- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Читач звернувся до газети

Конфліктна ситуація фактично триває з початку 2009 року, коли згідно з угодами про передачу землі в оренду товариству "Еліта", укладеними у 2004 році, з селянами розрахувалися за ставкою 1,5 відсотка. Незадоволені орендодавці звернулися до керівника ТОВ Леоніда Непийпи із заявами про необхідність внесення змін до умов договору оренди земельних паїв та збільшення розміру орендної плати. За словами Миколи Новіка, 39 таких заяв, надісланих поштою, керівник товариства прийняв, а 47 повернулися назад, до адресатів. За 2009 рік орендодавці знову отримали розрахунок по 1,5 відсотка від вартості паю. Оскільки сам генеральний директор ТОВ розмов із пайовиками уникав, а спілкування з іншими управлінцями було безрезультатним, то у березні 2010 року Микола Новік звернувся до прокуратури Решетилівського району щодо порушення керівництвом ТОВ "Еліта "Закону України "Про звернення громадян".
У відповіді прокурора Решетилівського району Костянтина Лук'яненка від 7.04.2010 року зазначено: "… В ході проведення перевірки встановлено, що факти, викладені Вами у зверненні, знайшли своє підтвердження… генеральному директору ТОВ АФГ "Еліта" внесений припис про усунення порушень ЗУ "Про звернення громадян" … Вам (М. Новіку. – Авт.) необхідно повторно звернутися до генерального директора ТОВ АФГ "Еліта" та викласти суть порушеного питання".
Наступні спроби звернень до пана Непийпи жодного результату не дали. Тож у червні орендодавець Микола Новік знову звертається до прокуратури Решетилівського району, а 14 липня отримує чергову відповідь за підписом в.о. прокурора Решетилівського району О. Горячуна, де знову говориться про підтвердження викладених у зверненні фактів, внесення подання генеральному директору "Еліти" про усунення порушень і… дається та ж сама рекомендація – додатково звернутись письмово до гендиректора та викласти суть порушеного питання.
 Але наш респондент – людина з міцними нервами, за його словами, він зустрівся з прокурором
К. Лук'яненком особисто та отримав від нього пораду – звернутися до Леоніда Непийпи в години особистого прийому громадян. Тож 20 серпня у приймальню гендиректора "Еліти" завітали орендодавці Микола Новік, Михайло Корнієнко, Григорій Боцула, Володимир Бондусь та інші. Але на особистий прийом громадян генеральний директор сільгосппідприємства "Еліта" Леонід Непийпа так і не з'явився. Замість нього прийом громадян провів виконавчий директор Сергій Мокрий, який хоча й вислухав громадян-орендодавців, але жодної письмової заяви від них не прийняв.
Оскільки орендодавцям, як мовиться, втрачати нічого, то, за словами Миколи Новіка, у червні вони звернулися з колективним листом (за підписом 170 осіб) до заступника голови облдержадміністрації Володимира Замикули, а 30 серпня 2010 року знову подали колективну заяву (за підписами 138 осіб) до прокуратури Решетилівського району. Чергова відповідь з прокуратури ще не надійшла, та надійшли дві з інших інстанцій.
Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації розглянуто колективне звернення мешканців сіл Остап'є та Нове Остапове Великобагачанського району: "…повідомляємо, що 31.12.2010 року закінчується термін дії договорів оренди земельних паїв між заявниками та ТОВ "Еліта" (директор Л. Непийпа). Автори звернення не бажають продовжувати договірні орендні відносини після 31.12.2010 року… Вони неодноразово звертались до орендаря щодо своїх намірів, щоб не допустити засівання Л. Непийпою їхніх паїв під урожай наступного року, але він без будь-яких мотивувань відмовляється спілкуватися з селянами на дану тему. Рекомендовані листи, направлені авторами звернення на адресу ТОВ "Еліта", ним не отримані і повернуті назад селянам. Ситуація, що склалася, насторожує орендодавців. Вони вважають, що Л. Непийпа… має намір обробити площі під урожай 2011 року. Тобто селяни передбачають, що не зможуть забрати свої паї після закінчення договору оренди.
У цьому зв'язку роз'яснюємо авторам звернення, що для вирішення порушеного питання вони повинні не пізніше, ніж за три місяці до закінчення договору оренди, письмово повідомити орендаря про припинення договірних відносин після 31.12.2010 року. В разі відмови Л. Непийпи в наданні письмової відповіді селяни мають право звернутися до суду про порушення директором ТОВ "Еліта" Закону України "Про звернення громадян" та про примусове витребування належних їм земельних паїв з оренди після 31.12.2010 року".
Головним управлінням АПР ОДА також було направлено лист до головного управління Держкомзему в Полтавській області з викладенням суті проблемного питання земельних орендних відносин у ТОВ "Еліта" Великобагачанського району та проханням вжити передбачені законодавством заходи щодо недопущення використання орендарем земельних ділянок у 2011 році без узгодження цього питання з авторами звернення.
У відповіді головного управління Держкомзему в Полтавській області зазначено таке: "Договори оренди між власниками земельних паїв і ТОВ АФГ "Еліта" укладено в 2004 році терміном на сім років… У 2008 році розмір орендної плати переглянуто в бік збільшення до 5%. Але збільшення орендної плати проводилось шляхом підписання додаткової угоди до договору оренди землі, в якій також продовжувався термін оренди земельної частки (паю). Таким чином, у громадян, які відмовилися подовжити термін дії договору оренди землі, орендна плата залишилась без змін, тобто 1,5% від грошової оцінки.
Відповідно до п. 11 договору оренди, зміна умов здійснюється в письмовій формі за взаємною згодою сторін, у разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір з'ясовується в судовому порядку. Дія договору припиняється після закінчення строку, на який його було укладено, але не раніше закінчення виробничо-технологічного циклу діяльності орендаря на об'єкті оренди. …У випадку не вирішення найближчим часом даного питання по суті орендодавцям рекомендовано звернутися до суду згідно з п. 14 договору оренди землі".
Схоже, що орендодавцям "Еліти" нічого іншого й не залишається, окрім зазвичай тривалої судової тяганини. Тож знову потрібно запастись неабияким терпінням. Добре було б, якби це припущення виявилося помилковим…

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]