- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

День пам’яті жертв Голодомору

Холодним і дощовим видався день 27 листопада, коли наш край, як і вся Україна, вшановував пам’ять жертв Голодомору. Здавалося, природа зажурилася разом із людьми, які прийшли до скорботних місць. Стогнала земля голосами тисяч і тисяч тих, чиє життя обірвав штучний голод, зривався дощ вдовиними й сирітськими сльозами, серця не знаходили спокою, а розум ніяк не міг збагнути непомірності жертви, яку український народ був змушений покласти на вівтар чужих йому ідеалів – він заплатив за них життям своїх померлих і ненароджених дітей. Вони, малі, благали лише одного – бодай маленької скоринки хліба. Не дочекалися…
На Зажур-горі, що поблизу Лубен, біля Меморіалу народної скорботи “Голодомор-33” зібралося багато людей із навколишніх сіл, представників багатьох регіонів України. Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Iван Момот, делегації районів області, представники духовенства, громадських організацій поклали квіти до підніжжя меморіалу. В Спасо-Преображенському Мгарському соборі відбулася поминальна панахида.
– Меморіал “Голодомор-33”, відкритий у 1993 році неподалік Мгарського монастиря, став першим подібним пам’ятником народної скорботи в Україні. I це не випадково, адже Лубенська земля – центр Полтавської області, а вона, як відомо, – одна з найбільш постраждалих у роки голоду 1932–1933 років, – наголосив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – Ми повинні робити все, щоб трагедія, яка сталася у 1932–1933 роках, не була забута й більше ніколи не повторилася.
Схиляючи голови в скорботі, пам’ятаймо трагічні уроки історії. Адже народ, який не забуває минулого, має й майбутнє!..

***

Традиційна Всеукраїнська акція “Запали свічку” об’єднала сотні полтавців. Скорботною ходою вони вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років. Учасники заходу пройшли вулицею Жовтневою обласного центру до Свято-Успенського собору. Запалені свічки у їхніх руках символізували страждання і перемогу над смертю, а також незнищенність людської душі.
Активісти тримали плакати з гаслами “Вічна пам’ять і царство небесне мільйонам українців, замучених комуністичними окупантами”, “Не дай цьому повторитися”.
Біля собору громадськість вшанувала пам’ять невинно замучених хвилиною мовчання. По тому відслужили поминальну панахиду.

***

Представники міської громади Кременчука зібралися біля пам’ятного знака “Жертвам Голодомору”, щоб згадати жахливі сторінки нашої історії й схилити голови у скорботі за всіма, хто помер голодною смертю. Молитву та панахиду відслужили в Свято-Миколаївському соборі.
На площі Незалежності в Кременчуці проведено акцію “Запали свічку”, учасники якої виклали символічний хрест із запалених свічок.

***

Скорботні заходи з ушанування пам’яті жертв Голодомору пройшли в містах і районах області. В оселях багатьох мешканців Полтавщини було запалено поминальні свічки за тими, кого знищила безжальна тоталітарна система голодоморами і репресіями.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Віра ІЛЬКОВА
Тетяна ПОНОМАРЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Журналіст
Print Friendly, PDF & Email [1]