуттям глибокого пієтету…
У Державному архіві Полтавської області налічується 1 мільйон 300 тисяч справ. До речі, розпочала роботу установа ще 1918 року. Але як тоді, так і нині, наголошує Тарас Павлович, головним її призначенням було забезпечувати потребу полтавської громади в ретроспективній інформації. Тож дуже помиляється той, хто вбачає у роботі архівістів лише рафіновану роль хранителів минувшини. Їхня місія – змусити старі документи бути справді дієвими: працювати й на відновлення історичної правди, й на забезпечення соціального захисту громадян, а також поповнювати Національний архівний фонд новими документами, які б всебічно відображали життя суспільства.
– Упродовж цього року працівниками держархіву організовано 11 виставок документів, опубліковано десятки статей, наші читальні зали відвідали понад 1100 користувачів. До шістдесятип’ятиріччя Перемоги над фашизмом працівниками держархіву оприлюднено інформаційно-довідкове видання “Полтавщина у Великій Вітчизняній війні. 1941–1945 роки”. Очевидно й те, що плідним є й інший бік нашої діяльності: архівні довідки та копії документів, за якими звертаються до нас громадяни, дозволяють їм оформлювати пенсії, переглядати їх розмір, отримувати компенсаційні виплати, користуватися різними пільгами. Протягом цього року нами виконано 720 запитів соціально-правового характеру. Окрім нашої установи, в області діють 25 архівних відділів райдержадміністрацій, 5 міських державних архівів та більше 2 тисяч архівних підрозділів підприємств, установ та організацій.
Ясна річ, вистачає у буднях архівістів рутинних клопотів. Втім, що ж, як не вони, ці клопоти, дає можливість людям, які влились у лави архівістів за покликанням, зрозуміти істинну ціну глибокого історичного дослідження, відчути спрагу за ним. Іноді на такі розвідки можуть надихати й долі окремих людей – колишніх остарбайтерів, розкуркулених, репресованих, ветеранів праці, які, шукаючи відповідні документи, звертаються до архівістів. І тоді вкотре перекидається пісочний годинник і час мовою документів починає повертати людині те, що, здавалось би, безповоротно поглинув, – правду.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]