- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Вибори-2010

– Черги були, – говорить спостерігач Ігор Ляхов. – Втім, люди чекали не більше, ніж півгодини. Жодних порушень ми не зафіксували.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко разом із дружиною голосував на виборчій дільниці №50 у Розсошенцях Полтавського району. Після здійснення свого волевиявлення Олександр Удовіченко висловив міркування стосовно місцевих виборів:
– Сподіваюся, що в ради прийдуть фахові спеціалісти, які мають авторитет. Думаю, що людям уже набридло політичне загострення, потрібно декілька років спокійної роботи, для того щоб підняти економіку та вирішити конкретні справи.
Хід виборів на Полтавщині був у зоні уваги міжнародних спостерігачів від місії Міжнародної організації “За справедливі вибори” Олега Ерліха з Ізраїлю та Олега Шахрая з Росії. На прес-конференції в прес-центрі ІА "Новини Полтавщини" вони наголошували, що область до виборів підготувалася добре, є лише незначні технічні проблеми, пов'язані з невеликими приміщеннями для голосування та скупченнями людей через велику кількість бюлетенів. У порівнянні з попередніми президентськими виборами нинішні, на думку спостерігачів, проходили більш демократично. Якщо раніше процедура внесення громадян до додаткових списків була дуже обтяжливою, то зараз ця проблема вирішується швидко. Не зафіксували спостерігачі й використання брудних технологій на Полтавщині.
– За кілька днів роботи в Полтавській області ми не помітили "чорного" піару, – каже Олег Шахрай. – Також не було брудної боротьби і між партіями.
***
На виборчій дільниці, що розташована у приміщенні Полтавського технікуму харчових технологій, зареєстровано 2341 виборець. На 15 годину 30 хвилин у день голосування своїм виборчим правом скористалися 660 людей – приблизно четверта частина.
– Вибори ці дуже важкі, зокрема, багато нарікань у нас до Центральної виборчої комісії. Нам прислали бланки протоколів, де повної назви виборів, назв партій не було надруковано. Ми повинні багато чого вписувати самі, працюючи ночами, хоча простіше було надрукувати основні дані. Більш досконалі бланки дійшли до нас із запізненням, – розповідає заступник голови ДВК згаданої дільниці  Валентина Христолюбова. – Ми пишемо 26 протоколів по кожному виду виборів. Багато часу йде на видачу бюлетенів кожному виборцю. Члени комісій напружено працюють уже кілька днів, обробляючи великий обсяг документації. Щодо списків виборців, які ми отримуємо з Державного реєстру, можна сказати, що вони стали кращими у порівнянні з попередніми кампаніями, але все одно помилки є. Приміром, в переліку виборців немає багатьох 18-річних молодих людей. Трапляються випадки, коли мешканець вписаний двічі.
***
– Грубих порушень, які могли б кардинально вплинути на результати виборів, на 16.30 31 жовтня не зафіксовано, – повідомив на прес-конференції голова обласного штабу Партії регіонів, заступник голови обласної ради Іван Момот. – Найбільше нарікань виборців на те, що на дільницях утворюються черги. Це технічні питання, які важко вирішити. Приміщення дільниць переважно мають можливість поставити більшу кількість столів для видачі бюлетенів, але кількість членів комісій не дає такої змоги.
Серед фактів порушень були названі менша, ніж потрібно, кількість кабінок для голосування і випадок, коли в селі Тахтауловому Полтавського району не дорахувалися тисячі бюлетенів, пачка яких помилково потрапила на іншу дільницю. Це було відразу помічено і документи нерозпакованими доставлено за місцем призначення. У Петрівській сільській раді Хорольського району не внесли в бюлетень одного з кандидатів.
***
У Кременчуці за 150 місць до міської та двох районних рад боролися більш ніж тисяча кандидатів від 31 партії та безпартійних. Кременчужани відчули їхню передвиборну активність: у багатьох дворах з'явилися новенькі або відремонтовані дитячі майданчики, деякі вулиці почистили, встановили нові зупинки громадського транспорту. Та, вочевидь, далеко не всі мешканці оцінили таку турботу, адже в день голосування за попередніми даними, до виборчих дільниць прийшли всього 45,3% виборців.
У цілому виборчу кампанію у Кременчуцькому регіоні не можна назвати спокійною, адже за день до голосування міській друкарні довелося передруковувати всі виборчі бюлетені для обрання кандидата на посаду міських голів Кременчука, Комсомольська та сільських голів Кременчуцького району. А все через те, що в останній графі, де має бути напис "не підтримую жодного кандидата", помилково надрукували "не підтримую жодну з політичних партій".
До того ж виборчій комісії Кременчука випало розглядати чимало скарг від претендентів на крісло міського голови. Одного з них двічі було знято з перегонів, але суди вищої інстанції ці рішення скасували. Тож за керівну посаду змагалися дев'ять висуванців від різних партій.
Щодо порушень та казусів під час голосування, то вони також були. Зокрема, на одній із дільниць у списках кандидатів був 115-річний чоловік, якому насправді виповнилося 48 років. На іншій дільниці на 20 хвилин зникало світло. Працівникам міліції довелося провести перевірку щодо спостерігача від однієї із партій, який намагався зіжмакати виборчий бюлетень 64-річного виборця. У Кременчуцькому районі через неправильно вказані паспортні дані одного з кандидатів до обласної ради передруковували бюлетені напередодні голосування.
Для виборців нинішня кампанія також була нелегкою. Велика кількість бюлетенів, відсутність програм і мінімальний час на передвиборну агітацію значно обмежили їхню поінформованість.
***
Голосування на виборчій дільниці, що знаходилася в Супрунівській ЗОШ Полтавського району, розпочалося рівно о восьмій ранку. Всі комплекти 6 типів бюлетенів, за словами голови дільничної комісії Валентини Ващенко, були доставлені своєчасно і в повному обсязі.
Спокійно, без особливих порушень, які могли б вплинути на результати виборів, відбувалося й саме голосування. Щоправда, через значну кількість бюлетенів на дільниці створювалися неабиякі черги, які, втім, ближче до 13-ї години значно поріділи.
Проблем зі списками виборців, за словами голови дільничної комісії Валентини Ващенко, не було, окрім технічних описок.
***
У Диканському районі працювала 21 виборча дільниця. У першій половині дня явка виборців була невисокою. Так, у Диканьці на виборчій дільниці № 05001, за якою було закріплено 1487 виборців, на 12-ту годину проголосували 18%. Порушень не було зафіксовано, повідомила голова дільничної виборчої комісії Світлана Нужна і додала, що за ходом голосування стежили 17 спостерігачів від основних політичних сил.
За попередніми даними, участь у голосуванні взяли 55% виборців району.
***
За словами голови дільничної виборчої комісії села Тарасівка Хорольського району № 22030 Володимира Яременчука, до списків виборців було внесено 447 осіб, 27 із них подали заяви на голосування вдома. Загалом свій громадянський обов'язок виконав 301 виборець, що становить майже 70 відсотків.
Члени комісії не залишили без уваги п'ятьох виборців, які прийшли проголосувати вперше, оскільки їм тільки нещодавно виповнилося 18 років. Їх урочисто привітали і подарували квіти.
За організацією робочого процесу слідкували чотири спостерігачі. Порушень не зафіксовано. Не було проблем і зі списками. Як розповів Володимир Яременчук, сільська рада добре над ними попрацювала, вчасно подала відповідні уточнення.
***
Рівно о 8.00 відкрила двері Гадяцька виборча дільниця № 02008, що знаходилася у приміщенні спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів № 4. Жодних затримок чи порушень не було, говорить голова дільничної виборчої комісії Наталія Мироненко.
– Оскільки виборчих бюлетенів було сім, то зранку процес голосування дещо затримувався через черги. Проте вже у другій половині дня голосування проходило без великих черг, – розповідає голова ДВК, Наталія Мироненко.
Окрім того, за її словами, скористатися своїм громадянським правом виявило бажання чимало молоді.
***< br />За повідомленням начальника ЦГЗ УМВС України в Полтавській області Юрія Сулаєва, під час виборчого процесу на території області надзвичайних подій не зафіксовано, провокацій чи конфліктів на грунті політичних антипатій не було. Порушення виявляли суто технічні й несуттєві.
Так, правоохоронці чергової частини Шишацького райвідділу міліції зафіксували повідомлення з села Воскобійники про те, що на виборчій дільниці № 12 на три хвилини зникло світло, після чого енергопостачання було відновлене. У Кременчуці 35-річна жінка поскаржилась у чергову частину міського управління міліції на те, що у день виборів отримала на мобільний телефон SMS-повідомлення агітаційного змісту. Номер телефону абонента, що відправляв його, встановлений, і нині ведеться перевірка.
В Автозаводському районі Кременчука в приміщенні виборчої дільниці № 4 по вул. Радянській, 12, у ЗОШ № 20 на сходах між другим та третім поверхами виявлено десять бюлетенів з помітками про волевиявлення, але без мокрої печатки. Про це повідомив голова виборчої дільниці. За даним фактом нині ведеться перевірка.
***
За попередніми оперативними даними, на Полтавщині участь у виборах 31 жовтня взяли близько 51% від загальної кількості виборців.
За даними екзитпулів та попередніми повідомленнями, що надходять з місць, 3-відсотковий бар’єр на виборах до обласної ради долають Партія регіонів, партія ВО “Батьківщина”, партія “Фронт Змін”, Комуністична партія України, партія “Сильна Україна”. На виборах міських голів найбільшу кількість голосів здобувають: у Полтаві – Олександр Мамай, у Кременчуці – Олег Бабаєв, у Комсомольську – Сергій Супрун, у Лубнах – Олександр Грицаєнко, у Миргороді – Сергій Соломаха.
Наголошуємо, що ці дані не є офіційними. Про офіційні підсумки виборів “Зоря Полтавщини” поінформує, як тільки вони надійдуть від відповідних виборчих комісій.

Репортаж підготували Вікторія БЕЗДУДНА, Анатолій ВАСЕВИЧ,
Наталія ВІСИЧ, Тетяна ГЛУШКО, Людмила ДАЦЕНКО, Віра ІЛЬКОВА,
Тетяна ПОНОМАРЕНКО, Ганна ЯЛОВЕГІНА/"Зоря Полтавщини".
Print Friendly, PDF & Email [1]