- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Кажуть, що… А насправді?..

Ліки в аптеках реалізовуватимуться так, як і раніше. Можливі зміни відпуску медикаментів стосуватимуться лише лікарів та фармацевтів, йдеться в повідомленні прес-служби МОЗ.
Подібні зміни введено, в першу чергу, з метою посилення контролю за виписуванням та відпуском рецептурних лікарських засобів. Тож легше буде слідкувати за продажем медикаментів, котрі мають відпускатися винятково з дозволу лікарів. Рецепти виписуватимуться в двох примірниках, перший із яких пацієнт пред’являтиме в аптеці, а другий (з позначкою “для хворого”) – залишатиметься в нього. У разі відсутності в аптеці виписаного лікарем засобу пацієнту, за його згодою, можуть запропонувати ліки з іншою торговельною назвою, але з подібною діючою речовиною, формою відпуску та дозуванням. До речі, зазначена норма не поширюється на ліки, що відпускаються безоплатно та на пільгових умовах, а також на ті, що підлягають предметно-кількісному обліку. Продавати рецептурні лікарські засоби без рецептів у аптеках заборонено.
Така форма співпраці вкрай необхідна, запевняє завідуюча аптекою №228 філії Полтавського обласного комунального підприємства “Полтавафарм” Валентина Чопівська: “Звичайно, це потрібно, але за правильно оформленими рецептами. Зокрема, щоб останні не залишалися в аптеці. Ми розуміємо, що через це будуть певні навантаження на лікарів. Раніше, коли діяли такі умови, все було злагоджено”.
–  Я позитивно ставлюся до введення нових умов, оскільки чимало людей купують ліки за порадою знайомих, а не ті, що приписує лікар, – каже фармацевт однієї з комерційних аптек Полтави Надія Гальчун.
Зокрема, в аптеці, де вона працює, менше половини медикаментів відпускаються без рецептів.
Натомість покупці ліків досить критично ставляться до нововведень щодо реалізації медикаментів.
– Я категорично проти цього, – каже полтавка Галина Пугач. – Літнім людям доведеться ходити до лікарів мало не щодня.
– З одного боку аптечні нововведення створюють певні труднощі. Проте з іншого – менше купуватимуть сумнівні ліки. Адже по телебаченню рекламують сотні видів лікарських засобів, а люди довіряють рекламі й беруть все підряд, – говорить полтавка Світлана Кравченко. – Необхідно, щоб був якийсь контроль.
***
Ми побували в кількох аптеках Полтави. Якогось ажіотажу там не спостерігалося. Втім, чи сприятимуть можливі нові правила реалізації ліків ефективному використанню медикаментів, встановленню справедливих і доступних цін на них, покаже час.

Вікторія БЕЗДУДНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]