- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Про цензуру без цензури

Ігор Лубченко, за плечима якого чималий журналістський досвід та стаж керівника Спілки, переконує: тиснути на ЗМІ – традиційна практика української влади. Реалії такі, що будь-яка влада одразу після перемоги на виборах забуває про щедрі обіцянки представникам журналістського цеху, роздані під час перебування в опозиції, і намагається підпорядкувати собі ЗМІ, в першу чергу ті, які належать до комунальної форми власності. У 2005-му, пригадує Ігор Лубченко, на багатьох директорів ТРК та редакторів газет чинився просто-таки шалений тиск з вимогою звільнити займану посаду. Після виборів-2010 до подібного абсурду влада поки що не доходить, зазначив голова НСЖУ. Проте говорити, що в країні повна свобода слова, на жаль, також не доводиться.
Як приклад Ігор Лубченко навів ситуацію довкола єдиного загальнообласного україномовного видання Одещини – газети "Чорноморські новини"; загальнонаціональних телеканалів "5-й канал" та "ТВі".
Здавалося б, різні ЗМІ, різна "географія", але дії посадовців за своїм змістом однакові. Вони під різними приводами прагнуть позбавити газету, телеканали можливості поставляти свою продукцію на медійний ринок. Це ведмежа послуга для Президента та нової команди, переконаний голова Національної спілки журналістів України. За його словами, подібних чиновників треба позбавляти займаних посад. Прецеденти такі принаймні були. Зокрема, попередній Глава Держави звільнив одного із голів райдержадміністрацій у Херсонській області, який "дозволяв собі зайве" у роботі зі ЗМІ, після чого в місцевих чиновників довго не виникало бажання повторювати подібні дії.
А взагалі, вважає голова НСЖУ, влада має просто сумлінно виконувати свої обов'язки, а журналіст – подавати об'єктивну інформацію.
– Якщо немає про що звітувати, то чиновники починають боятися, що ЗМІ будуть про це писати, і намагаються встановити контроль, – зазначив Ігор Лубченко.
Начальник головного управління інформаційної та внутрішньої політики ОДА Микола Перепелиця в свою чергу зазначив, що на Полтавщині тиск на ЗМІ відсутній. Принаймні в управління сигнали про подібні випадки не надходили. Більше того, зазначив Микола Перепелиця, влада готова до критичних зауважень на свою адресу. Головне, щоб це були не замовні, а об'єктивні матеріали. На основі журналістських публікацій в обласній державній адміністрації будуть прийматися відповідні управлінські рішення, запевнив начальник управління.
У ході дискусії її учасники обговорили проект угоди між співзасновниками та трудовим колективом видання. За словами Ігоря Лубченка, із посадовцями краще розмовляти мовою документів, порекомендувавши укладати відповідні угоди. Тоді з'являються й правові підстави говорити, чи вміє влада тримати дане нею слово. На це журналістський загал покладає великі надії.
Також учасники зібрання торкнулися теми передплатної кампанії-2011. За словами в. о. директора Полтавської дирекції УДППЗ "Укрпошта" Миколи Ковтуна, поштовики поки що не готові назвати остаточну вартість своїх послуг. Але пообіцяв, що принаймні великого зростання тарифів на доставку періодики не буде.

Євген ЛОПУШИНСЬКИЙ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]