- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Зростання економіки та розвиток ринкових механізмів є головними умовами підвищення рівня життя громадян

За той короткий час, що минув від приходу в органи виконавчої влади нового керівництва, відбулися певні позитивні зміни в соціально-економічному та суспільно-політичному розвитку як країни в цілому, так і нашої області зокрема. Ми будуємо нову країну – гідну нашого мудрого й працьовитого народу.
І сьогодні вже можна, спираючись  на конкретні факти, підбити підсумки роботи нової владної команди на Полтавщині за останні півроку.
Зважаючи на те, що порядок у країні визначається здатністю держави виконувати  владні функції, першочергово було відновлено дієздатність владної вертикалі та керованість процесів соціально-економічного розвитку. Таким чином було покінчено з безвідповідальністю та непрофесіоналізмом, котрі панували в органах виконавчої влади протягом останніх років, закладено основи політичної стабільності в країні.
Зроблено рішучі кроки до наведення суворої фінансової дисципліни та відповідальності при освоєнні бюджетних коштів. Завдяки цьому вдалося зупинити катастрофічні кризові процеси в промисловому комплексі, соціальній сфері, сфері зайнятості.
Як приклад: сьогодні майже в усіх галузях промисловості відбувається зростання виробництва: у машинобудівній – у 2,3 разу, металургійній – у півтора, нафтопереробній – на третину, хімічній – на чверть. Вже перевищили докризовий рівень харчова (на 10%) та гірничодобувна (на 8%) галузі.  В цілому промисловими підприємствами області у січні–вересні поточного року отримано приріст майже 18%. У рейтингу розвитку регіонів Міністерства економіки України Полтавська область займає 6-те місце (у сферах реального сектора та інвестицій – 4-те місце).
Поступово вирішується таке болюче питання, як повернення  створеного попереднім урядом боргу з відшкодування ПДВ. Його платникам в області у цьому році вже повернуто понад 200 млн грн.
Значно покращилась ситуація в будівельній галузі, обсяги будівельних робіт порівняно з відповідним періодом минулого року зросли до 108% (по Україні – 83,3%). За темпами будівництва область вийшла на одне із перших місць в Україні.
У 2010 році складні випробування пройшло сільське господарство області. Довелося пересіяти 142 тис. гектарів (більше третини) площ озимих культур. Загальна розрахункова сума збитків склала понад 160 млн грн. Незважаючи на несприятливі погодні умови, цьогорічний валовий збір ранніх зернових в області  становить 1,2 млн тонн.
Полтавщина займає провідні позиції й у галузі тваринництва. Так,  за підсумками 9 місяців поточного року за кількістю поголів'я великої рогатої худоби та корів у сільськогосподарських підприємствах, а також за  виробництвом молока область є першою в Україні. Нещодавно прийнято рішення про збільшення закупівельної ціни на молоко, що створює додаткові стимули для збільшення його виробництва.
Значну увагу ми приділяємо залученню інвестицій в економіку області, зокрема, в агропромисловий комплекс. Тут інвестиції першочергово спрямовуються на будівництво нових елеваторів, реконструкцію, модернізацію та розширення діючих зерноскладів та хлібоприймальних підприємств. 18 інвестиційних проектів реалізуються в тваринництві. З відродженням сільськогосподарського виробництва оновлюється соціальна інфраструктура села: здійснюється газифікація населених пунктів, будуються водогони, ремонтуються дороги. Відновлено роботу 15 сільських дитячих садочків та готуються до відкриття в цьому році ще 14.
Загалом здобутки області у сфері економіки характеризує те, що у січні–серпні поточного року обсяг надходжень до бюджетів усіх рівнів склав 8,4 млрд грн, що на 2,8 млрд грн, або майже на 50%, більше, ніж за січень–серпень 2009 року.
Проте досягнення високих економічних показників не є самоціллю влади. Як зазначив Президент України В.Ф.Янукович у своєму Посланні до Українського народу, "нова інфраструктура країни, робочі місця, новітні виробничі технології наповнюються реальним змістом лише тоді, коли підпорядковані гуманістичним цілям суспільного розвитку, економічного й духовного розкріпачення особистості, соціальної захищеності, турботи про життя, здоров'я та матеріальний стан людей, практичним гарантіям громадянських прав та свобод".
Основним критерієм оцінки діяльності органів влади є рівень добробуту громадян.
Стабілізація ситуації в економіці
 області дала змогу досягти позитивних зрушень у сфері зайнятості. З початку року створено майже 17 тисяч нових робочих місць. В області спостерігається стійке кількісне зростання суб'єктів малого підприємництва. За вісім місяців цього року на 16% зменшилась кількість громадян, які скористалися послугами державної служби зайнятості. В той же час працевлаштовано громадян на 6%  більше, ніж минулого року.
Результатом перших економічних успіхів області стало також зростання середньої номінальної заробітної плати одного штатного працівника, яка у серпні становила понад 2100 грн. Реальна заробітна плата у січні–серпні 2010 року  зросла на 13%  порівняно з відповідним періодом минулого року. В подальшому очікується підвищення заробітної плати, в тому числі й за рахунок зростання мінімального її рівня.
Щомісячно, починаючи з березня поточного року, завдяки зусиллям влади зменшується заборгованість із заробітної плати. Так, зарплатні борги економічно активних підприємств, установ та організацій порівняно з початком поточного року зменшилися наполовину і на
1 вересня цього року становили 12 млн грн. Порівняно з 1 березня 2010 року це менше на 25 млн грн, або на 67%.
На покращення добробуту мешканців області спрямовуються заходи щодо належної організації житлово-комунального господарства. Місцевими органами виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування проведено роботу щодо будівництва, відновлення, ремонту водогонів, систем водовідведення, мереж опалення житлових будинків ряду населених пунктів області. Працюємо над впровадженням нових форм організації комунального господарства, зокрема, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Враховуючи тенденцію до зростання світових цін на енергоносії, в області підготовлено до реалізації проект "Сталий енергетичний розвиток міст та районів Полтавщини", який передбачає заходи щодо впровадження альтернативних джерел енергії та використання вторинних енергоресурсів.  Цей пілотний проект, до речі, є складовою частиною обласної Програми економічних реформ на 2010–2014 роки "Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом", котра розроблена облдержадміністрацією і зараз проходить процедуру обговорення.
Зростання надходжень від розвитку виробничої сфери дає змогу органам влади успішно вирішувати питання соціального захисту  найбільш вразливих категорій населення. Так, у цьому році сім'ї з дітьми, малозабезпечені сім'ї, сім'ї, в яких виховуються діти-інваліди, діти-сироти, отримали допомогу на загальну суму в півмільярда гривень. Мешканцям області надано пільг з оплати житлово-комунальних послуг на 114 млн грн, придбання твердого палива і скрапленого газу – майже на 5 млн грн. На виплату пільг і компенсацій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи  спрямовано близько 20 млн грн. Вжито необхідних заходів щодо надання житлових субсидій за спрощеним порядком.
З метою подолання негативних явищ на продовольчому ринку та для забезпечення купівельної спроможності всіх верств населення облдержадміністрацією цієї осені започатковано проведення на постійній основі ярмаркових заходів, куди активно включилися полтавські аграрії. Налагоджено  співпрацю з фермерськими господарствами області, створено умови для реалізації своєї продукції власникам особистих господарств. Також підписано меморандуми порозуміння між облдержадміністрацією та  хлібопекарями області, які зобов'язались не збільшувати ціни на соціальні сорти хліба протягом поточного маркетингового року та повніст
ю забезпечити потребу населення області у цій продукції.
Пріоритетним напрямком діяльності органів влади є розвиток і модернізація системи охорони здоров'я. У поточному році вдалося зміцнити матеріально-технічну базу ряду медичних закладів. Зокрема, проведено капітальний ремонт терапевтичного відділення обласної лікарні відновного лікування, введено в експлуатацію дитячу лікарню в Лохвиці, відкрито відділ інтенсивної терапії Решетилівської ЦРЛ. Парк автомобілів лікувально-профілактичних закладів області поповнився 9-ма автомобілями ''невідкладної допомоги''. Проводяться заходи щодо зміцнення кадрового потенціалу закладів охорони здоров'я, охоплення медичним обслуговуванням всього населення області.
Бюджет галузі ''Освіта'' у поточному році склав майже 1,6 млрд грн, а це на 19% більше, ніж минулого року.  Більш ніж на третину зросли видатки на харчування дітей в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. На зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти цього року передбачено 25 млн грн, тоді як минулого року – 13 млн грн. Майже вдвічі проти минулого року в цьому році зросли видатки на проведення капітальних ремонтів закладів освіти, що складає 48 млн грн, майже втричі збільшилися видатки на їх  реконструкцію.
Лише розвиток економіки та ринкових механізмів її регулювання є головною умовою вирішення соціальних та гуманітарних питань, зростання добробуту громадян. Саме така мета визначена сьогодні Президентом України В.Ф.Януковичем, саме такі завдання проходять червоною ниткою в Програмі  економічних реформ, обласній програмі "Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом". Для досягнення успіху  є майже все – політична воля керівництва, дієва, професійна команда, чіткий план дій. Та головною запорукою успіху є розуміння і підтримка громадськості.

Print Friendly, PDF & Email [1]