- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

20 грудня – День міліції України

– Олександре Вікторовичу, на Вашу думку, як спрацювала полтавська міліція у 2010 році?
– Вважаю, на досить пристойному рівні. В Україні ми входимо у п’ятірку кращих управлінь МВС. Зараз уже ніяких показників нікому не доводиться. Тобто, так би мовити, “плану до двору” практично не існує. Головне завдання, яке стоїть перед нами, – це повний облік усіх злочинів. Далі оперативно вживаємо нагальні заходи, щоб якнайшвидше їх розкрити. Вбивств, розбійних нападів, злочинів, пов’язаних із нанесенням тяжких тілесних ушкоджень, розкриваємо понад 90 відсотків. Нині у нас поки що не розкриті лише три вбивства, над чим нині працюємо. Квартирних крадіжок розкриваємо більше половини.
– Які Ви могли б назвати найрезонансніші злочини, розкриті на Полтавщині останнім часом?
– Цього року вперше за всю історію полтавської міліції було вилучено найбільшу партію наркотиків – 130 кілограмів марихуани у Лубнах. У Комсомольську ж у наркодилерів конфісковано 15 тисяч упаковок із наркотичними речовинами. Також у цьому місті було виявлено порностудію, що мало неабиякий суспільний резонанс. У Семенівці затримано серійного вбивцю, котрий позбавив життя чотирьох чоловік. Було знешкоджено 20 організованих злочинних угрупувань, члени яких незабаром постануть перед судом. Зараз найбільшу увагу приділяємо злочинам у бюджетній сфері та нафтогазовому комплексі.
Варто зазначити, що кількість розбійних нападів, грабежів суттєво зменшилася, а от крадіжок, на жаль, – зросла, передусім тому, що мінімальний матеріальний збиток, за який притягують до кримінальної відповідальності, зараз складає не 800, а 80 гривень.
– Як оцінюєте матеріально-технічне забезпечення правоохоронних структур області?
– Зараз воно знаходиться на середньому рівні. Звичайно, хотілося б кращого, але розуміємо, що у державі – безліч різних проблем, уряду постійно доводиться “латати дірки” у бюджеті. Втім, вперше за останні роки ми отримали з МВС України один мільйон шістсот гривень на придбання пально-мастильних матеріалів. Завдяки Міністерству внутрішніх справ, обласній державній адміністрації та численним спонсорам наш автопарк поповнили близько сотні новеньких автомобілів. Це суттєва допомога, адже нині чимало техніки застаріло і підлягає списанню.
– Яким чином збираєтеся вирішувати проблему забезпечення житлом своїх працівників?
– У нас є низка недобудованих об’єктів. З наступного року плануємо скласти кошторисні плани та проектну документацію. Сімдесят відсотків вартості квартири оплачуватиме інвестор чи УМВС, а тридцять – ті, хто зараз стоїть у черзі на житло.
Міністр внутрішніх справ України велику увагу приділяє питанню забезпечення житлом сімей загиблих міліціонерів. Нещодавно у Лубнах родині загиблого міліціонера Євгена Пелиха ми подарували квартиру, куплену на кошти одного із потужних цукровиробників області. Взагалі у цій справі нам допомогло чимало підприємців: хто – матеріалами, а хто – ремонтними роботами. Тож квартиру ми передали вже готову до заселення, навіть із меблями. До свята Миколая встановимо там ще й холодильник, телевізор та пральну машину.
– Олександре Вікторовичу, як працюватимуть полтавські правоохоронці у наступному році?
– У міліції – три функції: профілактика, попередження і розкриття злочинів. Їх і треба ретельно виконувати. Також уже зараз у нас починається процес реформування. Спочатку буде скорочено кількість підрозділів МВС. Міністр внутрішніх справ розпорядився суттєво зменшити кількість документообігу. Зараз майже на сорок відсотків стало менше паперової роботи. Себто з’явилася можливість вивільнити людей, які тепер зайнялися б конкретними, серйозними справами.
– Кого зі своїх співробітників Ви відзначили б у переддень професійного свята?
– За підсумками року хотів би відзначити усіх, без винятку, міліціонерів області. Когось особисто виділяти із загалу не буду. Річ у тім, що у кожного співробітника своя специфіка роботи, яку порівняти важко, хтось працює із людьми, а хтось – із технікою. Головне, щоб кожен міліціонер сумлінно виконував покладений на нього обов’язок.
– Ваші побажання своїм колегам напередодні Дня міліції.
– Передусім зичу всім міцного здоров’я, терпіння, виваженості у діях. Щоб професійне свято зустріли у колі рідних та друзів із гарним настроєм та у доброму гуморі.
– Олександре Вікторовичу, наближається Новий рік. Як плануєте зустріти це свято?
– Із двадцять третьої тридцяти до першої ночі – з родиною. Увесь інший час в останні п'ятнадцять років, як правило, проводжу на роботі.
– А найзаповітніша мрія у головного міліціонера області є?
– Я не мрію вийти на пенсію. В усякому разі поки що. Хочу, щоб в Україні поліпшилися справи в усіх сферах життя. Щоб вищі навчальні заклади системи УМВС готували справжніх професіоналів, готових відразу приступити до роботи, ставши надійною заміною кожному із нас. Якщо ж говорити про особисте, мрію наступного року під час відпустки потрапити на полювання на Камчатку, де живуть мої друзі. До речі, начальник УМВС Камчатської області – уродженець Лубен. Крім нього, у Росії – ще чотири начальники УМВС із Полтавщини. Усім їм хочу передати палкий привіт від української міліції.
– Олександре Вікторовичу, спасибі за цікаву розмову.
– Дякую.
***
Начальник УМВС України в Полтавській області, полковник міліції Олександр Рудяк провів прес-конференцію для журналістів регіональних та центральних засобів масової інформації. Подаємо окремі відповіді на запитання, які не ввійшли до ексклюзивного інтерв’ю “Зорі Полтавщини”.
– Останнім часом все частіше з’являются повідомлення про затримання крадіїв газоліну, виявлення незаконних врізок у газо- і нафтопроводи…
– Нині скоюється набагато менше крадіжок з газо- і нафтопроводів, ніж у попередні роки, але такі  злочини все ж трапляються. Зокрема, цього року було затримано шість організованих злочинних груп. Хочу сказати, що поки я керую міліцією Полтавщини, з цим злом ми будемо жорстко боротися. Я всіх своїх заступників, начальників управлінь, міліціонерів попередив: якщо від них буде “пахнути” газоліном, вони будуть заарештовані, а справа направлена до суду.
– Наближається пенсійна реформа, якою передбачено, зокрема, збільшити вік виходу на пенсію правоохоронців. У зв’язку з цим у багатьох регіонах масово почали звільнятися досвідчені міліціонери. Як складається ситуація в області?
– Кадрового “голоду” я не боюся. Нині у нас є близько ста рапортів. Але це не настільки багато, щоб ми відчули кадровий “голод”. 
– Як буде працювати міліція Полтавщини на Новорічні свята?
– Для охорони громадського порядку, як завжди, буде задіяна достатня кількість особового складу. Певні підрозділи будуть переведені на посилений режим роботи. Я впевнений, що міліція області контролюватиме ситуацію.

Анатолій ВАСЕВИЧ
Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]