- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

АПК. Досвід господарювання

Інженер-механік за освітою, Михайло Костенко трудиться в аграрній галузі майже 30 років, 20 із них очолює ВАТ “Агроцентр”. Батьківську професію успадкував і старший син Віталій, який зараз працює в господарстві менеджером.
ВАТ “Агроцентр” орендує понад 1200 гектарів землі й спеціалізується на виробництві зернових та олійних культур. Мають і невелику свиноферму. Цьогорічна літня спека не дозволила отримати високих врожаїв, каже Михайло Костенко, тож ранніх зернових зібрали на круг по 30 центнерів з гектара, соняшнику – по 24, нижчою, ніж зазвичай, була й урожайність кукурудзи. Хоча загалом для підвищення урожайності сільськогосподарських культур тут щорічно ведеться сортооновлення, придбають по 2–4 сорти супереліти та еліти, мають і власні насіннєві ділянки площею 75 гектарів.
Нині ж у “Агроцентрі” поля повністю підготовлені до весни, зібрано весь урожай, посіяно 520 га озимих пшениці та ячменю, виконано зяблевий обробіток грунту, тож механізатори готують техніку до наступного сільськогосподарського сезону. До речі, техніка в “Агроцентрі” – тільки вітчизняного виробництва. Це принципова позиція керівників і спеціалістів. Загалом машинно-тракторний парк тут оновлений приблизно на дві третини, а цього року придбали ще дві сівалки та два розкидачі міндобрив.
– Стабільна робота сільгосппідприємства забезпечується не тільки завдяки дотриманню відповідних агротехнологій, а й дисциплінованістю та сумлінним ставленням до роботи висококласних спеціалістів, таких, як комбайнери Олексій Ралко та Микола Насвіт, трактористи Василь Чернета й Петро Ткаченко, водій Микола Сергієнко, – наголошує керівник господарства.
В “Агроцентрі” невдовзі завершать розрахунки за оренду земельних паїв. На власний вибір селян – грошовий розрахунок (1700 гривень за пай), послуги або товарна продукція. Здебільшого пайовики вибирають останнє, бо кому на селі можуть бути зайвими 600 кілограмів пшениці й 400 – ячменю, 200 кг соняшнику та 700 – кукурудзи? До речі, обробіток присадибних ділянок (до 60 соток) та сінокіс для пайовиків сільгосппідприємство виконує безкоштовно, і ці послуги не входять у вартість розрахунку за пай.
Щорічно значні кошти господарство виділяє на соціальну сферу. Скажімо, позаторік потрібен був транспорт для сільської лікарні, й господарники Михайло Костенко та Григорій Хан придбали за власний кошт “Таврію” для підвезення хворих. У цьому році близько 25 тисяч гривень “Агроцентр” виділив на придбання металочерепиці для реконструкції даху місцевого дитсадка “Ромашка”, а для Устивицької ЗОШ закуплено музичну апаратуру, допомагають ФАПу, надають кошти та техніку для будівництва церкви. Агроформування виділяє значні кошти і на ремонт сільських доріг. Фермерське господарство “Хан” близько 40 тисяч гривень вклало у реконструкцію районного стадіону “Колос”.
Стосовно ж виробничої діяльності, то ФГ “Хан”, окрім зернових, спеціалізується ще й на вирощуванні баштанних культур та екологічно чистої овочевої продукції, для чого застосовує крапельне зрошення. Має й 4 теплиці для вирощування розсади. Цього року, наприклад, із реалізацією овочів не було проблем, практично всю продукцію відвантажували з поля. Адже господарство має постійних клієнтів не тільки в своєму районі та на Полтавщині, а й у сусідніх областях, розповідає Григорій Хан. Тривалі партнерські стосунки фермерське господарство має з Полтавським м’ясокомбінатом, який постійно закуповує у фермерському господарстві для переробки капусту, огірки, помідори, баклажани, цибулю, кавуни, словом, майже все з овочевого асортименту, що вирощується у господарстві.
Нинішню спеціалізацію у ВАТ “Агроцентр” і ФГ “Хан” планують зберегти і в майбутньому, хоча мають намір розвивати й тваринницьку галузь, щоправда, це може стати реальністю не в такій уже й близькій перспективі. А поки що наголос робитиметься на запровадженні новітніх технологій, підвищенні родючості грунтів, поліпшенні матеріально-технічної бази агроформувань.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]