- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Національний Сорочинський-2010

Без  феєрверка  та надзвичайних  ситуацій
Цього року в ярмарку, за словами керівника проекту «Сорочинський ярмарок», заступника голови Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва Світлани Свищевої, взяли участь 800 народних майстрів, близько 500 приватних підприємців та понад  400 промислових підприємств. Попри те, що його відвідало близько мільйона людей, обійшлося без надзвичайних подій. Через складну пожежну ситуацію, спричинену аномальною спекою, працівники головного управління МНС у Полтавській області працювали на випередження, заборонили установам громадського харчування використовувати під час приготування їжі газобалонні установки та відкритий вогонь, відмінили традиційний феєрверк та фестиваль борщу. Тож гостям ярмарку нічого не лишалося, як фотографуватися біля порожнього 1000-літрового казана, в якому мали зварити українську національну страву. А за феєрверком дехто засумував.  Працівники Держпожнагляду затримали чоловіка, що самовільно запускав у небо ракети. Як з’ясувалося, піротехнічні засоби він отримав на атракціоні як приз за влучний постріл по надувних кульках. Інспектори зупинили видачу небезпечних подарунків, аби запобігти лиху.
Правоохоронці теж звітують, що значних злочинів на ярмарку вдалося уникнути, найбільша крадіжка – дев’ять картин із намету приватного підприємця та мобільний телефон, які майже одразу знайшли.
Аномальна спека цього літа не налякала учасників та гостей ярмарку, щоправда, дещо ускладнила роботу підприємств торгівлі та громадського харчування. Вдень температура повітря сягала +36 градусів, а останні ночі видалися холодними, тож ярмаркуючим довелося терміново утеплятися. Багато відвідувачів висловлювали думку, що дійство було б ліпше проводити на початку вересня, коли знижується температура і люди без ризику для здоров’я можуть ним насолоджуватися, адже по медичну допомогу зі скаргами на підвищений тиск та головний біль звернулося вдвічі більше людей, ніж, наприклад, позаторік, – понад 400 осіб.
Санітарна служба області інформує про те, що не було зареєстровано жодного випадку інфекційного захворювання чи харчового отруєння, незважаючи на спеку. Заступник головного державного санітарного лікаря області Микола Асаул відзначає хороший рівень організації Сорочинського ярмарку:
– Належним чином працювали бригади з вивезення сміття та відходів, не було збоїв у енергопостачанні. Всі об’єкти громадського харчування були забезпечені питною водою. Проте, як і в попередні роки, залишається проблема достатнього тиску у водопровідній мережі.
У облСЕС зазначають, що цього року заклади громадського харчування підготувалися краще, ніж торік, – забезпечили кухарів холодильниками, технологічним обладнанням. А от Закон України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» на окремих торгових точках порушили – на етикетках не були вказані терміни реалізації або умови зберігання товару.
Комерційні  таємниці
Годі й сподіватися, що хтось на ярмарку відкриє усі свої комерційні таємниці, але зиск є, інакше б на самому колориті Великі Сорочинці довго не протримались.
Добрі господарі вже давно відчувають дефіцит якісної сортової картоплі, тож працівники приватного підприємства «Картопля Полтавщини» із села Бірки Зіньківського району ледь встигали продавати насіннєву бульбу.
– Продали тонну картоплі, проте не ставили собі за мету лише добре вторгувати, а хотіли презентувати підприємство, – говорить генеральний директор цього ПП Сергій Карпенко. – Другий рік беремо участь у ярмарку, віддачею задоволені. Люди спробують – і бачать, який добрий урожай отримали. Потім розповідають знайомим, телефонують, приїжджають.
А от знаряддя, що полегшують працю селянина, більше розглядали, аніж купували.  Приватний підприємець із Тернополя Василь Сапуцький привіз на ярмарок картоплесаджалки, картоплекопалки, прополювачі… Як говорить Василь Михайлович, дуже відчувається, що люди стали бідніші:
– Розпитують, цікавляться, кажуть, купили б багато чого, так грошей не вистачає.
Найбільше відвідувачів – у містечку майстрів. Глечики, кошики, вишиванки – етноманія в Україні у розпалі. Найдешевша вишиванка на цьогорічному ярмарку коштувала 300 грн, найдорожча, розшита бісером, – 7500 грн. Проте, як зазначають продавці, цього року торгівля млява.
– Навіть запитують менше, – говорить майстриня із Рівного Ганна Крилошанська. – Вироби у мене недешеві, кераміка тонкої ручної роботи. Ось, наприклад, годинники – коштують від 700 до 1300 гривень. Але вже продала три, беруть в основному постійні покупці.
Майстриня нарікає на цьогорічну організацію ярмарку, говорить, що на одну й ту ж точку було по двоє-троє людей із документами, продавали місця на проходах, тож продавці закривали одне одного.
Деякі учасники ярмарку слушно зауважують, що для ефективнішої торгівлі добре було б структурувати його по секторах, щоб одяг був поруч із одягом, а не серед тракторів та саджанців. Адже нині розподіл досить умовний, окремо розташоване тільки містечко майстрів. Аграрний сектор другий рік узагалі представлений слабко. Із сільгоспвиробників були тільки пасічники та на кількох точках продавали саджанці рослин.
Ярмарок  співав,  гуляв…
В останні два дні ярмарку продавці намагалися ще більше здивувати, привернути до себе увагу, встановити рекорди. Від торгової марки «Президент», наприклад, приготували семиметровий млинець із сиром, який розрізали й роздали усім бажаючим: останніх виявилося так багато, що за лічені хвилини від нього не лишилося й сліду. Залюбки ласували люди й короваєм, випеченим ВАТ «Полтавський хлібокомбінат», який, за традицією, розрізали в передостанній день.
Насиченою була програма культурно-мистецьких заходів. З ранку до вечора линула українська пісня, професійні та аматорські колективи України й Полтавської області демонстрували свої самобутні таланти. Самодіяльні гумористи веселили гостей під час фестивалю «Сміємося разом з Гоголем». Уперше відбувся фестиваль «Золотий млин», у програмі якого були конкурси сучасних гуртів, ді-джеїв та аматорських кінострічок про Україну. А от зірок естради цього року не запрошували, бо, як пояснив керівник режисерсько-постановочної групи Національного Сорочинського ярмарку Олександр Любченко, бюджет був обмежений.
А який же ярмарок без Миколи Гоголя?! Ба, Гоголів було навіть два! Один – «офіційний», у виконанні актора Полтавського обласного театру імені М.В.Гоголя Богдана Чернявського, другий – «неофіційний», у якого перевтілився підполковник міліції у відставці з Миргорода Микола Кисличенко.
Як і буває на ярмарку, хтось – задоволений, хтось – не дуже. Але є час, щоб врахувати зауваження, недоліки, примножити здобутки і краще підготуватися до наступного. Тож до зустрічі, Сорочинський ярмарок-2011! Відлік уже почався!

Наталія ВІСИЧ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]