- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чудодійне схуднення ціною здоров’я

Як повідомляють у центрі зв’язків із громадськістю ГУ МВС України в Полтавській області, оперативні працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків у місті Полтаві в процесі перевірки дотримання вимог Закону України “Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів” вилучили з вільного продажу біологічно активні добавки для схуднення “Lida”. В анотації до пігулок виробник запевняв, що вони складаються винятково з екстрактів трав, однак дослідження складу вилучених зразків виявили сильнодіючу психотропну речовину – сибутрамін, яка не була зазначена серед компонентів.
– Під її впливом у людини пригнічується відчуття голоду, що сприяє зниженню ваги. Саме цим і пояснюється популярність препарату, – пояснює начальник відділу спеціальних видів досліджень Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУ МВС України в Полтавській області підполковник міліції Юрій Варава. – Люди, справді, швидко худнуть, але зі значною шкодою для здоров’я, а в першу чергу – для нервової системи.
Сибутрамін внесли до списку психотропних речовин, обіг яких обмежено, у червні цього року постановою Кабінету Міністрів України. Одразу після цього подібні препарати для схуднення зникли з аптек, потім знову з’явилися.
На переконання експертів Європейського медичного агентства, ризик від прийому подібних ліків – серцеві напади, інфаркти та інсульти у пацієнтів – значно перевершує можливу користь.

Наталія ВІСИЧ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]