- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

АПК. Будні і свята

Білоцерківське масло користується заслуженою популярністю не лише на Полтавщині, а й в Україні. Але асортимент продукції набагато ширший.
– Випускаємо бринзу, сир розсільний і сир кисломолочний, а також казеїн, – пояснює Роман Коваленко. – Будується приміщення й для виробництва плавлених сирів. Проектна потужність заводу – 150 тонн переробки молока за добу. В нинішньому році ми її вже перевищили, переробляючи 176 тонн, тобто перспективи для розвитку є. І вже замовили проект на спорудження цеху сухого молока та цеху твердого сиру. Щоб виробництво було безвідходним, робитимемо суху сироватку, яку відправлятимуть на експорт.
Яке ж виробництво молочних продуктів без сировини? Займаючись рослинництвом і отримуючи стабільні врожаї, фахівці вирішили: є де випасати і чим годувати худобу, тож треба розширюватись і утримувати власне молочне стадо. Почали реконструкцію існуючих ферм і будівництво нових. Зараз діють, зокрема, сучасний тваринницький комплекс для молодняку в Огирівці, відгодівельний – у Матяшівці. Добудовують потужну молочнотоварну ферму в Колосівці на тисячу голів.
– Незабаром стане до ладу м’ясокомбінат. Прагнемо, щоб люди, які звикли до нашого якісного масла, і ковбасу нашу споживали теж найвищої якості, – розповідає директор ПП “Білоцерківська агропромислова група” Роман Коваленко. – Думаю, вже з лютого наступного року постачатимемо на споживчий ринок Полтавщини смачні та якісні ковбасні вироби.
На маслозаводі трудиться 350 працівників і в сільськогосподарських підрозділах – ще понад чотириста. Загалом у компанії – 800 працівників. У нинішньому році створено близько 60 робочих місць. Із введенням в дію м’ясокомбінату будуть працевлаштовані ще 50. На роботу тут беруть багато молоді, навчають майбутніх фахівців у Полтаві в технікумі харчових технологій і в аграрній академії. Працівників возять на роботу і з роботи власним транспортом. Бажаючі працювати приїздять і з Миргорода, Пирятина, навіть із Полтави. Є свій гуртожиток, який планують капітально відремонтувати і надати квартири співробітникам.
Агропромислова група має ліцензію на будівельну діяльність. Зокрема, спорудили сучасне офісне приміщення, перебудовують сільський клуб. Фахівців готують насамперед із числа своїх працівників, яким дають шанс професійного росту.
Стратегічна мета “Білоцерківської агропромислової групи” – до 2020 року створити сучасний комплекс із виробництва високоякісних, екологічно чистих продуктів харчування. А головне правило, за яким працює колектив, – чесність, порядність і відповідальність за доручену справу. Генеральний директор Віктор Кордубан наголошує, що без сумлінної праці людей не було б сьогодні потужного підприємства, що дає робочі місця сотням мешканців сільської місцевості та смачну продукцію – тисячам споживачів.
– Вікторе Володимировичу, як починалася “Білоцерківська агропромислова група”?
– На все воля Божа. Сповідуйте Божі закони, тоді й буде все виходити. Коли я 10 років тому прийшов працювати на маслозавод, то і молока не було. Тепер маємо імідж порядного підприємства, тож у нас завжди є
і, сподіваюся, буде сировина. Розрахунки у нас стабільні, ставимо собі таку планку, яку можемо підняти. Для мене дуже важливо, щоб нам довіряли, і ми додержуємося слова.
– Ви створили в сільській місцевості потужну структуру, куди приїздять працювати з міст і залишаються в селі…
– Наша команда – патріоти рідного краю. Ми тут народилися, виросли, тут живемо і виховуємо дітей. Про наш рідний край ніхто, крім нас, не дбатиме. Щоб молодь залишалася в селі, приїздили спеціалісти, треба дати людям роботу, створити хороші умови, забезпечити житлом, яке відповідає сьогоднішньому дню. Тут – серце України, українське село. Зберегти і розвинути його можна тільки розвитком сільського господарства. І треба не сировину продавати, а готову продукцію – рослинницьку, тваринницьку – переробляти і подавати на прилавки для наших споживачів. Кращого варіанта не існує. Маємо мету – повністю забезпечити молочне виробництво, а згодом і м’ясне, власною сировиною. Ми намагаємось іти в ногу з часом. Як депутат обласної ради ставлю собі завдання – зробити завтрашній день кращим, ніж сьогоднішній.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]